Een jaar met jou....in Oxford, met Poëzie en je eigen mr Darcy!


Remember the Cambridge days! 

Het zal op mijn 17e zijn geweest dat ik een week naar Engeland ging en wij ook Cambridge bezochten. wat was dat prachtig. Het boek "Een jaar met jou", geschreven door Julia Whelan deed mij daar als eerste aan denken, aan de reis naar Cambridge, de stad met de vele college's die ik bezocht vele jaren terug. Het was een immens terrein met mooie hoge gebouwen en ruime, grote grasvelden met bordjes's "verboden te betreden". Het was intens. Het maakte grote indruk. Zo moet het ook voor Ella geweest zijn: overweldigend en groots. De Ella als hoofdpersoon uit het boek.


"De weg tussen Oxford en Cambridge ligt werkelijk bezaaid met gebroken harten" zei Maggie.


Oxford

Nu is Cambridge de grootste rivaal van Oxford. Oxford is een stad met veel industrie, met name de autoproductie. En de stad wordt ook wel "stad der dromerige spitsten"genoemd. Vanwege de architectuur. Een leuk detail van het boek "een jaar met jou" is dat ook de naam Oxford wordt uitgelegd cq verklaard. Jamie vertelt Ella over de ossen-doorwaadbare plaats. Julia Whelan heeft het talent om alles beeldend te vertellen, zodat alles bijna voor je ogen afspeelt.


Mr Darcy & de liefde

In het begin van het boek loopt Ella letterlijk tegen Jamie aan in de pub. Haar bord met Fish and Chips verdwijnt hierdoor bijna in haar bloes. Ella heeft bepaald geen blad voor de mond en noemt Jamie "een bekakte blaaskaak". De keren dat ze Jamie daarna ontmoet kan ze haar ogen niet van hem afhouden. Jamie houdt enige afstand, precies zo als de knappe Mr Darcy in het boek  "Pride and Prejudice". Elizabeth heeft namelijk, na een botte opmerking van mr Darcy haar mening gevormd, over deze arrogante man. En blijft liever uit zijn buurt. Maar de liefde overwint altijd. Ook in het boek van Whelan.


Pride and Prejudice (Trots en Vooroordeel) is een roman, gepubliceerd in 1813, geschreven door de Britse schrijfster Jane Austen. Ze begon te schrijven aan het originele manuscript van Pride and Prejudice tussen 1796 en 1797. Jane Austin behoort tot mijn  favorieten en dit boek over Mr darcy is werkelijk prachtig.

De Poëzie

Auteur Julia Whelan studeerde onder andere Engels aan de universiteit van Oxford. Haar voorliefde voor poëzie is door heel het boek aanwezig. En begint met een citaat van Oscar Wilde, uit een brief dd 1898.

¶ Ik benijd u dat u naar Oxford gaat.
Het is de fleurigste tijd van je leven ¶

Voor Ella uit Ohio moet het ook heel intens zijn, deze periode gezien ze regelmatig contact heeft met Amerika, over haar nieuwe job. En een fleurige tijd maakt zij zeker mede met Charlie, Tom em Mags.

"Om een gedicht echt te ondergaan, moet je het voelen", zegt Jamie. Ella had de opdracht verkeerd begrepen. Ze moest het voelen, wat de gedichten haar deden. Tennyson wordt ook genoemd. 

¶ Beter bemind en niet gekregen,
Dan in 't geheel niet liefgehad ¶.  
Alfred Tennyson leefde van 1809 tot en met 1892, ook vaak aangeduid als Alfred, Lord Tennyson, was een Engels dichter. Tennyson was Poet Laureate (hofdichter) van het Verenigd Koninkrijk en blijft ook in onze tijd een van de populairste Engelse dichters. Hij is in The Oxford Dictionary of Quotations de tweede meest geciteerde auteur, na Shakespeare. Zo mooi om te lezen hoe Julia Whelan hier ook weer haar passie voor de dichters neerlegt.


**Bij het lezen van een boek, kunnen je gedachtes dus helemaal afdwalen. Waaraan dachten jullie aan bij het lezen van dit mooie boek, door Julia Whelan
Ik hoor het graag!  

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 


  

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie