Mariette Zweers- Mama is hier

Recensie


Titel: Mama is hier
Auteur: Mariette Zweers
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Literaire thriller
Uitgave: 30 april 2019


Allereerst bedank ik Ambo Anthos voor het toesturen van dit mooie boek!


-Mama is hier van Mariette Zweers neemt je mee in de wereld van Olga. Als het gevaar dichtbij komt en haar gezin in gevaar is, neem ze als moeder het heft in eigen handen!-Beste Lezers,


Dit boek moet het zeker hebben van zijn mooie cover, want het is een ware blikvanger. Deze zou ik zeker oppakken in de boekwinkel om heerlijk te gaan verslinden. Dat laatste dat deed ik natuurlijk wel. En kwam mijn verwachting uit? Kijk snel mee!

De auteur

Mariette Zweers werd met haar debuut ‘Maakbaar’ genomineerd voor de Schaduwprijs 2017. Ze werkt afwisselend als manager en als docent bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Het verhaal over een moeder die het heft in eigen handen neemt

De thriller ‘Mama is hier’ van Mariette Zweers, de auteur van ‘Maakbaar’, is volgens de flaptekst, een beklemmende, psychologische pageturner over onvoorwaardelijke liefde. Hoever ben je als moeder bereid te gaan als alles wat je dierbaar is op het spel staat? Voor de buitenwereld zijn ze een koppel dat het goed voor elkaar heeft: Matthijs zorgt voor het inkomen, Olga regelt het huishouden en hun dochter Juliette is ‘haar project’. Als Matthijs gechanteerd wordt en Juliette onder onduidelijke omstandigheden een ongeluk krijgt, meent Olga te weten wie haar gezin bedreigt. Ze neemt het heft in eigen hand om te voorkomen dat ze alles kwijtraakt. Overlevingsinstincten uit een ver verleden komen boven… 

Spanning en duistere zaken zijn mooie elementen

De cover pakt je gelijk in, een dame kijkt ongerust. De titel "Mama is hier" dekt de lading en heeft betrekking op het hoofdkarakter Olga.

In de vertelperspectief van de ik-vorm lezen we over Matthijs en Olga. Ze zijn voor velen het ideale paar. Maar alles heeft zijn keerzijde. Olga is de thuismanager. Zij zorgt er voor dat alles thuis op rolletjes loopt. De relatie met haar dochter is niet echt close te nomen. Haar man heeft het erg druk met zijn carrière en houdt de financiën het liefst in eigen beheer. Zo blijkt ook in sommige acties in het boek. Het is best een cliché-setting, als je het zo bekijkt. 
De nieuwsgierigheid stijgt wat personage Olga nog zal meemaken. En dat is heel wat.

In het begin is er nog weinig spanning. Halverwege het boek komt de spanningsboog op scherp. Dat geldt ook voor de situaties waar O
lga in terecht komt. Haar veilige wereld wordt bedreigd. Duistere zaken verschijnen aan de horizon. Hoe ver ga je dan om ieder in bescherming te nemen? Olga doet in ieder geval wat ze kan, met alle gevolgen van dien.

Conclusie

Mama is hier is een prettig geschreven spannend verhaal, over een gezin met best een standaard rolverdeling. En een eigenwijze puberdochter er nog bij. Het boek is in 3 delen opgebouwd. En zo klimt wordt ook de spanning steeds op. Als Olga een beetje doorkrijgt dat er zaken mogelijk niet kloppen, ontpopt ze zich als een krachtige strijder en onderneemt actie. En dat is mooi om te zien. Het eind is mooi bedacht. Hier en daar blijven er wat losse eindjes. En een zeker insect en sommige andere onbelangrijke details hoefde er van mij niet in. En gaf geen toevoeging. Maar dat is puur smaak.

Waardering  3 sterren.

Genoten van het boek. Een aantal vragen bleven onbeantwoord. En de  vergelijking met een grijze bak vond ik misplaatst. Ik kijk zeker uit naar het volgende spannende boek van deze auteur! 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde


Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie