Mirjam Hildebrand- Voorlopers

Recensie


Titel: Voorlopers
Auteur: Mirjam Hildebrand
Uitgeverij: Kluitman
Genre: jeugd/ Young Adult
Verschijningsdatum: juni 2017

**** Vooruitlopen en Vooruitdenken..

op de rest..dat zijn de Voorlopers..****
Beste lezers,

Dit boek viel op de deurmat en na het uitpakken viel al gelijk op, hoe mooi het boek en cover is. De lay-out is echt prachtig. Het trekt aan, maakt nieuwsgierig. Over aantrekken gesproken, ja..die zoon van mij, 16 jaar, die moet hier toch even genoemd worden. Hij kwam thuis, zag het boek..zag de mooie foto..van Emma, en was helemaal verkocht. "Mam, dat boek..dat ga ik lezen", zei mijn zoon, die momenteel alleen boeken spaart in zijn boekenkast, met name Fantasy-achtig... maar helaas voor lezen dus geen tijd meer heeft. De serie van Eragon, van Paolini, en Harry Potter, maar ook de Mazerunner-serie staan dus gewoon te staan. Gezien gamen nu zijn voorkeur heeft. Dus hups..weg was het boek..Zijn bijdrage volgt nog. Hij moet nu eerst zijn toetsweek gaan doen voor VWO. Dus voor dat stukje..wordt vervolgd. 
Mijn samenvatting:

Emma woont bij haar moeder en broertje Sam. Ze is 15 jaar en zit op school. Het gaat niet altijd even goed op school, want Emma “voelt” meer dan de anderen. Dit heeft ze altijd al gehad. En niet altijd begrijpen ze haar. Haar vader heeft het gezin 2 jaar geleden verlaten en ze begrijp niet goed waarom, eigenlijk is ze daar best een beetje boos om. Het onderwerp "vader" wordt daarom door Emma zoveel mogelijk vermeden. Dan ontmoet ze het bijzondere meisje Philana die ouder is dan Emma, en haar uitnodigt om haar vader te ontmoeten. Dat wil ze wel, ze is toch nieuwsgierig geworden, maar dan moeten ze wel naar Frankrijk afreizen. Want haar vader Simon woont in Frankrijk, bij de andere Voorlopers. Ze hebben zich daar gevestigd in een bergstadje. En er is een speciale school, waar ze naar toe kunnen. Het leven is er anders als thuis merkt Emma al snel. Wat zij ook bemerkt, is dat zij 's-nachts nare dromen krijgt van een jongetje dat Intan heet.

Waarom woont Simon daar eigenlijk? Wat verbergt hij voor Emma en dreigt er soms gevaar? En waar zijn de ouders van Philana? En wie is Intan? Je leest het in het mooie verhaal van Voorlopers.

{ “Als ik de verhalen mag geloven, dan is hij niet de enige die mij op deze manier snapt en kan aanvullen. Zou dit lijken op het gevoel dat je met je Zielsverwant hebt?”} 

De elementen:

Van Uitgeverij Kluitman mocht ik dit mooie recensieboek gaan lezen. De cover ziet er sprankelend en indrukwekkend uit. Het pakt gelijk, 3 stoere Youngsters staan er mooi bij, zijn zij de Voorlopers, zoals de titel doet vermoeden? Lopen zij voor op de anderen en op welke manier?. Ik ben nieuwsgierig geworden naar dit mooie hardcoverboek met 262 bladzijdes.  
Het verhaalperspectief is de ik-vorm. We lezen over Emma die naar Frankrijk af reist. Wat het verhaal zo bijzonder maakt, is de emotie. Emma kan soms haar tranen niet bedwingen. Hierdoor voel je mee met de hoofdpersoon Emma en wat zij meemaakt en komt het verhaal heel dichtbij je. Het is geen verhaal van de snelle actie, maar wel met de nodige diepgang. In een mooie schrijfstijl lezen we over Emma en haar vrienden. Eenmaal in begonnen wil je eigenlijk alleen maar doorlezen. Het verhaal heeft een mooi begin en afgerond einde. En dat vind ik altijd heel fijn aan een boek. 

Het is een verhaal over vriendschap & verwijdering, liefde & bescherming, elkaar uit het oog verliezen en elkaar weer mogen terugvinden.

{ “Voor het eerst op deze trip ben ik alleen. Niemand om me heen. Plotseling moet ik vreselijk huilen. Het kan bijna niet anders dan waar zijn..”}.

Mijn mening:

Mirjam Hildebrand die ik ken als auteur van kinderboekjes & die ook psychologe is, heeft hiermee een prachtig jeugddebuut geschreven. Zij studeerde psychologie en dat is goed te merken. Het is zoals eerder gezegd geen boek van de snelle acties, maar meer van de psychologische diepgang. En de doordenkers. En daar gaat het boek met name over "De Doordenkers", "Het Voordenken", "Het Voorlopen" en dat is prachtig om te lezen. Emma die zich altijd een beetje anders heeft gevoeld en meer kon "zien" en "voelen" dan de anderen. Met name komt dit via haar gedachtegang allemaal bij haar binnen. Eindelijk krijgt zij antwoorden op vragen waar ze al zo lang mee rond loopt, maar tegelijkertijd komen er ook vragen bij en blijkt er een mysterie bij te komen. En dat is echt mooi gevonden. Voor wat betreft de spanning, die is goed opgebouwd, alleen had het super-spannende stuk wat eerder aan bod mogen komen. Het is natuurlijk geen thriller, maar het verhaal gaat om de missie, en die komt wat laat op gang is mijn mening. De plottwist was prachtig gevonden.Mijn eerste na het lezen: "wauw, wat een prachtverhaal, met mooie plottwist. Ik heb genoten en kijk al uit naar deel 2".


Het is een superleuk verhaal, wat veel Youngsters zal aanspreken, die een kijkje in de toekomst willen nemen......in de tijd van de Voorlopers.
De auteur:

Mirjam studeerde Psychologie aan de Universiteit Leiden en heeft haar eigen psychologiepraktijk in Haarlem. 
Mirjam Hildebrand is daarnaast bekend van het schrijven van leuke kinderboekjes, zoals Rumme Rups & Opsekopse wereld. Voorlopers is haar jeugd-debuut en is een pracht om te lezen. 


Mijn waardering:     Dit mooie boek krijgt 4 dikke Birdy-sterren.

Originaliteit: 5
schrijfstijl: 4
Leesplezier: 4
Plot: 4
Psychologie: 4
Spanning:4

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie