Lidewij Martens- Steigereiland


Recensie


Titel: Steigereiland

Auteur: Lidewij Martens
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Thriller
Uitgave: 12 juni 2019Beste lezers,

Het leuke aan dit boek en auteur is, dat Lidewij Martens ook schreef voor de serie van Baantjer. En ik onlangs Peter Romer mocht ontmoeten, die nu de Baantjer boeken schrijft. Geweldig leuk. En dus vol verwachting ging ik dit boek in. En wat vond ik er van?? Kijk je mee??

De auteur

Lidewij Martens is roman- en scenarioschrijver. Zij schrijft voor televisieseries als Baantjer, IC, Spangen, Flikken Maastricht, SpangaS en Mees Kees, de serie. In haar romans hanteert zij een beeldende, filmische stijl, waarbij de lezer via zintuiglijke waarnemingen wordt meegezogen in de ervaringen van de personages. Haar roman Een plek om te schuilen verscheen in mei 2017. In augustus verschijnt opnieuw Tot je valt, een roman die eerder uitkwam onder de naam Dubbel rood en die een diepe indruk achterliet bij de lezers. Zij schreef ook de Storytel-original Steigereiland: een spannend luisterboek in afleveringen. Haar thema's zijn onmacht, verlies, gemis. Gemis van wat je had, van wat je wilt hebben en van wat onbereikbaar blijft.

Het verhaal

Lin, rechercheur in de regio Rijnmond, leeft in 2 werelden: de orde houden als rechercheur maar ook op steigereiland. Steigereiland is erg apart met zijn inwoners dien in woonarken verblijven en lijkt wel eigen wetten te kennen. Lin gaat graag zwemmen met buurmeisje Sabine. Als het meisje op een dag verdwijnt doet dit wel wat met Lin. Een drama uit haar verleden komt weer boven. 

Het rechercheteam krijgt te maken met een drugsvondst. Voor Lin breekt een drukke tijd aan met oplossen van beide zaken. 

De beeldend geschreven passages zijn mooie elementen

De cover van het boek spreekt direct aan en geeft een spannende en grimmige indruk. Het papier toont wat geel, maar blijkt van verantwoordelijk bosbeheer te zijn.  
In de vertelperspectief van 3e persoon lezen we over het stoere hoofdkarakter Lin en haar wereld. Over Steigereiland, de bijzondere mensen daar en ook haar politiewerk. Naast Lin komen er veel personages in het boek voorbij. Dit zijn de bewoners en ook haar vele collega's. De schrijfstijl van Lidewij Martens leest wat apart. Er komt veel informatie op je af als lezer. Soms erg uitgebreid en beeldend. Wat prettig is, maar ook kan afleiden. Het wordt soms wat "veel". Daarnaast droomt Lin veel weg in haar droom- en gedachtenwereld. Dit maakt het nog wat ingewikkelder om bij te houden. Door de uitgebreide vertellingen zakt de spanning soms wat in. De diverse verhaallijnen maken het erg spannend maar ook complex. Soms wat warrig. 

Conclusie

Lidewij Martens heeft een leuke en spannend boek geschreven, wat ik graag als film of tv-serie zou willen zien. Door de wissel van spanning hield het verhaal mij niet helemaal vast. Naarmate het einde bleef de spanningsboog gespannen en blijf je doorlezen tot het einde! 


Waardering: 3 sterren

Genoten van dit boek, dat ik graag als tv-serie zou willen zien! 


Originaliteit: 4
Leesplezier: 3
Plot: 3
Spanning: 3
Eind: 3

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie