Recensie: Theo-Henk Streng - Dochter van de onderwereld

 Recensie

Titel: Dochter van de onderwereld
Auteur: Theo-Henk Streng
Genre: Spanning/YA
Uitgeverij: HIP Publishing
Uitgave: April 2022

Met dank aan de auteur, voor dit recensie-exemplaar.


Enige tijd terug heeft Theo-Henk mij verrast met zijn mooie boek. Ik las hem maar kwam toen snel in de lappenmand terecht. Nu is het tijd voor de recensie. 
Kijk je mee!

Het verhaal

Nikki Verdonk weet dat de verhalen over haar vader waar zijn. Hij is een grote drugscrimineel en wist op het nippertje aan een fikse gevangenisstraf te ontsnappen.

Hoewel iedereen een mening over haar en haar vader heeft, probeert Nikki haar leventje zo normaal mogelijk te leiden. Dat gaat prima, totdat op een dag het ergste gebeurt. Haar vader wordt geliquideerd.

Na zijn dood gaat er een beerput open. Haar vader bleek meer vijanden dan vrienden te hebben en nu aast iedereen op zijn plekje in de onderwereld. Dat maakt iedereen verdacht als mogelijke moordenaar. Zelfs mensen die dichtbij hem stonden. Heel dichtbij.

Terwijl Nikki probeert haar leven weer op de rit te krijgen, laten de vragen haar niet los. Wie vermoordde haar vader? En waarom?

De auteur

Theo-Henk Streng (1986) is een NL-auteur. Na zijn studie SPW ging hij naar de pabo. In 2004 kreeg hij na deelname aan de landelijke schrijfwedstrijd Write Now! een eervolle vermelding. Een jaar later won hij de finale. Hij schrijft over kinderen in probleemsituaties. Zijn laatste titel -Dochter van de onderwereld- is een spannend YA-verhaal.

De elementen

Het leven van een puber gaat niet altijd over rozen. Zo ook die van Nikki. Dochter van een onderwereld-baas. Ze gooit vaak haar kont in de kribbe en is wat rebels op school. Maar thuis is haar vader ook echt "haar vader". Het enige bijzonderheidje is, dat vader Jaap in de drugscriminaliteit zit.  Dat geeft veel extra familie dien in en uit het huis lopen. Twee jaar geleden kroop haar vader door het oog van de naald. Echter voor nu is dit helaas anders; blauwe lichten schijnen de woning in als Nikki bij haar huis aankomt. Enige tijd later zit zij bij vader Jaap zijn begrafenis.

Zonder enige emotie lezen we over dit voorval. De vertelperspectief is de 3e persoon, waardoor alles op afstand plaats vindt. Daarnaast wordt Nikki opgevoed in een best harde wereld, waar ze niet langer voor beschermd kan worden. Na de dood van haar vader worden de kaarten anders geschud. De Big Boss is niet meer nen andere partijen liggen al snel op de loer. 

Dochter van de onderwereld is een vlotte Young Adult-story 

De auteur neemt de lezer direct mee, zo het leventje van Nikki in. Veel diepgang en achtergronden zijn er niet. Enige achtergronden die beschreven worden zijn wel voldoende voor het volgen van het verhaal. 

Theo-Henk Streng geeft een kijkje in de keuken in het leven van een bijna 16-jarige. Ze droomt van een brommer en rookt stoere sigaretten. Ondertussen gaan er flinke details en bijzondere afspraken over de keukentafel. Nikki is een sterk karakter, een echt door-bijtertje. Mogelijk zit dat in haar genen. Na haar vaders dood, kan ze het maar niet loslaten. Wie heeft dit op zijn geweten? Op geheel eigen wijze gaat ze op onderzoek uit. Theo-Henk weet met zijn schrijfstijl de lezer goed bij zich te houden. Het tempo is hoog, de spanning stijgt. Bijna emotieloos trekt Nikki zo haar eigen plan. Op sommige momenten is het niet altijd geloofwaardig meer of zijn er wat toevalligheden te bespeuren. 

Neemt niet weg, dat het een mooi Young Adult verhaal is, wat zeer fijn en vlot leest.


Waardering 3,5 sterren.

Genoten van dit meeslepende onderwereld-verhaal.


Hartelijke groeten,


Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie