Harm Stapert- Scherven hebben geluk

Recensie


Titel: Scherven hebben geluk
Auteur: Harm Stapert

Uitgeverij: Palmslag
Genre: Roman/ Verhalenbundels
Uitgave: juli 2018

Bedankt uitgeverij Palmslag, voor het toezenden van het recensie-exemplaar!
¶ Scherven hebben geluk, is een interessante verhalenbundel. Sommige verhalen zijn leuk, andere zijn vreemd. Niet alles kon mij boeien of raken.¶
Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.Beste lezers,

Het maken van recensies is soms best een puzzel. Waar beginnen we en hoe gaan we dit uitleggen. Kortgesloten: het is soms best lastig. Het lijkt er op dat dit een kritische week is, op het blog. Er liggen een aantal boeken, waar ik niet goed doorheen kom. Ach, dat kan gebeuren toch? Helaas geldt dit ook voor deze bundel.

De auteur


Schrijver en dichter Harm Stapert, Waterman, kwam in 1953 ter wereld tijdens de watersnoodramp in Zeeland. Fries van geboorte, woonachtig in de stad Groningen. Combineert zijn werk als leraar op een school voor praktijkonderwijs (PRO) met het bezorgen van post. Schrijft van jongs af aan gedichten en verhalen, die eerder in Nederlandse en Vlaamse tijdschriften en bloemlezingen verschenen.

Het boek via de flaptekst

'Scherven hebben geluk' opent met het verhaal 'Waterman (een sprookje)', waarin de hoofdpersoon de watersnoodramp in Zeeland overleeft. Het eindigt met het verhaal 'Waterloo'; de hoofdpersoon komt om het leven, maar blijft toch voortbestaan. Staperts bundel telt negentien intrigerende verhalen die op verschillende manieren over het wezen van de mens gaan. Hoe voelt en gedraagt hij zich?
Welke onvermoede, soms duistere kanten van zijn persoonlijkheid komen naar voren in het gewone leven, in een toekomstige wereld van technologie en ruimtevaart, dan wel in tijden van oorlog?
Leven en dood is een ander thema dat een rol speelt in deze bundel. Hoe ga je om met de dood, maar beter nog: hoe leef je? Kun je leren leven of rotzooien we maar gewoon wat aan?

De elementen

De cover is mooi van kleur-zacht roze, met een paar krijtschetsen. De titel Schervan hebben geluk is bijzonder gekozen. Gezien de uitdrukking "Scherven brengen geluk" wel  bekend is. De titel duidt op de verschillende personages, elk hebben ze hun eigenaardigheden. 
De verhalenbundel bestaat uit 19 schrijfsels, die in de ik-vorm zijn geschreven. Waterman mag de spits afbijten. De hoofdpersoon is de kleine Harry. Hij is best eenzaam en als hij naar bed gaat zegt hij tegen zichzelf: "welterusten Harry", wat heel aandoenlijk is. Er is windkracht 10 voorspeld. En als de wind het water opzweept, wat dan? De kleine Harry maakt zich ernstig zorgen. Zijn ouders wat minder. Hoe loopt het af?

In alle verhalen is de hoofdpersoon een man. En is de vertelperspectief de ik-vorm. Thema's als pijn, dood, leven, eenzaamheid en jeugd komen voorbij. Het ene verhaal pakt je beet, en het andere weer niet. Het eerste verhaal, Medicijnwandeling en Mannin vond ik boeiend. Bij andere verhalen raakte ik in de mist. Als ook de hoofdpersonen. 

Conclusie

Scherven hebben geluk, is een interessante verhalenbundel. 
Sommige verhalen zijn leuk, andere zijn vreemd. Niet alles kon mij boeien of raken. En soms was er gewoon geen touw aan vast te knopen. 

Waardering:     2 sterren.

Voor uitleg, over het sterrenstelsel, klik hier. 


Hartelijke groeten,

Annette overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie