Karin Driegen- Waarom moet ik u tegen jou zeggen?


Recensie


Titel: Waarom moet ik u tegen jou zeggen?
Auteur: Karin Driegen
Uitgeverij: WKD
Genre: Roman/ Oorlogsthema
Uitgave: Februari 2020

Allereerst dank aan Karin Driegen voor aanbeden van dit mooie boek! Karin Driegen


Beste lezers,

Van Karin Driegen kreeg ik een leuke mail en ze stuurde mij haar boek. Met nieuwsgierigheid ging ik er in lezen. Wat een verhaal, kijk je mee?

De auteur

Karin Driegen (1961) studeerde Kunstgeschiedenis aan de universiteit van Leiden en werkte in het onderwijs. Momenteel schrijft ze fulltime en woont aan de zuidkust van Engeland met haar man en twee dochters. Waarom moet ik u tegen jou zeggen? is haar debuutroman.

De inhoud

Deze oorlogsroman van Karin Driegen is gedeeltelijk op het leven van haar grootouders gebaseerd. Het verhaal draait om Minnie (bijna 40 jaar) en haar gezin. Minnie Driest is een Duitse emigrante en is getrouwd met Douwe (42 jaar). Douwe zit in het verzet, samen met anderen moet hij vaak 's -avonds zaken regelen. Het zijn geheime opdrachten waar hij niets over kan zeggen, tot grote frustratie van Minnie. Zij voelt een grote afstand ontstaan tussen haar man en haarzelf. Daarnaast is ze enigszins argwanend na het vinden van een geheimzinnig briefje. Heeft haar man een affaire misschien? Minnie wordt gekweld door schuldgevoelens als blijkt dat haar achterdocht ongegrond was. Kan ze zichzelf ooit vergeven?

De elementen

De cover is donker en eenvoudig. Een doosje pottertjes is zichtbaar. Dit is een belangrijk item uit het verhaal. De sfeer in het boek is ook wat "donker". De cover past dus goed bij het verhaal.
  
Groningen 1945. Het zijn spannende tijden. Er is weinig eten en Douwe is flink actief in het verzet. Het boek begint op 21 maart, de dag dat Douwe wordt opgepakt. In de vertelperspectief van de 3e persoon neemt Karin Driegen de lezer mee naar dat zeer spannende en ook paniekerige moment. Waar gaat hij naar toe en wat gaan ze met hem doen? Voordat we dat ontdekken gaan we een maand terug in de tijd. Zo proef je de sfeer van toen. De bijbel is hun steun en toeverlaat. Het verhaal wisselt tussen Minnie en Douwe, de hoofdstukken zijn kort gehouden. De vertelwijze is zeer prettig. Minnie die hard haar best doet om alles draaiende te houden, maar ook voelt dat zij niet zo geliefd is als Duitse. Wat erg lastig is. Zij heeft een hart van goud en heeft ook flinke vechtlust blijkt later in het verhaal. Het is mooi om alles zo mee te maken, terwijl je leest. De personen worden mooi beschreven. Alles is heel duidelijk te volgen. Ook over de periode na de oorlog.

Conclusie

Auteur Karin Driegen vertelt met deze roman het verhaal van haar voorouders. Het is een fictief verhaal, in de 3e persoon, maar zo krijg je als lezer een goede indruk van toen. Doordat je als lezer langzaam naar het moment toe kruipt, dat Douwe wordt opgepakt, wordt er een spanning opgebouwd. Ook ligt er een spanning bij hoofdpersoon Minnie. Een wantrouwen. En toch moet ze door voor haar gezin. 

Karin Driegen heeft een mooi boek afgeleverd, die veel liefhebbers van het oorlogsthema zullen bekoren. 

Waardering 4 sterren, een dikke 8.

Het was een indrukwekkend debuut met mooi afgerond einde. Genoten van het boek!  

Karin Driegen geeft een kijkje in haar familie in oorlogstijd. Het is fictie en toch levensecht!  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


Steekwoorden: #oorlog, #honger, #familie, #overleven, #schaarste

PS: Karin Driegen is nu bezig met een nieuw boek, over een 17-jarige vluchtelinge. Ik houd jullie op de hoogte! 


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie