Recensie: Karin Slaughter- Gewetenloos

 

Recensie

Titel: Gewetenloos
Auteur: Karin Slaughter
Uitgeverij: HarperCollins 
Genre: Spanning/ Thriller
Uitgave: 2021

Met dank aan HarperCollins & Boekhandel van Atten, voor dit exemplaar
Karin Slaughter staat bekend als een auteur van stevige spanning. Ze ontving meerdere awards, ze noemen haar niet voor niets de Queen of Suspence. Hoe is deze thriller? Kijk mee.

Wat vooraf ging aan Gewetenloos: Gespleten oftewel Pieces of her

Andrea kent haar moeder door en door. Ze weet dat Laura een onopvallend maar tevreden bestaan leidt en nooit iets voor haar verborgen zou houden.Maar wanneer het restaurant waar Andrea en Laura elke week lunchen onder vuur wordt genomen en een doodgewone middag verandert in een bloedbad, ziet Andrea een heel andere kant van haar. Een kant die mijlenver verwijderd is van de kalme zachtmoedigheid die ze van haar moeder kent. De koelbloedigheid waarmee Laura de schutter overmeestert en doodt, verbijstert Andrea. Dan blijkt dat de schutter het op haar moeder gemunt had, die zich al 30 jaar schuilhoudt en een nadere naam aanhoudt. Wat gebeurt hier?

Het vervolg: Gewetenloos

Emily Vaughn maakt zich op voor de belangrijkste avond in haar schoolcarrière: het eindexamenfeest. Maar Emily heeft een geheim. En vanwege dat geheim is ze aan het einde van de avond dood. Bijna veertig jaar later krijgt Andrea Oliver haar eerste opdracht als politiecommissaris: een rechter beschermen die met de dood wordt bedreigd. Maar Andrea's focus ligt niet zozeer op de rechter, als wel op een onopgeloste zaak in dezelfde stad. Sinds ze Emily Vaughns naam voor het eerst hoorde, kan ze de brute dood van het meisje maar niet uit haar hoofd zetten. Niemand is ooit veroordeeld en de moordenaar loopt nog altijd vrij rond. Nu Andrea een andere zaak als dekmantel heeft, krijgt ze de kans om erachter te komen wat er die avond echt is gebeurd...

De elementen & leeservaring

April 1982: Over 2 weken wordt Emily Vaughn 18 jaar. Het eindexamenfeest komt eraan. Iets waar ze allemaal naar uitkijken. Zij en de "kliek". Een vriendengroep die Emily een beetje achterna loopt. Emily kiest een mooie jurk uit en vertrekt, om niet meer terug te komen. Wat gebeurde er met Emily?

Nu, veertig jaar later, is dit nog steeds een mysterie. Andrea Oliver, zojuist benoemd tot US Marschall, komt naar het stadje voor haar 1e opdracht: het beschermen van een rechter die met de dood bedreigd wordt. 

Zowel Emily als Andrea staan centraal in dit spannende boek van auteur Karin Slaughter. Zij heeft opnieuw alle registers opengetrokken voor dit "gewetenloze" verhaal. Met een fileermesje gaan we keer op keer door de gebeurtenissen rondom Emily. Door de wisselperspectief gaan we door het leven van Emily en door die van Andrea. Beide hebben nogal veel meegemaakt. Beide levens zijn niet makkelijk te noemen. 

Gezien je dit verhaal als vervolg kan zien van Gespleten, is er natuurlijk een rode draad. Die rode draad is Andrea. Zij is klaar met haar moeder en kiest voor een gevaarlijk beroep. Een US Marshall beschermt, houdt Andrea vol. Terwijl ze dit vol blijft houden, heeft ze nog meer op haar programma staan dan het beschermen van de rechter. 

Ze wist niet goed hoe ze moest verhullen dat ze meer wist van ze hoorde te weten. Ondanks haar onbetrouwbare ouders, ging liegen haar niet gemakkelijk af.

De Slaughter-fans weten van de opmaak van de spannende verhalen. De auteur schuwt weinig. Er kan van alles gebeuren in Atlanta en in een Slaughter-verhaal gebeurt dat veelal tegelijk. Er is een mooie opbouw en een soort cadans, waardoor je blijft door lezen. Als lezer word je een soort van speurder. Wie heeft Emily wat aangedaan? De opties zijn divers. Het blijft spannend tot bijna het laatste blad. Daardoor is er veel ruimte om de karakters goed te leren kennen. Zij hebben soms 2 gezichten, zo blijkt. Dat is erg mooi gedaan van Karin Slaughter, hoe zij dit zo heeft bedacht. Als een magneet wordt je teruggebracht naar 1982. Naar de feestjes en gekkigheid van toen. 

Echter het feit dat Emily ergens bij wil horen is van alle tijden. Zij wil ook gezien worden. Bij de groep horen. Haar jeugd is geen zonneschijntje. Haar ouders waren druk met andere zaken. Dus zocht ze haar heil bij anderen en er daarna voor zorgde dat ze verdween.    

Conclusie

Gewetenloos is spannend, heeft een goede opbouw en vond ik beter qua verhaal dan Valse getuige. Het is zeker los te lezen, maar ook leuk als vervolg op Gespleten. Daardoor kom je meer in het verhaal. Het boek raakte een beetje de stijl aan van Rachel Caine en dat vond ik leuk. 

Gewetenloos is een mooi en spannende thriller en zorgt ervoor dat je mee gaat speuren als lezer! 

Waardering  4,5 sterren

Ik heb echt genoten van dit spannende verhaal. Je wilt alleen maar doorlezen. De wissel van perspectief maakt je soms wat ongeduldig, maar zorgt voor meer duidelijkheid. 

Voor de Meet & Greet met Karin Slaughter op 13 juni, klik hier. 
Voor de recensie van Valse Getuige, klik hier. 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
 

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie