Voor het leven getekend- Arno van den Kieboom

RecensieTitel: Voor het leven getekend
Auteur: Arno van den Kieboom
Uitgeverij: Keytree
Uitgave: 2017
Pagina's: 284 bladzijdes
ISBN: 97894927119003

Allereerst bedank ik Arno van den Kieboom, de auteur voor toesturen van dit boek. 


Beste lezers,

Soms komt er een boek op je pad, waar je even stil van wordt. Zoals ook deze. Het is een ingrijpend verhaal, dat gaat over kindermisbruik. De inhoud van dit boek kan schokkend zijn of zo worden ervaren. Tevens vermeld ik geen spoilers in mijn recensies.  Dus ik kan er niet echt alle details over kwijt.

Samenvatting

Robert en Margo Keijzer zijn getrouwd en hebben 1 dochter: Patricia van 10 jaar. Robert werkt lange dagen en dus veel uren om het gezin te onderhouden. Margo is niet werkzaam en is thuis voor de zorg van Patricia. Ze is helaas niet echt een verzorgend type. Vandaar dat Patricia veel alleen is in haar kamer om te spelen.

Chantal en Remco zijn de vrienden van Robert en Margo. Remco is tevens de collega van Robert. Ze kennen elkaar al een hele tijd en eten elke maand een avondje bij elkaar. Dat is altijd heel gezellig. Chantal moet soms wel even slikken, want zij kan zelf geen kinderen krijgen.

Omdat het huwelijk van Robert en Margo de nodige barstjes gaat vertonen en er de laatste tijd veel ruzies zijn thuis, biedt Chantal aan om Patricia tijdelijk in huis te nemen. Dan kan ze lekker tot rust komen. En mogelijk biedt dit de kans voor haar ouders om weer met elkaar te praten.
Margo vindt het een goed plan, Robert uiteindelijk ook. Als Patricia eenmaal bij Chantal en Remco is ingetrokken, praten Robert en Margo eens goed met elkaar. Ze gaan beide hun beide beentjes voor zetten, om een betere sfeer te creëren.

Robert oppert om Patricia na een aantal dagen weer op te halen. Maar bij het afhalen op school is er geen Patricia.

Wat is er aan de hand? En waar is Patricia, nu ze niet op het schoolplein staat? Waarom neemt Chantal de telefoon niet op? Heeft ze iets te verbergen soms?

Je leest het in “Voor het leven getekend”.

De elementen

De cover ziet er redelijk triest en sober uit. Een vrouw of meisje zit in elkaar met de rug naar de kijker toe. En heeft een klein knuffelbeertje vast. Waarom zit zij zo in elkaar met haar knuffel? De titel “Voor het leven getekend” duidt op een serieus boek, met mogelijk verdrietige momenten. Het laat weten dat het een onprettig verhaal zal zijn. De vertelperspectief is in de ik-vorm, vanuit Robert, lezen we het verhaal van een ontwricht gezin en een dochter die hier de dupe van wordt. Er is ook een stuk vanuit Chantal geschreven en een stuk vanuit Margo. 

Mijn mening over het boek


Arno van den Kieboom heeft hiermee een heftig en uiterst triest verhaal neergezet. Hoofdpersoon is Robert, maar eigenlijk staat zijn dochter Patricia centraal in het boek.

Het verhaal begint nog redelijk vrolijk en opgewekt, doordat de vrienden Remco en Chantal op visite zijn. Het is het maandelijkse avondje waarbij ze met elkaar eten. Het is een gezellige avond. Totdat Robert zich beseft dat zijn vrouw is veranderd, de laatste jaren. En zeker niet in haar voordeel.
In duidelijke spreektaal lezen we het verhaal over Robert en Margo. Het gaat niet goed in hun huwelijk. Hierdoor krijgt het verhaal al snel een negatieve inslag. De ruzies hebben zijn weerslag op de 10-jarige dochter. Zij wordt hierdoor weerbarstig en is erg verdrietig. Dit is erg zielig om te lezen. Ze mist zo erg een arm om haar heen en de gezellige momenten, die ze vroeger wel had. Je voelt het verdriet van het kleine meisje bijna en begrijpt al snel dat ze daardoor in haar schulp kruipt. Chantal biedt de helpende hand. Dat is een warm gebaar naar het verdrietige meisje toe. Helaas wil de reikende hand van Chantal het meisje niet loslaten.

Het is een heftig verhaal, met meerdere slachtoffers. Het is in spreektaal geschreven. Je zit zo in het verhaal. 

Wat mij opviel tijdens het lezen: enkele details en geheimen van bepaalde personen hadden voor mij betreft niet herhaald hoeven te worden.  De gruwelheden bedoel ik hiermee. Qua diepgang wordt niet alle info gegeven, zoals de leeftijd van de karakters. Helaas zitten er nog enkele foutjes verstopt, in dit boek. Maar dit komt goed in de volgende druk.

Kortgesloten: het is een indrukwekkend en heftig verhaal over een bijna gestrand huwelijk en een dochter die bij vrienden mag verblijven, uit goede bedoelingen. Maar helaas is dit geen goede beslissing, blijkt later. Naast het choquerende thema, heeft het een goed afgerond einde. Het is een verhaal over een gevoelig onderwerp, over liefde en verdriet, pijn en mishandeling. Helaas gebeurt dit nog te veel en te vaak..in de samenleving.

De auteur

Arno van den Kieboom is in het jaar 1976 geboren in Oosterhout Noord- Brabant. Hij heeft nog een oudere en jongere broer. Al op jonge leeftijd vindt hij het geweldig om verhalen te schrijven, al doet hij daar verder niks mee. Na zijn schoolperiode gaat hij werken. Ondertussen kruipt het bloed waar het niet gaan kan en hij volgt diverse schrijfcursussen. Eind 2011 begint Arno aan zijn eerste thriller die hij in de zomer van 2013 weet te voltooien. Het krijgt de titel: ‘In Shock’. Wat nu “Voor het leven getekend“ heet. Daarna volgden “Wraak” en “Afkeer”.  

Wil je meer weten over de auteur, of over de achtergronden van het boek? 
Lees hier meer info:
http://www.bezetenboeken.nl/interviews/interview-arno-van-den-kieboom/

Waardering: 

Dit boek krijgt 3,5 sterren.
Originaliteit: 4
schrijfstijl: 3,5
Leesplezier: 3,5
Psychologie: 3,5*** Deze recensie is alleen van mij. Bij kopieergedrag naar welke site dan ook, zal ik een klacht indienen, waar nodig.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie