Blogtour Recensie Catherine Chidgey - Wij hebben het geweten

 

Recensie

Titel: Wij hebben het geweten
Auteur: Catherine Chidgey
Uitgeverij: Mozaïek
Genre: Oorlog /Roman
Uitgave: Januari 2023

Met dank aan uitgeverij Mozaïek, voor dit blogtour-exemplaar.
De mailbox van deze boekblogger zit regelmatig gevuld met nieuwsbrieven, boekennieuws, boekentips en soms een leuke oproep voor een blogtour. Zo ook deze. Wie het boek kent van de jongen in de blauwe pyama ( ik krijg het niet meer uit mijn hoofd- maar dat terzijde..), weet mogelijk hoe sommigen gewoon negeerde wat er aan de overkant gebeurde. Of ergens ver weg achter de bossen. Daar wonen de criminelen wordt gezegd. Die zijn niet te vertrouwen. Daar moet je maar niet bij nadenken. Gewoon negeren. Soms vraag je je af "hoe dan"? Hoe kan je zoiets vreselijks dan gewoon maar negeren? Hoe kan je gaan scheiden van je lieve vrouw, als je baas dit van je verlangt? Hoe dit allemaal kan? .....is bijna niet voor te stellen, maar je leest het in: "Wij hebben het geweten".   

Catherine Chidgey

De op 8 april 1970 in Auckland geboren auteur Catherine Chidgey, groeide op in the Hutt Valley en studeerde aan de universiteit. Ze voltooide psychologie, en haalde een BA in Duitse taal- en letterkunde. Na een ontvangen beurs studeerde ze in Berlijn. Haar debuutroman verscheen in 1998. Ze behaalde met haar schrijfsels vele mooie prijzen. 

Haar 4e boek (2016) speelde zich af in nazi-Duitsland en werd meteen een bestseller. "Briljant: en "een meesterwerk" waren een van de vele reacties die zij ontving. Chidley's 6e boek 'Remote Sympathy' verscheen in 2020 en werd in 2022 uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2022. Bij ons verscheen deze in januari 2023. Haar 7e roman is al verschenen en is alweer een succes in Nieuw-Zeeland. 

We hoefden niet veel spulletjes te pakken, zei Dietrich, alleen kleding. De villa was volledig ingericht. Een paar persoonlijke spulletjes, zoals lievelingskussens of ingelijste foto's, meer hadden we niet nodig. Wat boeken als ik dat wilde. 

Wij hebben het geweten

We hebben het geweten, het zesde boek van Catherine Chidgey vertelt je precies die dingen waar je als lezer de kippenvel van krijgt. Het is oorlogstijd, ook in het Duitsland van 1943 en Greta Hahn verhuist, samen met haar man Dietrich en zoontje Karli naar Buchenwald. Er staat een mooie gemeubileerde villa te wachten, de werklui maken hier een echt paleisje van. Greta is dan ook vooral bezig met het uitzoeken van nieuwe gordijnen. De echtgenoot Dietrich Hahn heeft een nieuwe positie als kampcommandant in Buchenwald. Dat is een belangrijke functie. 

Het leven is fijn voor Greta en haar man. Gezellige uitjes met haar nieuwe vriendin Emmi geven haar dagen meer glans. Ook de echtgenoot van Emmi werkt in kamp Buchenwald. Maar zo noemen ze het eigenlijk niet. Er is een berg en daarachter wonen de criminelen. Daar hoeven ze  niet te zijn. Wat wel leuk is zijn de dieren in de dierentuin. Naarmate de tijd vordert voelt Greta zich niet goed en moet worden onderzocht. Dietrich staat voor een groot dilemma. Er moeten keuzes worden gemaakt, wat grote gevolgen cq gevaren kan opleveren. 

Hoe kan je het niet geweten hebben?

Het 6e boek van Catherine Chidgey geeft een bijzonder verhaal over 2 hoofdkarakters in de oorlogsjaren. Een arts en Greta Hahn. Deze keer lezen we vanuit de kant van de Duitsers. Zij zien dat de Joden moeten verhuizen. Zij zijn gevaarlijk, dus je moet voor hen uitkijken. Ook als zij de hulp in de huishouding worden, is het oppassen geblazen. Al vrij snel wordt duidelijk dat er totaal wordt weggekeken van de gruwelen die er gebeuren achter de hoge muren met die rokende schoorsteen. Zelfs als kleine Karli dat opmerkt, zegt zijn moeder "ja..kom maar, we gaan naar de dieren kijken. 

Kijkt u eens, daar voor ons rijst de groene heuvel al op, hier in het groene hart van het Duitse Reich, dichtbegroeid met beuken, sparren en eiken, en vergeven van kwetterende vogels. En wat is dat andere geluid, dat luider wordt naarmate we stijgen? Vangen we daar nu het gekletter van pikhouwelen  en hamers op? We hebben gehoord dat er niet ver hiervandaan een steengroeve is.  

Totale ontkenning, onwetendheid of uiteindelijk een redding?

Chidgey die eerder een boek schreef over nazi-Duitsland geeft een beeld van zaken waar de lezer kippenvel van krijgt. De feestjes, de mooie villa's, het mooie leven van een commandant lijkt over rozen te gaan. Volgens Dietrich valt alles reuze mee. Hij zorgt voor de budgetten voor onder andere het eten van de criminelen (gevangenen). Chidgey schrijft heel beeldend, moet je in het begin even wennen aan de verhaallijnen en de tijdblokken, dan halverwege het boek wil je niet meer stoppen met lezen. Chidgey houd je gevangen in haar schrijfweb, met het dagboek van Greta, de interviews met Dietrich en de brieven van de arts. En tenslotte het gedeelte van de burgers uit Weimar en hoe zij tegen zaken aankeken.  Door de 10 delen die het boek geeft, heb je even pauze om op adem te komen. Want het is nogal wat wat daar gebeurt in de oorlogsjaren in Buchenwald.

Een zeer indrukwekkend en beklemmend verhaal

Wij hebben het geweten geeft een beeld uit de oorlogsjaren van het Duitse Reich in Buchenwald. Het is er leuk wonen en de vogels kwetteren de hele dag. Maar daar achter de heuvel is meer aan de hand. Wat precies weten ze niet, of toch wel? Chidgey schreef een zeer indrukwekkend en ook meeslepend verhaal over Greta Hahn, haar gezin. De afschuw tegen de "criminelen" en de nood om hulp die uit een vreemde hoek moet komen. 

Waardering  5 sterren

Wij hebben het geweten is een beklemmend verhaal, voor de lezers van De jongen in de blauwe pyama. Het zal je nog lang bijblijven! 

   


Hartelijke groeten, Annette 
Birdy's Boeken.

      


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.