Saskia Noort- Stromboli

Recensie


Titel: Stromboli
Auteur: Saskia Noort
Uitgeverij: Lebowsky
Genre: Roman
Uitgave: April 2018 
Gelezen in: juli 2018 

¶ Het raakte een snaar. Het is rauw en aangrijpend. Saskia Noort heeft met Stromboli weer een topboek geschreven ¶. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.Beste lezers,

Nieuwsgierig was ik al naar dit boek. Na haar gesprek op tv bij koffietijd vond ik dat ik het boek zeker moest gaan lezen, ondanks de  regenval aan verschillende meningen. Een nare jeugdervaring (misbruik) triggerde haar dit boek te schrijven. Het verhaal is niet auto-biografisch vertelde Saskia, maar wat mij opvalt is dat net als het hoofdkarakter, ze hier nu pas mee naar buiten komt. Ik begon in het e-book, maar een papier boek gaat toch makkelijker mee op vakantie. Eigenlijk moet ik zeggen: leest voor mij makkelijker. Dus ik ging dan ook snel over op papier. Met een zucht en een traan sloeg ik het dicht. Kijk je mee?

De auteur

Saskia Noort (Bergen, 1967) is een bekende auteur in schrijversland. Zij studeerde journalistiek en theaterwetenschap in Utrecht. Met Terug naar de kust  (2003) vestigde ze haar naam en sindsdien behoort ze tot de absolute top van Nederlandse thrillerschrijvers. Noort wordt geroemd om haar vertelkunst en haar gave de tijdgeest zeer goed te verbeelden. Van haar boeken zijn al meer dan tweeënhalf miljoen exemplaren verkocht. Verder schreef ze columns voor grote tijdschriften als Viva, Marie Claire, Top Santé, Ouders van Nu, VT Wonen, Playboy en LINDA

¶ Ik ben bang, woedend en moe. Ik zou willen dat er echte antwoorden te vinden waren op mijn vragen. Hoe moet ik verder in dit leven? Ben ik een slecht mens omdat ik mijn man en mijn kinderen in de steek liet? Maak ik de juiste keuze? Ik wil weer een leuk mens zijn want ik denk dat die wel ergens in me zit ¶

Het verhaal

Sara en Karel zijn al 20 jaar samen en hebben 2 kinderen Sophie en Willem. Terwijl honderdduizenden lezers wekelijks de columns lezen van het schrijversechtpaar Sara Zomer en Karel van Bohemen over hun mooie gezinsleven, blijkt de werkelijkheid anders. Afgunst, wrok en geweld komen regelmatig voor. Na de zoveelste ruzie is het voor Sara genoeg en ze neemt een besluit. Dat Sara echt Karel gaat verlaten is een schrok voor velen. Niet iedereen heeft er begrip voor en kiezen de kant van Karel. Voor Sara het uitgesproken moment om een weekje in retraite te gaan en ze vertrekt.

De elementen

De cover ziet er bijzonder uit, een felle kleur geel komt de lezer tegemoet. Onder het geel verschijnt een vrouwengezicht. Heeft zij iets te verbergen? 
Of waarmee komt zij naar de voorgrond? De titel is kort en helder: Stromboli het eiland waar de retraite plaatsvindt. De vertelperspectief is 3e persoon. In de ik-vorm lezen we over Sara en haar man Karel. Beide zijn schrijvers en naar hun weekcolumn kijken vele kijkers wekelijks uit. Maar wat de lezers niet zo direct meekrijgen is de sfeer in huis en Sara besluit na de zoveelste ruziepartij met fysieke uitschieter dat het nu genoeg is. Ze kan het niet meer opbrengen om samen met Karel te zijn. Karel denkt nog dat het wel los zal lopen, maar komt bedrogen uit. Sara neemt haar besluit. 

Saskia Noort heeft een prettige stijl van vertellen. Ze noemt alle beestjes bij zijn naam. Voor de een misschien wat plat, qua sex. En voor de ander gewoon helder en duidelijk. Als lezer is het gelijk te begrijpen. Stromboli is een verhaal geïnspireerd op ware feiten. Deze ware feiten zijn van de auteur zelf (sexueel misbruik). Het thema misbruik is erg actueel als we kijken naar bijvoorbeeld de #metoo. Het is een onderwerp wat door velen diep weggestopt wordt. Want wie gelooft het? en "je was er toch bij?". Maar wat diep weg gescholen zit, kan later als een ware "vulkaan" tot ontploffing komen. 

Sara doet haar best om alles perfect te doen. een moeder zijn voor haar kids, de perfecte vrouw voor Karel zijn en daarnaast succesvolle boeken schrijven.  Haar omgeving kan het maar niet begrijpen, dat ze zo'n ingrijpende beslissing neemt. Ze kiest voor zichzelf. En het is toch zo'n perfect stel?. 
Thema's als verdriet, pijn, leegte en onbegrip komen voorbij. Zelfs de moeder van Sara doet een poging, om het bij het oude te laten. En dat is jammer want van je eigen moeder zou je toch enig begrip verwachten? En dat is erg zuur voor Sara. Die met meer zaken in haar rugzakje zit en enig begrip natuurlijk wel fijn zou vinden. Gelukkig ontmoet ze bij de retraite al snel wat lotgenoten. Dacht Sara nog "alleen" met haar scheiding te zitten, dan hebben er een aantal ook dingen meegemaakt die vreselijker blijken te zijn. Al voelt Sara zich eenzaam bij de retraiteweek, de andere cursisten geven haar toch troost. Behalve goeroe Jens, waar ze niet echt mee door een deur kan. 

Conclusie

Stromboli is een gevoelig en ook rauw verhaal met meerdere lagen. Zo lezen we over het gelukkige schrijversduo Sara en Karel, over de scheurtjes in hun huwelijk, de drank, het onbegrip en tenslotte de definitieve breuk. Sara heeft zo haar monsters uit het verleden. En die komen zo nu en dan uit haar rugzak en fluisteren kleine zinnetjes in haar oor. Als haar rugzak te vol wordt, trekt ze aan de rem. Als een kokende vulkaan die na jaren op uitbarsten staat, komen de monsters uit de rugzak. Karel blijkt ook niet geheel een schone lei te hebben. De beslissing van Sara is zeker te begrijpen. Als lezer leef je direct met haar mee., ben je er bijna bij. Wil je haar eigenlijk troosten voor al het verdriet. En zou je Karel een flinke schop onder zijn butt willen geven. 

Het raakte een snaar. Met een zucht en een traan sloeg ik het dicht. Het is een prachtig boek. Saskia Noort heeft met Stromboli weer een topboek geschreven. Anders dan de andere, maar zeker waardevol voor velen! 

Waardering: 5 sterren.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


tags:
#loslaten #metoo #huwelijk #misbruik #retraite #healing #scheiding #onbegrip #levensverhaal #mishandeling #drankmisbruik #vulkaan.

  Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie