Paula Hawkins- Het meisje uit de trein


Recensie


Titel: Het meisje in de trein
Auteur: Paula Hawkins
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Genre: thriller
Uitgave: september 2016


{“Je kent haar niet, maar ze weet precies wie jij bent”}
Eerder las ik dit mooie boek: Het meisje in de trein.

Iedere ochtend neemt Rachel dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Maar met Rachel gaat het minder goed, na de scheiding is de drank haar beste vriend. En het ritje h et de trein haar dagelijkse routine. Op een dag ziet ze iets vreemds als ze met de trein langs “Jason en Jess” rijdt. Omdat het eigenlijk haar dag vult, en verder niets om handen heeft trekt het haar aandacht. Daarbij komt nog dat een aantal huizen van dit echtpaar verwijderd, haar ex woont met zijn nieuwe vrouw Anna.

Rachel ziet dus iets vreemds als ze met de trein voorbij rijdt. Ze krijgt daar een raar gevoel bij en ze stapt in een impuls uit de trein. Is het nu slim, dat ze zich ermee gaat bemoeien? 

{ “Ik hoor de eksters, ze lachen, ze lachen me uit, met een schor gekakel. Een voorbode. Een slecht voorteken. Ik zie ze, zwart afgetekend tegen de zon “} De elementen:
De cover ziet er een beetje mysterieus uit. Het pakt je wel direct. De titel “Het meisje in de trein” slaat op Rachel, die dagelijks in de trein zit en naar buiten kijkt en zo bij het echtpaar haar eigen fantasieverhaal heeft. Als de setting veranderd, wordt ze getriggerd om uit te stappen en gaat ze een kijkje nemen. Het verhaal is geschreven vanuit meerdere verhaal-perspectieven: die van Rachel, die van Megan, de vrouw van Rachels droomechtpaar, en die van Anna, de nieuwe vrouw van Rachels ex.  

{ “Tweemaal per dag krijg ik heel even een inkijkje aangeboden in andermans leven. Het heeft iets troostends om onbekenden veilig thuis te zien”} 


Mijn mening over het boek:
De schrijver Paula Hawkins heeft hiermee een prachtig debuut geschreven. Het is een verhaal dat stap voor stap naar een hoger level wordt gelift. Het begint als een roman en mond uit in een ware thriller. De spanning wordt goed opgebouwd. Vanuit 3 personen wordt het verhaal neergezet. Hoofdpersoon Rachel wil eigenlijk alleen in de trein zitten, er is geen plek waar ze liever naar de huizen langs het spoor rijdt. Als lezer ga je begrijpen waarom, ze snakt naar aandacht en warmte. Als ze op een dag iets bijzonders ziet, neemt ze een besluit. En krijgt het verhaal meer inhoud en meer vaart.

Genoten van haar boek, en ik kijk uit naar haar 2e die binnenkort verschijnt.

De auteur:
De schrijfster Paula Hawkins werkte 15 jaar lang als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Ze werd geboren in Zimbabwe en woonde daar totdat ze in 1989 naar London verhuisde. Het meisje in de trein, is haar thrillerdebuut. De rechten voor een film zijn verkocht, en de film is inmiddels gemaakt.

Het nieuwe boek van Paula Hawkins 'In het water' verschijnt op 2 mei 2017.


Waardering: Dit boek krijgt 4 sterren.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie