Tineke Beishuizen - Een zomer

Recensie

Titel: Een zomer
Auteur:Tineke Beishuizen

Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Roman
Uitgave: april 2017

Verschijningsdatum: 6 april 2017{“Waar gepraat moet worden zwijgen we. Waar zwijgen een betere optie zou zijn, kunnen we ons mond niet houden”} .
Lennart is dierenarts en is getrouwd met Bente, lerares. Samen hebben zij 2 kinderen Ole en Lars, 15 en 17 jaar. De jongens hebben het briljante idee, om nog wat langer te blijven op de camping in Frankrijk. Ze zijn oud genoeg, toch?
Vader Lennart vind het een goed plan, maar moeder Bente eigenlijk niet. Toch vertrekken ze samen terug naar huis. Bente heeft daar heel erg moeite mee, en haar buien worden gezien, als dat ze in de "overgang" is. Maar ze heeft het moeilijk ook om het los te laten. Tevens lijkt het alsof beide echtelieden uit elkaar groeien. Ze praten weinig, hebben veel irritaties. Het is mogelijk zo gegroeid, maar ze zijn er niet blij mee en komen tot dit besef.
Dan komt er een telefoontje, en blijkt zoon Ole te zijn verdwenen. De paniek slaat toe, wat nu?
{ “En straks als er geen gezin meer is, is er niets meer..”} De cover ziet er vrolijk uit (het is maar hoe je het bekijkt), een kind ligt op het gras. Enigszins zorgeloos. De titel “Een zomer” is een korte weergave van het verhaal. Het is namelijk een zomer lang waarin er veel gebeurt en in het gezin van Lennart en Bente.
Het verhaal is geschreven in de 3e persoon, en wordt afgewisseld door flash-backs, waardoor het verhaal meer inhoud en duidelijkheid krijgt. Je gaat de karakters zo beter leren kennen.

Het is een boek over 2 mensen die bijna ten onder gaan aan pijn en verdriet. De tijd haalt hen in en de kinderen zijn groot, zij zijn nu dus “oud”. En worden als het ware ingehaald, door hun puberkids. En dat is heel confronterend. Ook voor vader Lennart. Het is terugkijken op hun huwelijk samen, hun problemen samen en daarbij ook terugkijken op hun eigen jeugd. Die ook zo de nodige sporen heeft achtergelaten. Het verhaal lijkt dan even zo te moeten eindigen, maar niets is minder waar. Zoon Ole raakt zoek, en dan is het alles of niets, 


De schrijfster Tineke Beishuizen vertelt in een heerlijke schrijfstijl een mooie uiteenzetting over wat er in 1 zomer gebeurt met het gezin van Bente en Lennart. En dat is best heftig. Voor Bente begint het al voor de zomervakantie. Lennart bemerkt haar verdriet wel op, maar laat het voor wat het is. Er is verdriet in het gezin en dat schuurt eigenlijk tussen de gezinsleden. Een huwelijkscrises hangt in de lucht. Wat ook speelt bij Bente is het moeten loslaten wat zo gewoon was al die jaren. Dat is heel goed beschreven, en zal voor sommigen lezers wel herkenbaarheid geven.<<Met een zucht sloeg ik het dicht, helemaal sprakeloos………..en onder de indruk. Het is een echte aanrader.>>


De auteur Tineke Beishuizen (1938) debuteerde in 2005 met de thriller Als zand door mijn vingers, die meteen een bestseller werd. Ook haar daaropvolgende boeken kwamen in de top-60, waaronder Wat doen we met Fred? (2006) en Schaduwtuin (2008). Tineke schrijft al jarenlang diverse vaste columns voor Libelle, onder andere onder haar pseudoniem Anne-Wil. Naast de bestsellers en columns schreef Tineke Beishuizen songteksten voor onder meer Marco Bakker en Rob de Nijs. 


Mijn waardering:

Dit boek krijgt 5 sterren. Ik ben onder de indruk.


Originaliteit: 5
Spanning: 5
Plot / de clou: 5
leesplezier:  5
psychologie: 5
Einde: 5

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie