Tatiana de Rosnay -Obsessie

Recensie


Titel: Obsessie
Auteur: Tatiana de Rosnay
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Roman
Pagina's : 140 bladzijdes
Beste Lezers,

Ter intro: Op donderdag 1 juni jl. plofte dit boek van Tatiana de Rosnay op mijn deurmat. De bestelling van Bol.com verloopt altijd vlot. Wat mij opviel was de kleine uitvoering, het kleine formaat boek. Wel hardcover, dat dan weer wel. Ik had de eerdere exemplaren van de Rosnay, ook als "reguliere"paperback. Waarom is deze dan zo klein, in hardcover gedrukt? Ik heb hier helaas geen antwoord op.

Als ik naar de inhoud kijk, heeft dit alles weer goedgemaakt. Want het is werkelijk een prachtige vertelling. En dat is wat de romans van de Rosnay zo bijzonder maakt. De inhoud, de stijl, de prachtige zinnen. Ik geniet er zo van. 


Aan het begin van het boek, waarin ze zelf een voorwoord schrijft, blijkt dat de Obsessie een soort wieg was voor het verhaal van Sarah. Tevens bedenk ik mij, dat het boek "Het appartement", ook zeker hieraan ten grondslag heeft gelegen. 

Samenvatting:
Pascaline is een 40 jarige gescheiden vrouw, zonder kinderen en op zoek naar nieuwe woonruimte. Ze vindt een mooi appartement aan de rue de Dambre. Maar er blijkt ook een moord te zijn gepleegd. Maar dit hoort ze later pas. Was ze wel direct merkt, is een vreemde rilling en gezoem, als zij het appartement in gaat.  Als zij naar het werk gaat, waar zij systeemanaliste is, heeft zij dit niet.
De moord was 10 jaar geleden, Pascaline vindt het maar moeilijk, ze durft soms de slaapkamer niet meer in, vanwege het feit dat zij van alles “voelt”. Haar ex-man vindt, dat ze zich aanstelt, dat helpt haar niet. Ze gaat op zoek naar een ander onderkomen. Het gaat steeds een stapje slechter met Pascaline, ze ziet wit en vermoeid en kan zich moeilijk concentreren. De gebeurtenissen van 10 jaar geleden houden haar erg bezig, hierdoor realiseert ze zich dat ze haar overleden dochtertje erg mist. Tevens vind ze het einde van haar huwelijk ook erg moeilijk.

Lukt het haar er weer helemaal bovenop te komen?   Je leest het in Obsessie.


{ "Er was een moord gepleegd. Maar dat ging mij niet aan. 
Het was verleden tijd. Het was voorbij. Dus waarom zou ik er 
steeds op terugkomen? Waarom zou ik er zo aan denken? Ik vertelde 
Elizabeth erover tijdens onze lunch.  "Weet je" , zei Elizabeth met volle 
mond. "Ik zou het er niet warm of koud van krijgen. 
In een van mijn vorige flatjes had iemand zelfmoord gepleegd
 in de badkamer, voordat ik er kwam wonen. Ik dacht er nooit aan".}  


De elementen:
De cover is werkelijk prachtig. Een mooi hardcover boek, alleen klein van formaat. Een vrouw siert de voorkant, waar gaat zij heen? Op de achterzijde een prachtige afbeelding van Tatiana de Rosnay. De vertelstijl is 3e persoon, de mooie zinnen lezen goed weg. Het karakter van Pascaline wordt goed neergezet. In de mooie beeldende zinnen, zoals ik van haar gewend ben..zie ik het verhaal gewoon voor mij afspelen. Zo levensecht. Hoe meer we lezen van Pascaline, hoe langer je bij het besef komt, dat ze in de ban van de meisjes terecht komt. In de ban van de waanzin. Er is geen hoofdstukaanduiding, wel kleine hoofdstukken, zodat je als lezer af en toe een pauze krijgt, wat wel heel fijn is.


{ "Voor Olivia's huis begon ik te snikken, met diep vanbinnen 
dezelfde smart als die van mijn kindernachtmerries. 
Ook ik was van mijn dochter beroofd"} 


Mijn mening:
Opnieuw genoten van een boek van Rosnay. Het boek is maar 140 bladzijdes, maar heeft een grote inhoud. Pascaline heeft veel verdriet, wat de auteur goed beschrijft. Ze mist dr ex-man, en haar dochter. Wat heel natuurlijk is. Door haar eenzaamheid wil ze geen hulp aannemen. Ze is verbitterd..en veel verdriet..wat bijna voelbaar is.

Het is een mooie roman, het zet je weer met beide benen op de grond. 
Tatiana de Rosnay is en blijft mijn favoriet.

De auteur:
Tatiana de Rosnay (28 september 1961) is een Franse journalist en schrijfster van romans. En heeft zich altijd aangetrokken gevoeld tot huizen, appartementen, hun geheimen en mysteries. Dit komt o.a. tot uiting in de boeken van "Haar naam is Sarah", "Het appartement", "Het huis waar jij van hield" ed. 

Waardering: 5 sterren. 
Reacties

  1. Het is in de 1e persoon geschreven. Zo kan je je beter inleven in het personage en worden de emoties beter geuit. Heb je het boek wel gelezen???

    Mvg

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie