Tinka Floor- Nasleep


Recensie


Titel: Nasleep
Auteur: Tinka Floor
Uitgeverij: Brave New Books
Genre: Literatuur/ Romans
Uitgave: Oktober 2019

Allereerst dank aan Tinka Floor, voor het recensieboek! 


Birdy's Boeken


Beste lezers,


Met al die mooie boekentips van mij wordt jullie boekenlijstje helaas alleen maar groter. En dat is natuurlijk ook de bedoeling. Mooie boeken moeten gedeeld worden. Die moeten gelezen. 

Auteur Tinka Floor

Tinka, 25 jaar is werkzaam in Groningen, als jurist en onderzoeker bij het leukste advies- en onderzoeksbureau dat zij kent. Ze houd van gezelligheid met vrienden en familie, koken, eten, katten, koffie, naar de film gaan, vakantie, lezen en natuurlijk schrijven. Dat is haar grote passie.

De elementen zijn gruwelijk en mooi tegelijk

Nasleep gaat over een eerdere tijd, die niet specifiek genoemd wordt. Het is een tijd met kastelen en jonkvrouwen. Het doet middeleeuws aan. Het boek vertelt over Marthe en haar zoon Floris, en gaat daarnaast over zeer veel andere personen. De legenda achterin geeft een hulpje als je het even niet meer weet over de verschillende families. Nasleep draait om de gevolgen van tragische gebeurtenissen uit het verleden die het "nu" kleuren en vorm geven.   

De cover is fleurig, toch vind ik het een bijzondere keuze bij het verhaal. Het komt niet heel sterk over en lijkt op een feelgoodroman. Het verhaal daarentegen heeft ook nare en duistere gebeurtenissen. Zo rooskleurig is het allemaal niet in Markenrode.

Een grote zoektocht naar een misdadig vaderfiguur

Het verhaal begint met een flinke brand op landgoed Markenrode. De vader en broer van Jorinde komen hierbij te overlijden. Jorinde, 14 jaar, blijft alleen over en wordt alleenheerser met Alexander aan haar zijde. Alexander die er gruwelpraktijken en nare lijfstraffen uitdeelt aan de mensen, wordt door Jorinde weggestuurd.  
Na een sprong in de tijd van 8 jaar is Jorinde 22 jaar geworden. Ook lezen we in de 3e persoon over de 15-jarige Floris. Hij woont bij zijn moeder Marthe, zijn vele zusjes en familie. Hij heeft een leeftijd dat hij zich realiseert, dat de misdadige Alexander zijn moeder jarenlang misbruikte. Zij was 13 jaar toen Alexander haar voor het eerst meenam naar zijn huis, voor zijn plezier. Marthe kon hier niets tegenin brengen. Hoe naar moet dat zijn geweest? 

Gezien de vele verhalen over Alexander en het besef dat hij ook nog zijn vader is, gaat Floris op weg. Op zoek naar zijn vader, die de vaderrol nog nooit op zich heeft genomen. Wie was hij? Waar is hij nu? Op zijn zoektocht komt hij verschillende mensen tegen met verschillende achtergronden. Lukt het hem te vinden?

Een fijn verhaal met warme personages

Nasleep is enerzijds een heel fijn verhaal over lieve personages die fijn worden beschreven. Wat op valt is de hoeveelheid aan personen die voorbij komen. Het is goed opletten anders kom je soms in de mist terecht, wie waar is. Tevens wordt alles heel uitvoerig beschreven, waardoor je soms de draad kwijt kan raken. Gelukkig biedt de stamboom van de families uitkomst, of je dit fijn vindt lezen is voor iedere lezer anders. Ik vond het gewoon erg lastig. 

De andere duistere kant van Nasleep

Nasleep heeft anderzijds ook een gruwelkant. In het verhaal trouwen de meisjes al vanaf 11 jaar met volwassen mannen, soms van tegen de veertig. Marthe was 13 toen Alexander haar de zijne maakte. Onder dwang.De vraag is: wil je dit als lezer wel lezen, nu. Waarbij slaven de kinderen zogen, van de rijken. En waarbij mishandeling een gewoon "iets" schijnt te zijn. Het past in die tijd, maar is zeker iets om over na te denken.

Conclusie

Nasleep is en blijft een mooi verhaal, over een vroegere tijd, met alleenheersers en uitgehuwelijkte familieleden, mooie kastelen en uitzichten op velden en landerijen om trots op te zijn. Het thema uit het boek doet je beseffen hoe familiebanden en geschiedenis je kan vormen tot wat je nu bent. Marthe als ook Floris zal je als personages omarmen. Ook de moederliefde speelt een grote rol en tenslotte het feit dat je uiteindelijk altijd zelf een keuze hebt in alles!

Waardering  3,5 sterren, een dikke 7!

Originaliteit: 5, Leesplezier: 3,5- het verhaal verzand soms in de hoeveelheid aan details, Schrijfstijl: 3 -prettig maar langdradig op sommige stukken. Cover: 3,5 - mooi maar geeft het verhaal een ander beeld vooraf, Plot/ verhaalverloop: 3. Er zijn veel personages, dat kan soms verwarrend zijn. Einde: 3,5 Mooi einde.   

Het is een mooi verhaal, een lange zoektocht, maar ook wel langdradig met (te) veel personen om zomaar te kunnen onthouden. Floris heeft de hoofdrol, hij zal je hartje stelen. Het is een klein brutaaltje, met een klein hartje.



Nasleep is een mooi en soms misdadig verhaal uit vroeger tijden. Het is fictief maar komt qua hoofdpersonages toch heel dichtbij. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 



    






Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie