Blogtour #2 De recensie van Fatale keuzes- Nina Verheij


Recensie

#blogtour #blogtour  #blogtour #blogtour

Titel: Fatale keuzes 
Auteur: Nina Verheij 
Uitgeverij: Hamley Books 
Genre: Spannend & Thrillers
Uitgave: oktober 2019

Allereerst dank aan Hamley Books, voor toezenden van dit mooie boek. 


Beste lezers,

Hij is uit, zo jammer van dit boek nu uit is. Fatale keuzes. Er kwam maar geen einde aan en ik zal je zeggen, dat wilde ik ook niet. Het verhaal paste mij als een warme jas, soms iets te warm..maar heerlijk fijn. Zo één die later dan je favoriet wordt. Het is eerst wennen, maar daarna doe je het nooit meer weg. Natuurlijk kan het ook geheel anders aflopen, kijk maar naar Fatale Keuzes.

De auteur

Nina Verheij, geboren in 1984, schreef in haar jonge jaren al verhalen over katjes en hield erg van de boeken van Kippenvel. Ze ging Nederlandse taal en cultuur studeren in Leiden. Toverde na een verre reis haar roman om in de thriller Fatale keuzes, met succes. Naast eigenaar van BackWords, waar onder andere schrijfcursussen te volgen zijn, is ze freelancer op het gebied van copywriting en online marketing.

Het verhaal

Emily woont met Lisa en Jurre op kamers in leiden. Ze studeren en zijn inmiddels goede vrienden. Emily loopt stage bij de politie, met groot enthousiasme stort ze zich op de opdrachten; een oud dossier trekt haar aandacht. 


Lisa heeft al jaren geen contact meer met haar vader, die al vele criminele acties op zijn naam heeft staan. Nu ze ouder is wordt ze toch nieuwsgierig naar haar roots. Tot grote bezorgdheid van haar moeder.

Wat ontdekt Emily precies? En is het voor Lisa niet beter om het verleden te laten rusten? Je leest het in Fatale keuzes. 


De verschillende tijdsperiodes zijn belangrijke elementen

De cover is mooi en indrukwekkend. Een jonge vrouw kijkt je recht aan. Donker haar wappert over haar gezicht. Achter haar is het donker, een duistere kant misschien? 

De schrijfstijl van Nina Verheij is prettig. De zinnen lopen vloeiend in elkaar. De auteur is erg van de details, bijna niets laat zij aan het toeval of de verbeelding over. Ze beschrijft alles uitgebreid, wat soms tot langdradige stukken kan leiden, voor de thrill-seekers die van de snelle acties houden. Hier een korte recensie van schrijven gaat dan ook moeilijk. 

Fatale keuzes draait om Emily, een enthousiaste twintiger. Haar stage bij de politie neemt zij zeer serieus. De nieuwsgierigheid neemt de overhand en ze doet spannende ontdekkingen. Wat ze hiermee doet heeft zeer veel impact in het leven van de anderen. Naast de situaties worden ook de personages goed beschreven, Naast Emily lezen we over Matt haar vriend, over Lisa en Lucas, Jurre en nog anderen. Qua personen is het zeker te volgen, maar qua tijd is het goed onthouden in welk hoofdstuk en tijdsperiode je je bevindt. In begin zal dit even wennen zijn. Halverwege het boek, komt er meer spanning en leest het verder als een soort film met flashbacks. 

Het meisje in de trein versus Springvloed

In het begin zijn het nog tijdsprongen die "makkelijk" te nemen zijn. Maar de moeilijkheidsgraad neemt steeds toe. Naarmate het boek vordert, lees je de situaties meerdere keren vanuit andere perspectieven. Dit gebeurt ook in het boek van Het meisje in de trein. Mijn gedachtes dwaalde even af naar dit boek. Bij sommige pagina's dacht ik ook, wat gebeurt er nu weer? En met wie? De enthousiaste Emily deed mij ook denken aan de stoere Olivia uit de serie Springvloed, naar aanleiding van de boeken vaCilla en Rolf Börjlind. Het toeval wil, dat ik na het lezen, de serie verder ging bekijken. De gelijkenis, was treffend. De oplopende spanning ook. Een groot compliment voor Nina Verheij. 

Door de verschillende perspectieven krijgt het verhaal meer body en meer diepgang. een soort 3d-versie. Maar zeker een versie met geheimen en mysteries. Langzaam maar zeker worden de geheimen ontrafelt, steeds gaat er een luikje of kamertje open..op weg naar de uitgang. 

Wie het spel Cluedo goed kent, weet dat door sommige vragen er een aantal daders of mogelijkheden wegvallen. En helemaal aan het einde is de dader bekend, met zijn wapen. Elkaar misleiden is natuurlijk erg leuk. 

Conclusie

Fatale keuzes is een soort Cluedo-spelen: als lezer probeer je zo goed mogelijk alle details te onthouden die mogelijk van belang zijn, voor de ontknoping. Nina Verheij heeft hiermee een prachtig mooi debuut neergezet. Het is nieuw, verfrissend, Cluedo-achtig, mysterieus, zit vol verrassingen en onverwachte wendingen. 

Nina Verheij is een getalenteerde auteur, waar we nog veel van zullen horen!

Waardering:  4 sterren


Toekennen van de sterren vond ik even lastig. Had ik niet gezegd dat ik het wat langdradig vond? ja, dat wel. Maar dit paste bij het verhaal. Hier een korte recensie van schrijven ging dan ook moeilijk. Het boek zit gewoon meesterlijk in elkaar. 

Fatale keuzes is Cluedo-achtig en zit echt meesterlijk in elkaar! 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken 


   
Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie