Blogtour * Recensie -Joni Voorter -Achter het hek

 Recensie

Titel: Achter het hek
Auteur: Joni Voorter
Uitgeverij: Ambilicious
Genre: jeugd
Uitgave: Oktober 2022

Met dank aan Auteur Joni Voorter, voor dit recensie-exemplaar!

Achter het hek- draait om het stoere, 11-jarige meisje Jo. Zij heeft geen moeder meer. Haar vader is arts en veel van huis. Thuis is dan bij Daniel van 3 jaar en haar stiefmoeder Fiona. Jo en Fiona zijn geen dikke maatjes. Hoe vaker Fiona zegt, niet achter het hek te gaan, hoe groter de nieuwsgierigheid stijgt bij Jo. Op een avond waagt Jo het erop en gaat over het hek. Niet wetenende dat ze het gevaar tegemoet gaat. Hoe loopt dit af?

Joni Voorter (een pseudoniem), is student, die al een tijdje aan het schrijven is. Ze heeft een bookblog “Joni’s Bookquest” genaamd. Ze schreef het boek na het overlijden van haar ma, aan wie het ook is opgedragen.

De elementen

De cover is donker en grimmig, met een jeugdige uitstraling. Donkere tinten, 2 bomen, een spinnenweb, met daarachter een hek. Een klein persoon doet een poging daar over heen te klimmen. Is het misschien hoofdpersonage Jo?

Het verhaal met Jo in de hoofdrol wordt verteld in de 3e persoon. Direct in het 1e hoofdstuk aangekomen neemt Jo de lezer mee, zo het gevarenbos in. Waarom ze daar niet mag komen wordt haar niet verteld. De band met stiefmoeder Fiona is niet echt geweldig te noemen. Jo vindt haar maar lastig, inclusief haar halfbroertje Daniel.

Terwijl de lezer direct het bos met monsters in wordt gezogen, is er in dat zelfde begin ook wat onduidelijkheid. Waar staat dat hek nou precies? Voor of na oma’s huisje? Is het een houten hekje? Hoe kan je daar dan op gaan zitten? Het lezersbrein zit soms in een dikke mist.

Joni Voorter schreef het verhaal van Jo na het overlijden van haar oma. Het boek is ook aan deze oma opgedragen. Joni was toen zeer verdrietig, net als hoofdkarakter Jo dat is. Jo heeft als 11-jarige al veel meegemaakt. Veel veranderingen waar ze mee moet leren omgaan. Al het verdriet moet een plekje krjgen. Personage Jo heeft ook verdriet en loopt pardoes het verboden donkere bos in. Vol monsters en demonen. Net als met haar verdriet moet ze ook daarmee zien te dealen. Er liggen verleidingen op de loer, die alles voor haar kunnen oplossen. De keuze is aan Jo.

De schrijfstijl is prettig, het verhaal is goed te volgen. Wat soms mist is een introductie en/  of meer details  van de omgeving of bepaalde zaken die belangrijk zijn. De bossen, bomen, monsters of het huis waarin Jo woont. Daardoor kan er een beter beeld ontstaan voor de lezer en meer duidelijkheid.

Qua thema’s is “ overlijden”, en “verdriet”, een kleine rode draad door het boek. Voor wat betreft “monsters & demonen”,  vraag ik mij af waarom er voor de term “ demonen” is gekozen, gezien het een jeugdboek is. De vraag is: willen er kids van 12 jaar lezen over enge demonen? Daarin heeft deze lezer zo zijn twijfels.

Conclusie

Achter het hek geschreven door Joni Voorter is een spannend jeugdverhaal. Wat iets aan een introductie mist en soms iets aan details. Het is een verhaal over verlies & verdriet. Als ook over vertrouwen en hoop. 

Waardering  3 sterren

Leuk jeugdverhaal met wel spannende en enge monsters. 


Groetjes,

Annette OvervoordeReacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.