Alex North- De Fluisterman


Recensie


Titel: De Fluisterman

Auteur: Alex North
Uitgeverij: Ambo Anthos

Genre: Thriller
Uitgave: 13 juni 2019

Allereerst bedank ik Ambo-Anthos, voor dit vooruitleesexemplaar. Birdys boeken


Beste lezers,

Er zijn boeken die boeien en boeken die je geheel inpakken. Er zijn er ook die je altijd zullen bijblijven. De Fluisterman is voor mij een boek dat, net als die van C.J. Tudor, gewoon mij nog een tijd bij zal blijven. Is het een hypeboek? Misschien.  Viel het dan tegen? Nee, absoluut niet. Is het een mustread? Ja, ik vind het wel. Kijk je mee?

De auteur


Alex North is geboren in Leeds en woont er nu ook met zijn vrouw en zoon. Hij studeerde filosofie aan de universiteit van Leeds, en werkte daar op de faculteit sociologie, voordat hij ging schrijven. De naam Alex North is een pseudoniem van Steve Mosby. De Fluisterman is zijn debuutroman onder deze naam en werd direct verkocht aan vijftien landen. De filmrechten zijn verkocht aan de Russo-broers, bekend van The Avengers.


Als de deur open gaat, hoor je het gefluister vroeg of laat. Alleen buiten spelen is niet pluis, dan kom je nooit meer thuis. Als je je raam niet stevig sluit, dan tikt hij weldra tegen de ruit. Als je verdrietig bent of zit te balen, dan komt de Fluisterman je halen.


Het verhaal van de Fluisterman

Als de moeder van Jake overlijdt, breekt er een lastige tijd aan. Het is nu 10 maanden geleden en het lijkt alsof er een donker wordende schaduw over het huis ligt. Tom Kennedy besluit met zijn zoon Jake te verhuizen naar het kleine stadje Featherbank om een nieuwe start te maken. Het nieuwe huis moet een veilige haven bieden. Maar er gebeuren rare dingen want Featherbank heeft een duister verleden.

Twintig jaar geleden ontvoerde en vermoordde een seriemoordenaar vijf jongens. Iedereen vreesde de Fluisterman. Dat was al heel lang geleden, en een oud misdrijf hoeft natuurlijk niet van invloed te zijn op het leven van Tom en Jake. Maar dan verdwijnt er weer een jongen en begint Jake zich vreemd te gedragen. Hij zegt dat hij gefluister hoort bij zijn raam. 

De elementen zijn creepy en vlinderachtig

De cover is bijzonder, een gele vlinder siert het zwarte kaft. Als je goed kijkt, staan er allemaal doodshoofdjes op de vleugels. En ook skelethandjes. Dat maakt het wat luguber. 

In de vertelperspectief van 1e persoon lezen we over weduwnaar Tom, de stukken over zijn zoon en de andere personages staan in de 3e persoon weggeschreven. Dit geeft een mooie effect. Na de dood van de vrouw van Tom breekt er een verdrietige periode aan. Tom probeert in contact te blijven met Jake, wat heel moeizaam gaat. Ze besluiten om te gaan verhuizen. Met name Jake vindt het nieuwe huis erg mooi. Een mooie en nieuwe tijd, ligt er in het verschiet. Maar het stadje Feartherbank heeft zo zijn eigen demonen. 

Terwijl Tom en Jake het gemis een plaatsje proberen te geven, wordt er een jongetje vermist. Als er daarna een bijzondere en lugubere vondst wordt gedaan, sta je als lezer helemaal op scherp. De spanning komt langzaam op gang, maar halverwege het boek gaat dan de volgende versnelling er al snel op. Als lezer krijg je te doen met de jonge Jake. Hij mist zijn moeder, gaat dan naar een nieuw huis en naar een nieuwe school. De lezer houdt dan al zijn hart vast, voor de jonge en zeer introverte Jake. Want hoorde hij de Fluisterman bij zijn raam? Sommige details zijn creepy, maar behouden zijn lichte aard. Zoals gezegd ga je met Jake meevoelen, terwijl het personage Tom wat vaag blijft. 

Conclusie

De Fluisterman is een spannende thriller met creepy details. Het is een verhaal over een vader die flink struggled om contact te maken met zijn zoon. Het is zoals Alex North zelf zegt in een interview "A crime novel with spooky elements". Wie is die spooky Fluisterman en waar is hij toch? Dat is iets wat de lezer steeds bezig houdt.

Was het voorspelbaar? Niet echt en misschien soms ook wel. Alex North heeft met de Fluisterman een super spannend verhaal geschreven over angst, vlinders, fluisteringen en diep begraven geheimen. Met enkele wauw-momenten. En kippenvel-momenten. 

Waardering:  4 sterren.

Genoten, erg spannend. Had een tikje meer "eng" mogen hebben. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie