Boekenpost: Mooi doodliggen- A.F.Th. van der Heijden

Binnenkort


Titel: Mooi doodliggen
Auteur: A.F.Th. van der Heijden
Uitgeverij: Querido's Uitgeverij
Uitgave: November 2018

Genre: Roman


Allereerst bedank ik Mieke's Leesclub, voor toezenden van het boek!

Beste lezers,

Voor Mieke's Leesclub mag ik dit mooie boek gaan lezen. Tenminste..het ziet er echt mooi uit. Mooie hardcover, donkere indrukwekkende cover. Ik ken de auteur van zijn boek Tonio. Of dit een mooi boek is, ga ik snel ontdekken. Dat is het mooie van lezen..de reis naar het verhaal en het ontdekken. En dan wachten tot het beklijft. 

Het verhaal

Mooi doodliggen is geïnspireerd op de 'moord' op de Russische journalist Arkady Babchenko. Volgens de politie in Oekraïne was Babchenko bij zijn appartement in Kiev in de rug geschoten en werd hij bloedend aangetroffen door zijn vrouw. Al snel bleek de moord op de journalist echter in scène te zijn gezet door de geheime dienst, in een poging Russische huurmoordenaars te arresteren die het op zijn leven hadden gemunt.

Van der Heijden baseerde het levensverhaal van zijn personage Grigori Moerasjko losjes op dat van Babchenko. Het personage Moerajsko, dat voor zijn krant het neerhalen van 'vlucht MX17' onderzoekt, blijkt te hebben samengespannen met de Oekraïense geheime dienst om de Russen te misleiden.

Om deze reden vallen collega's en zijn geliefde hem massaal af. Door iedereen verstoten en verlaten keert Moerasjko terug naar Rusland om daar onverschrokken zijn onderzoek naar de toedracht van de vliegramp voort te zetten.

De auteur
A.F.Th. van der Heijden (1951) debuteerde in 1978 onder het pseudoniem Patrizio Canaponi met de verhalenbundel Een gondel in de Herengracht, meteen bekroond met de Anton Wachterprijs. In de jaren tachtig en negentig werkte Van der Heijden voornamelijk aan de cyclus De tandeloze tijd. Voor De gevarendriehoek (1985) ontving hij zowel de F. Bordewijkprijs als de Multatuliprijs. In 1992 schreef hij het Boekenweekgeschenk, Weerborstels, als intermezzo in De tandeloze tijd. In 1996 sloot hij de cyclus voorlopig af met Het Hof van Barmhartigheid en Onder het plaveisel het moeras. Met beide boeken won hij De Gouden Uil 1997 en met het laatste de Generale Bank Literatuurprijs. 

In 2003 verscheen het eerste deel van een nieuwe cyclus, Homo duplex. De roman, De Movo Tapes, werd onderscheiden met de Dirk Martens Prijs, het laatste gepubliceerde deel, Het schervengericht (2007), won de AKO Literatuur Prijs.
Buiten de cycli om publiceerde Van der Heijden een groot aantal romans, verhalen, dagboeken, brieven en ander kort proza. Zijn werk verscheen in diverse talen. De roman Advocaat van de hanen (1990) werd verfilmd en er wordt gewerkt aan de verfilming van Het leven uit een dag (1988). Er volgden meer boeken waaronder het boek Tonio, uit 2013. 

Binnenkort volgt hier mijn leeservaring, dus blijf in de buurt!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie