A. J. Finn- De vrouw in het raam

Recensie


Titel: De vrouw in het raam
Auteur: A.J. Finn
Uitgeverij: Cargo

Uitgave: februari 2018
Pagina's: 416 bladzijdes
Genre: psychologische thriller

Gelezen voor Cargo Uitgeverij, waarvoor dank! 


**Prachtig debuut. Hitchcock zou mogelijk een kleine buiging maken en een kleine knipoog geven. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.**
Beste lezers,


Dit boek trok mij al aan om de cover. En de titel. Groot was mijn plezier dan ook, toen Uitgeverij Cargo dit mij toestuurde. Daarna las ik reviews met teleurstellende teksten. Dus ik wachtte even mijn kans af. En las het op eigen tempo. En waf, wat een prachtige thriller a la Hitchcock. Wat heb ik toch genoten. Kijk je mee?

"A.J. Finn, de man die geboren is voor het schrijven van Crime Fiction". 

De auteur

A.J. Finn is een alias van William Mallory, en de schrijver van het debuut De vrouw in het raam, wat al in 43 landen is uitgebracht. Finn is een specialist in crime stories, maar dat is een beetje een understatement. Sinds hij kan lezen, zit het al in zijn DNA. Hij adoreerde Agatha Christie en de schrijvers van de "Golden Age
". Later ontdekte hij Ruth Rendell en Patricia Highsmith. Na zijn studie werkte hij als recensent en 10 jaar als redacteur bij een grote uitgeverij in London. Natuurlijk voor het genre Thriller en Crime.  De volgende stap was meer dan logisch: en zijn debuut was geboren.

Het verhaal

Als Anna Fox (39 jaar) op een dag naar de overburen kijkt, ziet ze iets heel raars gebeuren. Het lijkt erop dat er een ruzie plaatsvindt, een vrouw met veel bloed zakt langzaam in elkaar op de grond. Ze belt snel de politie, maar wordt niet geloofd. Dit is vanwege haar stoornis en drankmisbruik. Anna komt bijna niet buiten en woont in uptown Manhattan.  Ze zit het merendeel van de dag thuis, drinkt Merlot en kijkt filmklassiekers. De politie gelooft haar ook niet. Maar klopt het wel? En is er iets bijzonders met die buren..of toch niet?

De elementen

De cover valt direct op, met treffende letters in een felle kleur. De titel duidt erop dat Anna veel tijd besteed om haar buren in de gaten te houden. Het liefst nog met een telelens. Een belangrijk element in het boek, zijn de oude films die Anna graag kijkt. En ook heel treffend zijn de titels op het  moment van lezen. Het past zo gelijk in de setting. Hoofdkarakter is Anna Fox, 39 jaar en psycholoog. Doordat ze lijdt aan Agorafobie( een soort angststoornis) gaat haar leven momenteel niet echt over rozen. Ze woont sinds kort apart van haar man en kind en belt ze elke dag. Daarnaast adviseert ze een aantal klanten via internet. Als de buurjongen van de overkant langs komt met een kado heeft ze enige afleiding. En voor Finn biedt dit een handvat tot een schimmig vervolg.  Het verhaal wordt in de ik-vorm verteld en is niet storend, maar juist zo verwoord dat je als lezer er helemaal in zit. Het verhaal komt als een film aan je voorbij.

"Heel krachtig hoe Anna vecht tegen het niet-krankzinnig worden". 


A.J. Finn, een alias, heeft zijn voorbereidingen goed gedaan. om er een succesvol verhaal van te maken. Finn  heeft met zijn mysterieuze thriller zeker een hoge plek verdiend op de ladder van Crime & Suspense & Sidderende spanning. Hitchcock zou mogelijk een kleine buiging maken en een kleine knipoog geven.

Conclusie


De vrouw in het raam is een geweldig boek vol suspense, leugens en bedrog. In prettige  korte hoofdstukken leef je als lezer al snel mee met Anna Fox. De zonderlinge buurvrouw die al dan niet wordt geloofd, als ze de politie belt voor een drama dat zich voor haar ogen afspeelt. Als het bijna met een sisser lijkt af te lopen, gaat de spanningsknop op 10, komt de actie echt op gang en is niets meer wat het lijkt. En dat is knap gedaan! 

Waardering

5 Birdy-sterren voor dit prachtige debuut, love it!! Genoten tot het laatste blad.

Meer van dit genre, bekijk Tik Tak en klik hier. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken   


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie