Marijke Verhoeven- Het geschenk

Recensie


Titel: Het geschenk
Auteur: Marijke Verhoeven
Uitgeverij: De crime Compagnie
Uitgave: 23 november 2018
Genre: Thriller/ Spannend

Gelezen als proeflees-exemplaar, waarvoor dank aan De crime Compagnie!


"Het geschenk is een heerlijke mysterieuze thriller voor liefhebbers van Denemarken, mystiek, intriges en flink speurwerk. Het is een ware mustread, een echte aanrader! " Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.  
Marijke Verhoeven


Beste lezers,

Al eerder mocht ik het proeflezen, maar vandaag op 22 november 2018 komt Het geschenk uit. Het is een super spannend verhaal en speelt zich af in Denemarken. Ik moest gelijk denken aan mijn vakantie in Denemarken. En al is het eiland door de auteur zelf bedacht.. ik kon het toch aardig voor mijn verbeelding zien afspelen. En dat is geweldig leuk. Kijk je mee, naar mijn leeservaring?

De auteur

Marijke Verhoeven-Postma (Groningen, 1967) is opgegroeid in Haren en woont samen met haar man en kinderen in Paterswolde. Na de HAVO ging ze naar de Hotelschool. Haar drive ligt in het contact met mensen. Schrijven is voor haar magie... de karakters die ze zelf creëert gaan een eigen leven leiden, slaan soms een heel andere weg in, dan dat ze voor ze had uitgestippeld. Blijken ineens duistere trekjes te hebben, of worden juist veel sympathieker… Het samenbrengen en verweven van die levens in een verhaal tot een spannend plot, is een heel bijzondere uitdaging, en een intense ervaring. En hiermee volgt ze haar hart…De inspiratie voor haar pagetuners haalt ze uit haar passies muziek, koken en Denemarken. Marijke schreef vijf boeken waaronder De Beproeving, de eerste uit de trilogie, De laatste adem is deel 2. Het geschenk is het 3e boek in de serie.


¶Het eiland was in duisternis gehuld toen ze het vakantiehuis verliet. Met zekere tred liep ze over de smalle paadjes die tussen de leegstaande vakantiewoningen slingerden. Nog altijd kende ze het eiland als haar broekzak¶.

Het verhaal

Het is 1990 als 2 tieners, verblind door de liefde voor elkaar, een duivels plan willen gaan uitvoeren. Net als het meisje er eigenlijk toch niet mee door wil gaan, krijgen ze ruzie met verstrekkende dramatische gevolgen. Deze gevolgen zijn niet meer terug te draaien voor een familie die daar vakantie viert.

Het is nu jaren later. Nina die in deel 1 op het Deense eiland Kenning kwam wonen heeft een gave en ziet meer dan de anderen. Met name de geest van Fiona, de geest van een Vikingvrouw. In dit deel 3 is zij samen met Torben, de politieman. Het verhaal begint, als Nina een belangrijke ontdekking doet. Haar leven staat even op zijn kop. Maar later blijkt, dat haar leven ook gevaar loopt, als er een klusjesman steeds maar aandacht voor haar heeft. En haar lastig valt. Van deze duistere figuur krijgt Nina geen goed gevoel. En Fiona laat zich zien. Torben krijgt het druk na de vondst van een dode vrouw. Nina probeert daarna op afstand te blijven van de man die Janus heet. Maar of dat goed gaat? Lees je in Het geschenk.  


¶"Geloof jij in het paranormale?" vroeg ze na een tijdje gezwegen te hebben. Hij haalde diep adem. "Ach, ik weet het niet. In de eerste plaats ben ik natuurlijk regulier arts..."¶

Mystieke sferen en de geest Fiona zijn één van de elementen van het boek.

De cover ziet er indrukwekkend uit. Het meisje met haar knuffel staat dichtbij het water. Waar kijkt ze naar? Of zoekt ze iemand? Wie is ze kwijt? De titel kan op 2 manieren worden uitgelegd. Het is een krachtig verhaal met 2 verhaallijnen, we lezen in het verleden (in 3e persoon) en in het heden (in de ik-vorm). Er zijn veel personages, ieder met hun eigen verhaal. Alles wordt perfect uiteengezet, zodat het soms ingewikkeld maar daarna weer duidelijk wordt. Het verhaal uit het verleden laat zien, welke dramatische gebeurtenis er toen voorviel. En welke gevolgen dat heeft gehad. En wat er daarna allemaal gebeurde met de achterblijvers. In het nu lezen we over Nina, die eerst een relatie had met Eddie en nu samen is met Torben, die bij de politie werkt. Torben heeft het in het verleden flink voor zijn kiezen gehad en moet het rustig aan doen. Dat wordt lastig, als er iemand achter je vriendin aanzit. En wat is de link naar het verleden? 

Het geschenk is een flinke puzzel. Als lezer krijg je steeds een nieuw puzzelstukje, maar je komt niet echt veel verder. Al wil je dat graag. Mystieke sferen zijn een van de elementen van het boek. Nina is een enthousiast type, dat niet zomaar thuis blijft als dit haar wordt aangeraden. De liefde speelt ook een rol in het verhaal, zoals de moederliefde, de liefde voor elkaar en de liefde in de vriendschap voor elkaar, neem bijvoorbeeld Rasmus de beste vriend van Nina. 

Conclusie

Met Het geschenk schreef Marijke Verhoeven een mooie spannende thriller met mystieke aspecten. Het is een 3e deel, maar kan prima los gelezen worden. Marijke Verhoeven geeft een kijkje op het zelf bedachte Deense eiland Kenning, met zijn vele geheimen die het eiland verstopt heeft. Naast Nina lezen we over de andere personages die ieder zo hun eigen verhaal hebben. Er is een wisselperspectief van toen naar nu. Dat geeft een extra dimensie aan het geheel. Ook onderwerpen als familie, relaties, bedrog en mystieke zaken wisselen zich af. Het is gewoon een kadootje om te lezen!

Marijke Verhoeven blaast de lezer gewoon van zijn stoel, met dit geschenk! Het is een heerlijke mysterieuze thriller voor liefhebbers van Denemarken, mystiek, intriges en flink speurwerk.  

Waardering:        4,5 sterren

Originaliteit: 5, 
Spanning: 4, 
Personages: 5, 
Plot: 4,5, 
Vertelwijze/ leesplezier: 4, 
Einde: 4, het einde vind ik wat langdradig.

Zeker weer genoten van dit mooie boek, van De Crime Compagnie! En mijn naam staat vermeld bij de proeflezers, hoe leuk is dat?

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken
         

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie