Margaret van Mierlo- Bril & Plu

Recensie


Titel:Bril & Plu
Auteur: Margaret van Mierlo
Uitgeverij: Palmslag 
Genre: Roman
Uitgave: Oktober 2019birdys boeken
Beste lezers,

Lezen is een groot avontuur. Steeds komen er nieuwe en mooie dingen op je pad. Zo ook dit mooie boek. De cover... daar was ik al op gevallen, gezien er een bril op staat. haha. En dan met die plu erbij, een mooie hilarische combi.
Het is een super verrassende "coming of old-age roman".   

De auteur:

Al in haar vroege kinderjaren besefte Margaret van Mierlo (Weert, 1949) dat het geschreven woord haar naar andere werelden bracht. Haar ouders verhuisden regelmatig van land. Het internaat bood schrijven de mogelijkheid om haar gedachten vast te leggen. Na haar verpleegkundige opleiding werkte ze in huisartsenpraktijken. Margarets belevenissen vormden dankbare stof voor columns en artikelen, die in diverse medische tijdschriften werden gepubliceerd. Na De zandlezer (2014), Hemelse koffie (2014) en Kreukelzone (2017) is 'Bril & plu' Van Mierlo's vierde roman.

Het verhaal vol humor en ook serieuze zaken

Bril & Plu is een coming of old age-roman. Nicole en Trix zijn actieve zestigplussers die ervaren dat ze door hun omgeving als oud worden gezien. Vooral Nicole worstelt met een identiteitscrisis nadat ze op haar werk plotseling wordt weggesaneerd. Tegelijkertijd wordt een onverwerkt trauma uit hun gezamenlijke kostschooljaren opgerakeld; een donkere bladzijde uit hun leven die ze maar niet kunnen omslaan. Ook andere herinneringen uit die tijd komen naar boven en laten een oude hobby opleven: amateurtoneel. Deze psychologische roman wisselt ernst en humor af. Het geeft een inkijk in het leven van vrouwen die zich te jong voelen voor de levensfase waarin ze terecht zijn gekomen.

¶Nicole wist dat ze iets vergeten was toen het begon te regenen. Haar plu lag zeker nog bij de voordeur, ergens ondergeschoven en uit het zicht geraakt. Onhandige ondingen. Hoeveel was ze er niet kwijtgeraakt? Net als lees- en zonnebrillen.¶  

De hilarische momenten, maar ook de jeugdtrauma's zijn bijzondere elementen

Wat een heerlijk boek is dit! Allereerst de bijzondere term: coming of age, is een verhaal waarbij de ontwikkeling richting volwassenheid centraal staat. Voor dit verhaal is dit "old-age". Hoofdkarakter Nicole wordt zich bewust van haar leeftijd en de levensfase waar ze nu in terecht is gekomen. Als 60-plusser is ze nu haar baan kwijt, haar man is overleden, de kinderen gaan hun gang en de kleinkinderen zitten nu op school. En nu? Een kleine identiteitscrisis lijkt in aantocht. Voor velen zal dit zeer herkenbaar zijn en is zeer mooi beschreven door de auteur. 

De cover is wat brutaal en ook hilarisch. Het viel direct op. Hilarisch zijn ook sommige stukken uit het boek, wat al begint bij het eerste hoofdstuk, waarbij Nicole in de trein zit, een echtpaar observeert die een plu achterlaten in de trein. Naast de humor over plu's en brillen die veelal overal vergeten worden, is er ook een serieuze ondertoon aanwezig. Nicole moet veel nadenken over de tijd op kostschool, die zij met haar vriendin Trix heeft doorgebracht. De herinneringen zijn niet altijd zo rooskleurig voor haar. De fijne schrijfstijl zorgt er voor, dat je graag verder leest, over Nicole en over vroeger. 

Wat haar wel blijdschap kan geven zijn de leuke herinneringen. Samen met Trix die erg avontuurlijk is van aanleg, haalde ze ook wel kattenkwaad uit. Op Trix was ze soms jaloers, altijd vol van energie. Maar ook het buitenlandse project van Trix is ermee op gehouden. En Trix komt terug naar Nederland. Met een geheel andere blik dan die van Nicole, gaat zij de toekomst tegemoet. Nicole en Trix zijn nog steeds dikke vriendinnen en hebben steun aan elkaar. Margaret van Mierlo weet de personages zeer goed neer te zetten. Je gaat een beetje van ze houden. 

¶Zo is het ook met ons, Trix. Wij weten niet meer welke kant we op willen Ik sta nu doodstil op een kruispunt, en voel me nutteloos en overbodig. Zijn we overjarige, verouderde pubers geworden die de weg naar het normale leven zijn kwijtgeraakt?¶  

Conclusie

Bril & plu is een waar cadeautje om te lezen. In fijn geschreven zinnen lees je en leef je snel mee met Nicole en moet je veelal ook even glimlachen om haar humor. Naast de humor heeft de hoofdpersoon over veel om over na te denken. Een trauma uit haar jeugd laat haar maar niet los. Dit geeft haar verdriet en schuldgevoel. Van Mierlo heeft het talent om alles zo neer te zetten, dat zaken niet te zwaar overkomen , maar toch bij je "binnenkomen". En dat is prachtig gedaan!  

Waardering  4 sterren

Erg origineel verhaal, meeslepend geschreven. Over mooie thema's zoals 60-plussers die even "vastlopen" en hoe hiermee om te gaan. En vooral ook luchtig gehouden met de nodige humor. Mooie hoofdkarakters. En veel over brillen & plu's wat erg leuk is. Genoten! 

Bril & plu is prachtig; een waar cadeautje om te lezen! 

Hartelijke groeten,


Annette Overvoorde

Birdys's Boeken & Birdy's Kids


Reacties

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie