C.J. Tudor- De terugkeer

Recensie


Titel: De terugkeer
Auteur: C.J. Tudor
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgever BV
Genre: Thrillers & Spanning
Uitgave: juni 2019Allereerst dank aan A.W. Bruna Uitgevers, voor dit mooie boek! 

Beste lezers,

Lang verwacht en toch gekregen..de nieuwste van C.J. Tudor. Je moet er van houden, intriges, geheimen en niets is wat het lijkt. Maar ben je daar wel fan van en las je ook haar eerdere boek, dan is dit je thriller voor de zomer. 

De auteur

C.J. Tudor werd geboren in Salisbury en groeide op in Nottingham, waar ze nog steeds woont met haar partner en dochtertje. Ze stopte op haar zestiende met school en had daarna diverse baantjes, waaronder winkelbediende, junior-verslaggever, radio-tekstschrijver, copywriter en voiceover. Tijdens het schrijven van De Krijtman runde ze een hondenuitlaatservice, Ze schrijft al sinds haar kindertijd, maar ging er pas serieus mee aan de slag toen ze boven de 30 was.

De Krijtman was haar thrillerdebuut. Het boek was reeds voor verschijnen een internationale sensatie: de vertaalrechten werden binnen een paar weken aan maar liefst 39 landen verkocht. Dit is haar 2e thriller: De terugkeer. 

Het verhaal van de achterflap

"Toen Joe Thorne vijftien jaar was, verdween zijn zusje Annie. Iets ergers kon er niet gebeuren. En toen kwam ze terug".
Vijfentwintig jaar later is Joe terug in zijn geboortedorp Arnhill. Hij heeft een baan aangenomen als leraar Engels op zijn oude middelbare school. Niet omdat hij zo graag terug wil, maar omdat hij het geld nodig heeft - hij heeft schulden. Terugkomen in zijn oude woonplaats betekent ook dat hij de mensen met wie hij opgroeide opnieuw onder ogen zal moeten komen, evenals de dingen die ze op hun geweten hebben. Dan krijgt hij een anonieme mail: Ik weet wat er gebeurd is met je zusje. Het gebeurt opnieuw.

¶ We houden ons zelf graag voor dat onze toekomst verzekerd is, maar we hebben niet meer dan een reservering. Het leven kan op elk moment afgelopen zijn, zonder enige waarschuwing, zonder restitutie, ongeacht hoe ver je reis al is gevorderd. ¶ 

De elementen

De cover is bijzonder en heeft iets weg van boek 1. Een zwart kaft heeft iets mysterieus, bijna creepy. De titel lijkt wel in krijt geschreven. Wat bijzonder dat de boeken iets van elkaar weg hebben. De proloog geeft al kracht aan het boek. Een flink dodelijk drama heeft er zich afgespeeld in Arnhill. Niet veel later komt Joe naar Arnhill. In de vertelperspectief van de 1e persoon lezen we over Joe en zijn nieuwe baan in het voormalig mijnstadje. Of de bewoners nu blij zijn met zijn komst dat is nog maar de vraag. Het is een hechte gemeenschap en vreemdelingen zijn niet echt welkom. Al hoewel..is Joe een vreemdeling?. Men is verbitterd, zwaarmoedig en zuur. Dat is voor nieuwkomers wel even wennen en druk gelijk een stempel op de sfeer in het verhaal. 

C.J. Tudor heeft een zeer prettige schrijfstijl. Ze schrijft met veel metaforen. Op het eerste oog het dit boek wat gelijkenissen met boek 1: een school, iets van vroeger en nu, een drama en een zeer creepy sfeer. Deze creepy sfeer wordt wat meer naarmate De terugkeer vordert. Joe denkt nog veel aan vroeger aan zijn zusje. Wat gebeurde er met haar? Dat antwoord geeft Tudor niet zomaar weg. Vol intriges, spannende momenten en zelf tot kippenvel aan toe lezen we over Joe en wat hij meemaakt. En net als bij boek 1, word je aan het einde van je stoel geblazen.

Conclusie

Het schrijftalent van Tudor is niet eenmalig, maar wordt nu doorgezet in dit verhaal over Joe. De duistere sfeer, de bijzondere acties en plottwisten zorgen voor heerlijke leesmomenten. Joe sleept je helemaal mee naar Arnhill en wat het verborgen houdt. En dat is best veel!

Waardering ....5 sterren

De terugkeer is een boek zoals ik ze heel graag lees. Tudor staat bij mij hoog op de leeslijst. Ik kan geen kritische punten vinden, bij dit boek. Alleen maar smachtend wachten op boek 3! 

Hartelijke groeten,

Annette overvoorde

Birdy's Boeken

 

    

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie