Yeah!! Het is boekenweek!

Welk boek kies jij? Of is jou lijstje al best lang?

Ja! Het is weer Boekenweek 2023.


Wat vliegt de tijd,  zo zit je nog onder de kerstboom of aan je kerstkalkoen. Uitbundig zwaaien we het jaar uit. Dan is het nieuwjaar en hup, daar is de Boekenweek alweer. Voila!

Met de boekenweek wordt er altijd flink uitgepakt. Boekwinkels met slingers en ballonnen, posters en gratis geschenken. Ik vroeg mij af hoe dit is ontstaan. En kijk:

Het ontstaan


"In 1930 kwam tijdens de eerste Boekenweek het jubileumboekje De uitgever en zijn bedrijf uit. Dit boekje werd uitgegeven ter ere van het vijftigjarig bestaan van de Nederlandsche Uitgeversbond. Een jaar hierna was er geen boekenweek, maar in 1932 verscheen er voor het eerst een echt Boekenweekgeschenk". 

Wauw, dat is toch echt mooi he. De boekenweek is sinds 1932 dus al een terugkerend evenement. Een boekentiendaagse. De avond voor de boekenweek is er het boekenbal. Deze feestelijke avond bestaat al sinds 1947. Aanvullend op deze boekenweek werd er een speciale kinderboekenweek in het leven geroepen. Deze ontstond in 1955. Ook deze wordt vergezeld met een speciaal kadootje: het kinderboekenweekgeschenk. 
Het geschenk


Dit jaar is het boekenweekgeschenk geschreven door de Vlaamse auteur  Lize Spit. 

Het verhaal


Eind jaren negentig, de Vlaamse Kempen. Jimmy, die thuis een moeilijke tijd doormaakt, leeft helemaal op als de zoon van een gezin Kosovaarse vluchtelingen naast hem in de klas komt zitten. Jimmy is de slimste maar ook eenzaamste van zijn klas. Hij ziet het als zijn missie Tristan Ibrahimi door het schooljaar heen te helpen. Alle tijd die hij niet besteedt aan het verzamelen van flippo’s, brengt hij door bij het Kosovaarse gezin. Wanneer de Ibrahimi’s na een jaar plotseling uitgewezen worden, verzint Tristan een plan dat veel van Jimmy zal vragen.

Heb jij al een mooi boek aangeschaft? Ik hoor je graag! 


Groetjes, Annette

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.