Lydia van Houten- Prooi

Recensie


Titel: Prooi
Auteur: Lydia van Houten

Uitgeverij;Kabook Uitgevers
Genre: Psychologische thriller
Gelezen als vooruitleesexemplaar, voor Kabook Uitgevers .
Verkrijgbaar vanaf: 9 juni 2017


Allereerst mijn dank hierbij aan Kabook Uitgevers & Lydia van Houten, voor dit boek dat als proefexemplaar is gelezen. Dus nog voordat het uitkwam. Helemaal top!


*** Van Houten heeft hiermee bewezen, dat next level gewoon mogelijk is ***


Beste Lezers,

Van de uitgeverij mocht ik dit prachtige boek alvast vooruitlezen. Omdat ik zo genoten heb van het vorige boek "Het vervloekte huis", was ik vol verwachting. En...is deze verwachting waargemaakt? Lees snel verder.. 


Eigen samenvatting

We maken kennis met Evelyn, ook wel Eve genoemd. Ze komt uit een goed milieu en na een zware periode gaat ze studeren in London. Ze is wat slordig van aard en naïef in haar keuzes. In London gaat ze wonen in een studentenhuis. Joy is degene die het huis beheert en ze zijn geen dikke vriendinnen, integendeel. Joy gaat met Robin en Robin heeft een oogje op Eve. Hoe gecompliceerd is dat. Ze maakt zich ook niet geliefd bij Joy, want ze heeft geldproblemen.

Sinds haar intrek wordt Evy achtervolgd door nachtmerries en hallucinaties. Alleen medestudente en acteursdochter Lily-Rose Summers trekt zich het lot van de Nederlandse aan. Als Evy in de financiële problemen komt en haar huur niet meer kan betalen, stelt Lily-Rose haar voor aan familievriend en regisseur Martin Dumont. Hij biedt Evy een hostessbaan aan op zijn plezierjacht: Live X.

Dan komt er een dreigbrief en volgen er nare berichtjes en telefoontjes. Ze verdenkt haar bovenbuurman Justin. Maar kan het niet bewijzen. Want hij doet wel heel vreemd. Gabriel lijkt haar reddende engel, ze belt hem gelijk op, maar of dat nou zo slim is?.

{ "De pijn is zo erg dat ik niet meer de tijd krijg om stil te staan bij de vraag die steeds door mijn hoofd spookt: hoe ben ik in godsnaam hier verzeilt geraakt? Er is alleen de stekende pijnen de angst voor een nieuwe aanval."} 


De elementen

De cover ziet er spannend en mysterieus uit, een blauw oog, van een soort roofdier of wolf. De rest van het kaft is wit. Het ziet er mooi uit. De titel “Prooi”, als de wolf op iets jaagt, wat is dan zijn prooi? Het maakt nieuwsgierig. Door de titel zitten bloedspatjes. De vertelwijze is de ik-vorm. Eve vertelt vanuit de “ik”.
Het verhaal speelt zich met name af in het heden. Het boek is in 2 delen opgebouwd. Donker en licht. Al zijn er wel “donkere passages” in het deel wat Licht heet. In het donkere deel, weet Evy niet wie ze voor zich heeft en is ze wat hulpeloos. In het deel dat Licht heet, weet ze dit wel en komt ze tot een besef, wat de situatie totaal veranderd. Het boek krijgt meer vaart en stoppen met lezen is er dan niet meer bij. 

Prooi of jager, wie vecht tegen wie? De inzet is groot. Wie wint en wie verliest.

De hoofdpersoon Eve maakt zeker een ontwikkeling door. In het begin lijkt ze het eenvoudige hulpeloze meisje, maar eenmaal vast in een moeilijke situatie staat ze haar mannetje.

Hungergames meets Lara Croft.

Van Houten weet opnieuw met het thema “Dark Places” & "Darkweb" een mooi meeslepend verhaal neer te zetten. Opnieuw gaat de hoofdpersoon iets ontdekken wat beter verborgen kan blijven. 
Eve, de in begin een beetje naïeve studente ontpopt zich als een ware Lara Croft om uit de handen te blijven van haar belager. Als hij begint met wat sms-jes weet ze nog niet wat haar te wachten staat. En weet ze ook helemaal niet wie ze voor zich heeft.

Eve komt terecht in een spinnenweb vol intriges en op een duistere plek, die beter verborgen kan blijven. Haar belager houd er niet zomaar mee op en blijft haar achtervolgen. Als een jager op een prooi. Dan komt Eve tot het besef, blijft ze prooi of wordt ze jager? Want alles is allemaal niet wat het lijkt.


Met een zeer krachtige vaart, neemt Lydia van Houten je mee in het leven van Evy.

Van Houten schreef eerder Het vervloekte huis waarbij ook geheimen en zaken aan het licht kwamen die beter onder het oppervlak verborgen konden blijven. Wat nu totaal anders is, is de schrijfstijl in ik-vorm en de vaart van het verhaal.

Het boek Prooi, leest als een trein, maar dan werkelijk in sneltreinvaart. Je wordt vanaf het begin meegenomen in het leven van Evy en pas aan het eind bij het laatste station mag je eruit. Het is een prachtige thriller, met alle elementen, ook gruwelmomenten, zoals een thriller hoort te zijn.

Prachtig boek, genoten tot het laatste blad...wat een vibe!

De auteur

De schrijfster Lydia van Houten (1972. Amsterdam) startte haar freelance carrière in 2003. Begin 2005 schreef ze haar eerste jeugdserie Teken van Drie. Er kwamen (internationale) freelance opdrachten binnen, vooral voor prentenboeken. De serie Goedenacht kleine Maan werd internationaal uitgegeven. Vanaf 2015 concentreert Lydia zich op het schrijven van thrillers. In 2016 verscheen haar tweede bloedstollende thriller Het vervloekte huis Een literaire thriller met een bovennatuurlijke mystieke ondertoon. Lydia woont met haar man en drie kinderen in Westervoort.


Mijn waardering

Dit boek krijgt 5 sterren.
Originaliteit: 5
Spanning: 5
Plot / de clou: 5
leesplezier:  5
psychologie: 5
Einde: 5 


Mijn dank hierbij aan Kabook Uitgevers & Lydia van Houten, voor dit boek dat als proefexemplaar is gelezen. Dus nog voordat het uitkwam. Helemaal top!

Mijn quote staat achterop dit deel/ deze versie van Prooi. Dat is natuurlijk helemaal superleuk. En een hele eer.

Houd mijn blog maar in de gaten, voor meer mooie zaken.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie