Blogtour (1) -Recensie: Tanja de Jonge- Braincrash - recensie voor de blogtour!

 

Recensie

Titel: Braincrash
Auteur: Tanja de Jonge
Uitgeverij: Leopold
Genre: jeugd 13-15 jaar 
Uitgave: Oktober 2022

Met dank aan auteur Tanja de Jonge, voor dit recensie-exemplaar.
Wie doet er mee aan de blogtour van Braincrash? Vroeg Tanja de Jonge. Daar hoefde ik niet lang over te denken, want haar boeken zijn zo geweldig om te lezen. Ook al is het voor een jonger publiek. Haar liefde voor toekomstige zaken en ook actuele thema's siepelen door de boeken heen. Kijk je mee?

Over het boek

Braincrash is een verhaal over 3 tieners die flink hun best moeten doen om niet in verkeerde handen te vallen. Er zijn namelijk mensen die de wereld willen veranderen. Dylan, Aya en Indy zijn de geknipte personen voor hun snode plannen. Lukt het ons drietal om uit de klauwen te blijven van deze nare groep mensen?

De elementen

De cover is een ware eyecatcher. Diep blauw, een jongen kijkt naar links. Groen en blauwe flitsen recht bovenin. Het klopt helemaal als je boek uitgelezen hebt.
Wauw. 

Tanja de Jonge heeft een fijne schrijfstijl gebruikt, zodat je snel in het verhaal zit. Er is ook gelijk spanning. Iemand heeft een boodschap voor de 16-jarige Dylan. Of hij een envelop wil afgeven tijdens zijn krantenwijk. Hij krijgt er tien euro voor. Dat is de doorslag, om de envelop aan te nemen. wat kan er gebeuren? Maar dat is het cruciale moment dat alles anders zal verlopen. Met Dylan en ook met andere personen. Dylan raakt 3 dagen zoek. Hij wordt gevonden, maar kan zich niets herinneren. Hoe vreemd is dat?

Zijn zusje Indy en haar vriendin Aya hebben ook een belangrijke rol in het verhaal. Hoe gekker Dylan zich gedraagt hoe meer deze dames in actie komen. Al duurt het nog lang voordat de hele puzzel in elkaar schuift. 

Aangrijpend en mysterieus

Het verhaal van Dylan grijpt je gelijk aan. Hoe vaak horen we niet met vreemden mee te gaan, of iets van die strekking? Het lijkt of niemand daar zich meer iets van aantrekt. Ook de twee meiden laten zich toch snel in met mooie praatjes. Wat wel vreemd is. De ontdekking die Dylan al vrij snel doet, is bijna gruwelijk en doet denken aan een soort alien-sci-fi-film. Mooi detail! 

Tanja de Jonge is weer heerlijk los gegaan met haar favoriete thema's, zoals "een nieuwe wereld", technische snufjes en een hoge dosis aan spanning. Tenslotte zit er ook weer een snufje "leerzaam" in. "Niet iedereen is te vertrouwen" en "pas op wat je allemaal in je mond steekt". 

Dylan zijn avontuur en ook die van beide dames Aya en Indy zijn erg leuk en spannend. Het zijn echte pubers met hun gedragingen, eigenwijsheid en hun nukken. Aya en ook Indy ontpoppen zich al een soort van mini-Sherlock, wat hun goed af gaat. Al hoewel... op het nippertje. En dat is juist zo leuk, aan dit geweldige en soms gevaarlijke verhaal. Want het gevaar ligt altijd op de loer.

Waardering   5 sterren.

Ik heb er echt weer van genoten. Zeker qua thema's en sci-fi-gehalte. Op naar de volgende Tanja de Jonge!

Braincrash, pas op! want het gevaar ligt altijd op de loer!

Hartelijke groetjes,
Annette Overvoorde 

       


 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.