Blogtour Recensie - Gregg Olsen- Onze moeder was een seriemoordenaar

 Recensie

Titel: Mijn moeder was een seriemoordenaar
Auteur: Gregg Olsen
Genre: True Crime/ waar gebeurd
Uitgeverij: Lind & Co
Uitgave: November 2022

Met dank aan uitgeverij Lind & Co en ook Hamley Books, voor dit recensie-exemplaar.
Lees jij wel eens True Crime? Waargebeurde verhalen zijn soms erg aangrijpend en gruwelig. Soms raakt het een snaar. Dat geldt ook voor dit verhaal. 

Over de auteur

Gregg Olsen is een bestsellerauteur en heeft al meer dan 30 titels op zijn naam staan. Zowel zijn fictie- als zijn non-fictieboeken zijn lovend ontvangen en hebben diverse prijzen ontvangen. Olsen werd geboren in Seattle en woont samen met zijn vrouw in de staat Washington.

Het verhaal

Dit is het verhaal van de dochters van een gewelddadige seriemoordenaar, Michelle Knotek. Ook wel Shelly genoemd. De vrouw die door haar schoonheid en rappe tong iedereen om haar vingertjes kon winden. Ze heerste over haar huis en inwoners en onderwierp hen aan sadistisch en gewelddadig gedrag. Met haar charme, trucjes en haar leugens kon ze jarenlang verbloemen wat er gebeurde in haar huis. Haar overredingskracht en macht over haar echtgenotes zorgden ervoor dat ook zij meededen aan de gruwelige straffen en eisen die zij stelden. Voor sommigen eindigden dit in de dood.

De elementen

Mensen kunnen van verschillende komaf zijn. Soms bepalen je voorouders of je opvoeding hoe jij opgroeit en je later zal gedragen. Zo groeit vader Les Watson op bij een nogal dwingende moeder. Hij trouwt in 1958 met Lara en vertelt haar pas na het huwelijk, dat hij al kinderen heeft en een ex. Shelly, Chuck en Paul komen dan in beeld. De toon is gezet. 

Zijn dochter Shelly is onhandelbaar, al vanaf jonge leeftijd. Zij groeit op en krijgt later zelf 3 kinderen bij 3 verschillende vaders. Zij heeft een zeer aparte manier van opvoeden (lees: haar zin te krijgen). Mogelijk door te weinig begeleiding en/of een gedragsstoornis groeit zij op tot een grote manipulator. Met alle zeer nare gevolgen van dien.

Auteur Gregg Olsen heeft getracht een beeld neer te zetten, van een gezin met zeer veel diversiteit. Het genre is True Crime, wat wil zeggen "waar gebeurd".
In de schrijfstijl van de 3e persoon lezen we over de voorgeschiedenis van moeder Shelly en haar ouders. Shelly was altijd een knappe verschijning en verzamelde graag mooie spulletjes. Daar voelde ze zich prettig bij. Dan was ze vrolijk. Als er iets gebeurde wat haar niet kon bekoren, sloeg haar bui om en kregen de mensen om haar heen die bij haar woonden de vreselijkste straf. Als lezer is het moeilijk voor te stellen hoe dat moet zijn geweest. 

Op redelijke chronologische wijze vertelt Gregg Olsen het verhaal van de 3 zusjes. De oudste Nikki komt het sterkste over, qua verhaal. Zij is ook sterk, maar moet ook veel ondergaan. Het boek is onderverdeelt in 7 delen. In elk van de delen komt er een nieuw karakter op het toneel als ook nieuwe situaties. De schrijfstijl is prettig, Olsen vertelt het verhaal op zijn manier. 

Qua achtergronden lezen we over de verschillende families en achtergronden. De karakters worden voldoende belicht om het verhaal te begrijpen. Toch blijven er vragen onbeantwoord.  

Terwijl je leest denk je toch: waarom wist niemand iets?, trok er niemand aan de bel? Of liepen ze niet weg, terwijl moeder Shelly even weg was met de auto?. Soms voelt het of men het zich maar liet aan doen. Natuurlijk is dat niet zo. Maar de hamvraag blijft: Hoe kon dit zo jarenlang doorgaan? Terwijl er diverse rode vlaggetjes aanwezig waren...

Conclusie

Gregg Olsen heeft een lang verhaal vertelt over 3 zussen die misbruik, machtmisbruik en gruwel overleven. Jarenlang worden zij getergd. Tot dat de dood er op volgen voor sommigen. 

Vond ik het origineel? Nee, want helaas gebeurt er meer gruwel. Wel is het indrukwekkend, al blijven er losse eindjes en vragen van de lezer over. De schrijfstijl is prettig, al blijft het verhaal wat op afstand.


Waardering  4 sterren.


Hartelijke groet,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie