Anita Terpstra- Vonk

Recensie


Titel: Vonk
Auteur: Anita Terpstra

Uitgeverij: Cargo
Genre: thriller
Uitgave: juli 2018

Gelezen in juli en uitgeverij Cargo, veel dank voor toezenden van het boek. 

Beste lezers,

Dit vonk schittert door zijn cover, het maakt daarom ook echt nieuwsgierig. Hoe gaat het eraan toe in de balletwereld? Ik kwam het graag te weten. Dus tijdens mijn zonnige vakantie ging ik er goed voor zitten. Kijk hier naar mijn leeservaring!

De auteur

Anita Terpstra (Hallum, Friesland, 1974) is een Nederlandse thrillerauteur en tevens freelance journalist en redacteur. Ze studeerde journalistiek en kunstgeschiedenis. Terpstra's verhalen zijn gepubliceerd in AvantGarde en Lava en werden bekroond in de Trouw-verhalenwedstrijd.

In 2009 debuteerde ze als misdaadauteur met Nachtvlucht, dat genomineerd werd voor de Schaduwprijs (voor het beste Nederlandstalige thrillerdebuut) en de Crimezone Thriller Award. Van haar vierde thriller Anders  (2014) werden de rechten aangekocht door Denoël, een Franse uitgever. 

¶Soms ben ik bang dat ik gek word. Dat doet deze plek met je. Het komt door de stilte die er heerst op de momenten dat ik alleen ben.Ik dacht altijd dat ik alle soorten stiltes in mijn leven zo onderhand wel had meegemaakt- de ingehouden stilte tussen de laatste danspas op het podium en het applaus van het publiek¶ 

Samenvatting

Micha en Nikolaj zijn een ballet-dansers-echtpaar. Ze hebben samen een zoontje Gregory van 8 jaar. Voor beiden is ballet hun leven. Het is hard werken om het doel te bereiken na al die jaren succesvol te zijn. Nikolaj heeft een Russische achtergrond. Een strenge discipline en een harde hand van zijn vader stonden voorop. Micha haar moeder is bekend in de balletwereld. Maar wie haar biologische vader is, weet ze helaas niet. Vanaf haar 6e jaar doet ze al aan ballet en Eliza is vanaf dat moment haar beste vriendin. Gedurende de jaren dat zij samen zijn is er al veel gebeurd. Van de zwangerschap van de tweeling schrok Nikolaj eigenlijk best wel. En het overlijden van dochter Natalja bracht opnieuw een schrok teweeg. Groter is de paniek als er op een dag brand uit breekt in hun tijdelijk onderkomen hier in Nederland. Micha en Nikolaj overleven beide het vuur, maar liggen met zware brandwonden in het ziekenhuis. Voor rechercheur Waanders ligt er een grote taak om uit te pluizen wie verantwoordelijk is voor de aangestoken brand. Want ze beschuldigen elkaar.

De elementen

De cover valt direct op, het thema ballet wordt direct duidelijk. Vonk, de titel, duidt op de brand. een vonkje is genoeg voor een hele brand. In de ik-vorm lezen we over Micha en ook over Nikolaj. Ze liggen nu beiden in het ziekenhuis met ernstige brandwonden. Ieder apart, dit in verband met infectiegevaar. Maar ook omdat ze elkaar de schuld geven van de brand. De wisselperspectief van heden en verleden zorgt ervoor, dat de achtergronden van beide karakters goed en helder binnen komen bij de lezer. Beide karakters zijn niet "brandschoon" te noemen, want voor het ballet gaan zij heel ver. Het is "alles of niets". Het wisselperspectief is niet uniek en zorgt ervoor dat je als lezer scherp moet blijven. Aan de andere kant krijg je als lezer ook wel de behoefte om gewoon eens "door te willen lezen" in dezelfde tijd. In plaats van heen en weer naar 10 jaar terug en dan weer naar 2 jaar, ed. Daarnaast wordt de spanning redelijk goed vastgehouden maar ik had er meer van verwacht. 

Ook in dit boek staan de gebeurtenissen centraal en het politieonderzoek komt secundair. De firma "lieg en bedrieg" is veel aanwezig. De vraag is en blijft: wie spreekt de waarheid en wie niet? Thema's als pijn & bedrog, gemis & verdriet worden goed beschreven in de harde wereld van het ballet.

Conclusie

Anita Terpstra heeft zich goed verdiept in de materie & de wereld van het ballet. Het gaat er vaak hard aan toe. Bij een zwangerschap wordt er geschokt gereageerd. Want dit zou zomaar het einde van de carrière kunnen betekenen. Vonk is een spannende maar milde thriller over 2 toptalenten Micha en Nikolaj. Het beroemde droom-echtpaar, wat nu in het ziekenhuis ligt met erge brandwonden. En elkaar de schuld geeft van dit vuurdrama. Door meer te lezen over het verleden komt het inzicht boven water, dat beide echtelieden veel zaken voor elkaar verzwijgen en het ballet-leven een hard bestaan is. Daardoor ligt een leugentje in een klein hoekje. Niet alleen voor Nikolaj, maar ook voor Micha. Zeker als er voor de zoveelste keer, weer iets gebeurd is met een van haar kinderen. Het was een mooie thriller, de spanning werd goed opgevoerd, maar ik had er meer van verwacht. Zeker naar mate het einde vorderde. Het einde was verrassend, maar stelde ook teleur. Ik had de clou anders verwacht.


Waardering            3,5 sterren

Het was echt spannend, in het begin was de vonk er zeker wel, maar het echte knallende vuurwerk aan het einde bleef uit. En dat is jammer.

Hartelijke groet,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


Tags/ steekworden:
#anitaterpstra #vonk #verdriet #pijn #brand #verraad #ballet #verzwijgen #doodgaan #verlies #carrière   Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie