Sophie Tak- Phineas'feest


Recensie


Titel: Phineas's feest
Auteur: Sophie Tak
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Roman
Uitgave: 26 mei 2020

Gelezen voor de leesclub van Ambo-Anthos, waarvoor dank. 


~Hoe Phineas zijn kraamfeest een pleister wordt op vele diepe en dramatische wonden!~Beste lezers,


De vogel op deze cover vond ik eerst heel raar. Net een beetje nep. Dat is hij zeker niet, ontdekte ik, het is een schoenbekooievaar. Wat een naam is dat!  
Een opmerkelijk ding, net zo opmerkelijk als dit boek. Het lijkt wat "raar", maar dan...als je eenmaal in het verhaal zit, is het echt mooi! 

De auteur

Sophie Tak (44 jaar) is Neerlandicus en doceert Nederlands. In haar studietijd voerde ze de redactie over literair tijdschrift Moxi, waarin ze ook zelf verhalen en columns publiceerde. Ze schreef recensies voor Trouw en was redacteur van vakTaal. Ze woont met haar gezin in Deventer.

Het verhaal over Phineas' feest

Johannes is het zwarte schaap van de familie Ouwenaer. Met zijn grillige gedrag ontregelt hij het leven van zijn ouders en zussen. Als dan eindelijk die laatste druppel de emmer doet overlopen valt het gezin definitief uit elkaar. Vader Hilmar verlaat als eerste het gezin en kiest voor een kluizenaarsbestaan, moeder Tanneke krijgt een depressie, Adelien wordt breinwetenschapper en Lea krijgt een gezin dat almaar groter wordt. 

Het kraamfeest van kleinkind en neefje Phineas komt er aan. Voor ieder een reden om te gaan. Komen zij nader tot elkaar? Of juist helemaal niet? 

Wordt Phineas zijn feest een reünie of een grote ontgoocheling? 

De cover is erg mooi en valt goed op. Groene balderen sieren het kaft, met daar in het midden een heel bijzondere vogel. Met zijn blauwe verenpak kijkt hij je echt aan. 

De schrijfstijl van Sophie Tak is even wennen in het begin. Tevens maakt zij bij de start gebruik van sommige oubollige termen. Dat is later gelukkig anders. In de vertelperspectief van de 3e persoon begint deel 1 met de vader van het gezin: Hilmar. Hij woont al 20 jaar niet meer bij zijn gezin. Zijn plek is nu een rupstent en een huifkar voor zijn voorraden. Lange haren en een flinke baard sieren zijn gezicht. De hond is zijn enige vriend, naast Max. Als zijn vriend Max langskomt en vertelt dat zijn dochter een kleintje heeft gekregen die Phineas heet, verandert Hilmar zijn kapsel en amen gaan zij op weg. 
Op weg naar Phineas' feest. 

Voordat we uberhaupt op dit leuke feestje aankomen, lezen we door de ogen van de andere gezinsleden hoe hun "verbond" uiteenviel. 

De mooie flashbacks geven diepgang en houvast

Sophie Tak heeft dit boek in 5 stukken verdeeld. In elke deel staat een familielid centraal. en lezen we meer over het gezin. De flashbacks geven meer diepgang en ook houvast aan het familiedrama. 

Hilmal, getrouwd met Tamarinde, besloot om 20 jaar geleden te vertrekken. Zo bleef Tanneke, zoals hij haar noemt, alleen met haar kinderen achter. Natuurlijk vertrok hij niet zonder reden. Met name het gedrag van het 2e kind, spleet het gezin in twee of zelfs meerdere stukken. Met Johannes hadden ze veel te stellen. Zijn gedrag is anders, meer afwijkend dan die van de anderen. Het lijkt alsof hij alleen maar herrie wil schoppen, terwijl hij mogelijk alleen maar aandacht wil en vooral veel liefde. Of een dikke knuffel. Als vader Hilmar het genoeg vindt en vertrekt, is de zoon 18 jaar. Dat is het begin van het einde van de familieband, die mogelijk al eerder op knappen stond. Niets is vanaf dat moment hetzelfde meer.

Auteur Sophie Tak heeft de moeilijke taak op zich genomen, om een gezin te beschrijven waarvan het 2e kind flinke gedragsproblemen vertoont. Het heeft enorme impact in de "groep" van vijf personen. Ze proberen er op hun eigen manier mee om te gaan, maar dat geeft nare situaties en zelfs flinke leugen-partijen. Het gezin trekt het niet langer, de band laat flinke barsten zien en dan springt het. Het elastiek, die iedereen bij elkaar moet houden, springt in 1 keer helemaal kapot. Met alle gevolgen van dien.

Machteloosheid en flinke dilemma's 

De machteloosheid van moeder Tanneke is bijna voelbaar. Hilmar op zijn beurt  
kan niet verder zo en vertrekt. Hij verkiest het kluizenaar zijn, boven zijn complexe gezin. 

Is liefde voor je kind onvoorwaardelijk? Waren het de juiste keuzes van de ouders? De vragen blijven bij de lezer achter, ter overdenking. 

Door het uiteindelijke feest van de kleine Phineas, is de cirkel rond. Zo lijkt het. Zeker voor moeder Tanneke. dat is een prachtig moment om mee te mogen maken. Na al die jaren die voorbij zijn gegaan. Super mooi einde, maar ook heel bijzonder.

Conclusie


In begin is de schrijfstijl even wennen. Het 1e deel gaat over vader Hilmar, de stukken verspringen in de tijd. Het leest wat warrig. Waar zitten we nu? denk je dan. Eenmaal in het verhaal pakt Sophie Tak je helemaal in en komt het verhaal ook vloeiender haar auteurs-pen uit. De karakters gaan voor je neus echt leven, tot een zeer bijzonder einde. Heel mooi gedaan!

Waardering   4 sterren. Een dik cijfer 8! 

Een verhaal dat even op stoom moet komen, en dan in zijn 4e versnelling verder gaat. Prachtig! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken blog

  
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie