Lisa Jewell- Ik volg je


Recensie


Titel: Ik volg je
Auteur: Lisa Jewell

Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers
Genre: Psychologische thriller
Uitgave: 12 juni 2019

Allereerst bedankt ik A.W. Bruna Uitgevers voor het toesturen van deze mooie thriller!
Beste lezers

Eigenlijk begon ik in een ander boek, maar na een aantal blaadjes kon dat mij niet bekoren. Het is ook heel bijzonder hoe de smaak van de een niet de smaak van de ander hoeft te zijn. Zo ook met deze. Houd je van A.J. Finn, Shari Lapena, ed? Dan zal dit je zeker blij maken. Dat deed het bij mij in ieder geval wel en ik geef het 4 dikke sterren, kijk je mee?    

De auteur

Lisa Jewell (Londen, 1968) schreef haar eerste roman, Ralph’s Party, n.a.v. een weddenschap. Het werd in 1998 uitgegeven door Penguin en was dat jaar het bestverkopende debuut. Sindsdien heeft ze 16 boeken geschreven. Enkele jaren geleden is ze van genre veranderd – van chicklit naar steeds donkerder romans naar psychologische thrillers. Met haar laatste thriller belandde ze in Engeland op #1 in de bestsellerlijst en in Amerika in de top tien. Jewell is een van de meest populaire auteurs die vandaag in het Verenigd Koninkrijk schrijft.

Het verhaal


Als Joey verliefd wordt op Alfie, ziet ze alles rooskleurig in. Ze wonen alweer 4 jaar op Ibiza en trouwen daar ook. Joey droomt van huisje boompje beestje. Eenmaal naar Engeland verhuisd, kunnen ze zelf geen woning kopen. Huren gaat ook lastig en als dan haar broer woonruimte aanbiedt in zijn grote huis in Bristol, gaat ze graag op zijn aanbod in. Het huis is groot genoeg waar broer Jack met zijn vrouw in woont. Dan ontmoet ze de zeer knappe buurman Tom. Hij is directeur van een school en de 27-jarige Joey krijgt helemaal de kriebels als ze hem ziet. Ze kijkt graag naar hem. Maar er zijn er meer die graag naar anderen kijken. Intriges en verdachtmakingen ontstaan hierdoor snel. 

Obsessies, verliefdheid en intriges zijn mooie elementen

De cover valt direct op, mede door de titel in grote letters in een felle kleur. De gele tekst doet het goed op het donkerblauw. Er is een huis zichtbaar, op ode 1e verdieping schijnt licht. Je ziet een dame, wie is zij?

Ik volg je gaat met name over Joey. Zij is 27 jaar. In de vertelperspectief van 3e persoon neemt Lisa Jewell ons mee, en een voor haar nieuw genre. Ik typeer dit boek als een "Domestic Crime". Het leest heel prettig en al snel waan je je als lezer in de sfeer van B.A. Paris ( Achter gesloten deuren) of A.J.Finn. Wie De vrouw achter het raam las, zal dit begrijpen en mogelijk zelfs beamen. 

Het is niet de snelle actie maar de onderhuidse sluimerende spanning, die je als lezer vastpakt. Aan veel personages lijkt een steekje los te zitten. De vraag is: Wat precies? De lezer wordt hiermee aan het denken gezet en gaat mee puzzelen. Wat gaat er achter die deuren schuil en wat verbergen zij? Lisa Jewell is niet nieuw in boekenland en dat is flink te merken. Hoe vloeiend en prettig ze het verhaal neerzet of speldenprikjes met spanning achterlaat. Thema's als obsessies, pijn en verdriet passeren de revue. Door de fijne flow blijf je gewoon lezen. 

Wat lijkt op een gewone roman ontpopt zich tot een obsessief stukje meesterwerk. Het is een ware psychologische pageturner! 

Conclusie

Lisa Jewell schreef in 1998 haar 1e roman en werd bekend om haar chicklits. Enkele jaren geleden veranderde zij van genre en ik hoop dat ze dit zeker voorzet. Ik volg je is een psychologische thriller van grote hoogte. Met bijzondere personages. Deze personen met hun eigenaardige achtergronden maken het tot een bijzonder verhaal. De fijne en vlotte schrijfstijl maken het helemaal af. De plot is zeer verrassend. 

Ik volg je ...houd je bezig tot het laatste blad! 

Waardering:   4 sterren. 

Echt genoten van deze mooie thriller. Het is zo'n boek, die je in 1 keer wil verslinden!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


       


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie