Cecile Stok- Tot zwijgen gebracht

Recensie


Titel: Tot zwijgen gebracht
Auteur: Cecile Stok
Uitgeverij: Droomvallei

Uitgave: november 2017
pagina's: 22 bladzijdes
Genre: Roman

Beste lezers,

Op 7 april was ik in Breda en vroeg Cecile Stok mij om haar boek te lezen. Dat vind ik altijd ontzettend leuk om te doen, dus hierbij mijn leeservaring. Het is opnieuw een verhaal over "zoeken". Zoeken naar de waarheid, een stukje van de familie-band..mogelijk een stukje erkenning of herkenning.

De auteur

Cecile Stok (1962) is geboren in Zeist en werkzaam bij een culturele instelling. Ze schrijft en fotografeert enthousiast over haar leven. Toen ze begin twintig was stierven haar ouders in een paar jaar tijd. Haar eerste boek "Het verdwenen thuis"verscheen in 2014 en gaat over de relatie met haar moeder. Met dit tweede boek "Tot zwijgen gebracht" doorbreekt ze de stilte rondom de dood van haar vader. 


Het verhaal

Het autobiografische verhaal gaat over Mirna. Het is 1987 als er iets vreselijks gebeurt. In het leven heb je vele keuzes, behalve als iemand deze keuze al voor je maakt. Het gebeurde de vader van Mirna. Op een dag belt er iemand aan met snode plannen. Hij nam het leven van haar vader. Mirna is dan nog maar 25 jaar. En hierdoor zonder ouders. Want haar moeder overleed al eerder.

Als Mirna jaren later, in 2011, op een begrafenis van haar oom aanwezig is, maakt iemand een opmerking. Nu ze over de 50 jaar is, beseft ze dat haar vader alweer 25 jaar geleden is overleden. Na deze opmerking blijft het onrustig. Tot voor kort was het onderwerp ( haar vader) een no-go-erea. Een paar jaar later vertelt ze ook haar jongste dochter over het voorval. "Nu ga je zeker over je vader schrijven" zei haar vriendin. Daar zag ze best tegenop. Het was ook erg diep weggestopt. Dan neemt ze een besluit en vraagt het dossier op. Steeds meer herinneringen komen terug. Hoe was de band met haar vader? En wat gebeurde er nu precies, die dag..dat het drama zich voltrok?


De elementen

Cecile Stok neemt ons mee, naar vroeger. Haar jaren met haar ouders. De jaren met haar vader. En de dag dat alles werd verstoord en door elkaar werd gegooid, door snode plannen van een jongeling. In de ik-vorm verteld Cecile over Mirna en Paul. Het zijn niet de echte namen in het boek, vanwege de privacy. Door de herinneringen die kwamen ging er elke keer een nieuw luikje open. Van Paul kreeg Mirna een klein katje. Dan denkt ze opeens terug aan haar vader. Er was een foto met haar vader en een klein poesje erop. Het gaf herkenning en misschien een weemoedig gevoel naar vroeger. God en de mensen om haar heen gaven haar de kracht om door te zetten. Mirna ziet stapje voor stapje de waarheid onder ogen en Paul steunt haar daarbij. Het moet een hele overwinning zijn geweest voor hoofdkarakter Mirna. De kerk, de bijbel en sommige muziekstukken zijn elementen uit het boek waar Mirna naast haar man, steun aan heeft. Verdriet, gemis en diep weggestopte emoties zijn thema's die voorbij komen. Het is een vlot geschreven verhaal met een afgerond einde. Toch bleven een aantal passages in het boek onduidelijk. 

Conclusie

Tot zwijgen gebracht is een mooi verhaal op waarheid berust. En met gevoel geschreven. Jarenlang heeft Mirna het verzwegen en er niet over willen praten: het overlijden van haar vader. Dit kwam door een misdrijf. Dan jaren later, door een foute opmerking, gaan er allerlei radertjes draaien. En krijgt Mirna een soort ontwaak-momentje. De opmerking van toen, laat haar niet meer los. Door het zoeken naar de antwoorden die mogelijk de leegte bij Mirna konden vullen, komen er steeds meer zaken boven water. Ook over het misdrijf zelf. Het zal niet meegevallen hebben voor haar, om de politierapporten door te nemen. Maar mogelijk kan het nu een plekje krijgen. En geeft het rust.  

Waardering

3,5 Birdy-sterren.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken*Voor meer van Uitgeverij Droomvallei:
Esther van der Ham- Controle

Esther van der Ham- Contact
Esther van der Ham- Confrontatie

Esther van der Ham- Het kasteel met de duizend kamers
Yoeke Nagel- Zoeken 


Tags: #familiedrama #familie #ongeval #zwijgen #moordzaak #autobiografisch    

 

   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie