Corine Hartman- Een duister pad


Recensie


Titel: Een duister pad

Auteur: Corine Hartman
Uitgeverij: Cargo
Genre: Psychologische thriller
Uitgave: 29 mei 2019

Allereerst bedank ik uitgeverij Cargo, voor toezenden van dit mooie boek! 


Het laat je pas los als het helemaal uit is. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.Birdys boekenBeste lezers,

Het eerste boek dat ik las van Corine Hartman was: Een vlaag van waanzin. De eerste van de Ijsselmoorden. Geïnspireerd op een Arnhems familiedrama. Bij het lezen van het einde was ik even stil en verward. Wat ik er nu precies van vond..geen idee. Het kwaad in ons, werd mij daarna aangeboden door Cargo uitgeverij. Het kwam met de verrassingspost binnen en dit kon ik beter plaatsen. En nu..na het lezen van Een duister pad, ben ik ook even stil. Even helemaal stil, van een prachtig boek. Zo spannend en zo'n bijzonder thema, wat je gewoon raakt. Het kan gewoon niet anders, dan je raken. Je helemaal kippenvel bezorgen. Dat is heel knap. Kijk je mee?

De auteur

Corine Hartman (1964) werkte als zelfstandig tekstschrijver en vormgever en heeft inmiddels vijftien thrillers op haar naam staan. Hartmans boeken worden geroemd om de keiharde actie en de fascinerende personages.  
Met meerdere Gouden Strop-nominaties en Hebban/Crimezone Awards in haar bezit, geldt Corine Hartman als een van de meest gelauwerde en gewaardeerde thrillerschrijvers van ons land. Ze vestigde haar naam in het thrillergenre definitief met de unieke, succesvolle serie rondom de onorthodoxe rechercheur Jessica Haider. 

Daarna volgde de Ijsselmoorden-serie. Dit boek is ook een eerste uit een serie. In augustus volgt In dichte mist, als luisterboek bij storytel. Een spin-off/ vervolg op Een duister pad. En vertelt over Lisa.

Het verhaal

Faye van Laar woont al sinds haar vroege jeugd in psychiatrische inrichting Groot Loenen op de Veluwe. Haar vader is er directeur, maar ze is ook patiënt, en samen met een vijftal medepatiënten vormt ze een ongebruikelijke familie.
Nieuw in de familie is Emilie, die aan achtervolgingswaanzin lijdt sinds haar vriend Steven werd vermoord. De daders hebben het nu op haar gemunt, beweert ze. Faye wil haar geloven, ze weet hoe het is met onzekerheden te leven, en probeert te helpen door zelf op onderzoek uit te gaan.

Ze ontmoet rechercheur Simon te Bresser die de zaak evenmin kan laten rusten, ondanks de conclusie dat Steven zelfmoord pleegde onder invloed van antidepressiva. Als Emilie ineens spoorloos verdwijnt, bundelen Faye en Simon hun krachten en ontstaat een onwaarschijnlijk speurdersduo. En de spanning stijgt. Wat ontdekken zij toch allemaal? Je leest het in Een duister pad


Een duister pad is een spannende psychologische thriller die een actueel thema behandelt: de risico's rondom het gebruik van antidepressiva.

De elementen

De cover is erg aantrekkelijk  Ik zou het direct oppakken in de boekenwinkel. De titel maakt nieuwsgierig. De flaptekst geeft ook iets actueels: steeds meer mensen raken de weg kwijt. Gaan aan de medicatie en/of worden opgenomen. Voor korte of langere tijd. Wat geeft dit boek? Ik ben nogmaals nieuwsgierig!  


¶Het onomkeerbare proces van leven en dood..uiteindelijk wordt alles teruggegeven aan de natuur, had ze gezegd. En hier leek dat heel vanzelfsprekend¶

Het begin gaat over Steven. Hij staat op de klif, aan zee. En kijkt naar de zon. Daar wil hij naartoe. Al snel schakelt het verhaal naar Faye. Zij is de hoofdpersoon. In de vertelperspectief van de ik-vorm lezen we over haar familie en de plek waar ze woont: de instelling. Al is Faye lid van de psychische patiëntenfamilie en is haar karakter labiel, toch is zij in principe ook een sterk personage. Als dertiger woont ze haar hele leven al in de inrichting Groot Loenen, waar haar vader de directeur is. Zij kan het goed vinden met de nieuwe patiënte Emilie. De pret is van korte duur, want Emilie raakt zoek. Op een onbewaakt moment is ze verdwenen. Zij was een bekende van de overleden Steven. Rechercheur Simon te Bresser wordt op de vermissing gezet. Al snel blijkt Faye ook een (impulsieve) speurneus te bezitten. Als zij zelf op onderzoek uitgaat, heeft ze al snel de hulp nodig van Simon. En een waar speurdersduo is geboren. 


¶Ik moet me over andere dingen druk maken. Over het missen van stukken realiteit in mijn hoofd bijvoorbeeld.¶        

Vanaf het moment van de verdwijning van Emilie, wordt het echt spannend. Toevallige en ook niet-toevallige gebeurtenissen maken het Faye soms even moeilijk in haar hoofd. Gelukkig kan ze ook scherp blijven en Simon flink behulpzaam zijn. En vice versa. Ze moeten beide ook op hun hoede zijn. 

Conclusie

Met Een duister pad heeft Corine Hartman een zeer stevig verhaal neergezet. Getriggerd door een nieuw actueel thema, wat verwant is met de instelling en veel personages in het boek. Het thema geeft stof tot nadenken. Door de verschillende lagen en interessante personages blijf je als lezer aan het boek gekluisterd. Corine Hartman heeft het talent om je als lezer helemaal in te pakken in een ingewikkeld web van intriges, geheimen en monsters uit een lang verleden tijd. Het laat je pas los, als het helemaal uit is. 

Waardering   5 sterren!

Zeer goed plot en genoten van het boek. Als ik een boek 6 sterren kon geven, was dit het wel! 
  
Klik hier, voor de recensie van: Een vlaag van Waanzin
Klik hier, voor de recensie van: Het kwaad in ons 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie