Moord op de moestuin-Nicolien Mizee

Recensie

Titel: Moord op de moestuin
Auteur: Nicolien Mizee
Uitgeverij: Nijgh & van Ditmar 
Genre: Roman/ humor
Uitgave: Januari 2019


Beste lezers,

Tijdens ons vakantieweek las ik dit heerlijke boek. Ik had wel van dit boek gehoord, bij De Wereld Draait Door. Het kwam op mijn pad en tjoep, daar ging het mee in de vakantietas. Samen met mijn tekenspullen. Tijdens het lezen kreeg ik al zijn om al die leuke details te gaan tekenen. Dat boek lezen is echt genieten!

De auteur

Nicolien Mizee (1965) is docent en romanschrijfster. In NRC Handelsblad schreef ze een veelgelezen column over haar ervaringen als docent. Haar roman Toen kwam moeder met een mes (2003) werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs en ook haar laatste roman De halfbroer (2015) het vervolg, werd zeer goed ontvangen door de pers.

De elementen

In 2019 verscheen Moord op de moestuin. Een roman van Nicolien Mizee. Ik wilde het al eerder lezen, en nu was daar het moment. 

Nicolien Mizee, bekend van acht eerdere boeken, neemt de lezer mee naar de natuur. De cover spreekt dat al uit, maar als je deze uitflapt, wat ik pas aan het einde deed, ontwaar je de gebouwen en de tuintjes aan de Vliet. Een gemiste kans aan mijn zijde. Dus doe dat van tevoren, dan heb je een beeld van de situatie. 

Een moord met humor

Hoofdkarakter Judith is net 3 dagen getrouwd als haar man Thijs een hartaanval krijgt. Zij is 45 jaar en hij is 14 jaar ouder. Het herstel duurt lang. Haar zus Cora en man Ab huren een vakantiewoning. Tot grote verrassing blijkt het terrein van van hun vroegere schoolvriendinnen Anne en Fiep te zijn. Zij wonen in het grote huis en verhuren het boswachtershuisje aan het viertal. Dit alles voor het herstel van Thijs, maar ook zodat Judith een beetje lucht krijgt. Het moet een rustige periode worden, maar ze vallen van de ene mysterieuze ontdekking in de andere dat eindigt in een sterfgeval.

Nicolien Mizee vertelt in de ik-vorm het heerlijk leuke verhaal over Judith & Thijs, Cora & Ab, de schoolvriendinnen en ook de mensen van de tuintjes. Mizee schrijft op luchtige wijze en schuwt enige humor niet. Ook in de schokkende ontdekking blijft het verhaal licht van aard. Dat zorgt ervoor dat het heerlijk toeven is, door de tuintjes en het terrein. Met zo zijn aparte karakters. De eigenaren van de tuintjes zijn namelijk echt markante personen. Zij worden zeer goed beschreven. Ook de achtergrond van de schoolvriendinnen komt er in voor en bevat een mysterieuze twist. 

Dit alles maakt Moord in de moestuin tot een heerlijk fijne roman. Met een zucht sloeg ik het dicht. Mizee, ik wil meer! 

Waardering  4 dikke sterren! 

Dit boek is van het genre dat ik graag lees. Humor en mysterie, ik lees het graag. Die wijze van schrijven bevalt mij helemaal. Luchtig, vlot en toch met soms wat diepgang. Een moord, dat wel, maar zeker niet te zwaar op de hand.

Dat zorgt er voor dat ik helemaal in het verhaal zat. I love this!  

Kijk hier, voor meer van Nicolien Mizee. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
  

 
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie