Terugblik Thrillerfestival 2019

Meet & Greet, Boekpresentatie Ongenadig & Wie won er De Gouden Vleermuis?


Birdy's Boeken

Beste lezers,

Afgelopen zondag de 27e van oktober 2019, was weer een echte topdag. Het jaarlijkse Thrillerfestival te Zoetermeer. Met als klap op de vuurpijl: de boekpresentatie van Ongenadig, de nieuwste thriller van Karin Hazendonk. Kijk je mee?

Voorpret

Zoetermeer was al een tijdje omgebouwd tot Thriller City. Verschillende activiteiten worden er in de Thrillerweek georganiseerd, waaronder Zumba Zombie Workshops, De Halloween Horrorshow, De scholen-schrijfwedstrijd, en op 27 oktober: het Boekenfestival en uitreiking van de Gouden Vleermuis. Het Thrillerfestival bestaat al sinds 2009 en is uitgegroeid tot een echt jaarlijks fenomeen. 

Thrillers en auteurs

Om 12.00 uur ging het feest van start. In het Zoetermeerse Stadstheater was van alles te beleven. Rond 13.00 uur kwamen we aan. Als eerste zag ik de kraam van Godijn, met oa. Janneke Hazelmans, met haar boek Verkapt. En Antoinette Kalkman, met haar nieuwe boek: Bonuszoon. Daar stonden mijn boekenmaatjes Dini & Hannie al voor in de rij. Ook Marelle Boersma & haar Jan waren van de partij. Na een gezellig praatje met Marelle, wilde ze graag haar mooie boek "Kruimels zijn ook brood" signeren. Met nieuwsgierigheid vroeg ik natuurlijk of ze haar nieuwe ik-vertrek-plek al gevonden heeft. Mogelijk wordt dit Duitsland, zei Marelle. Jan knikte bevestigend. Een mooie nieuwe droom zo na Portugal. Dat is ontzettend leuk, ze hebben er al reuze zin in. Op de nieuwste ik-vertrek-thriller Terug naar Cornwall moeten we nog heel even wachten, tot voorjaar 2020.  


Aan de andere kant stond de kraam van Rik Raven, auteur van realistische magische thrillers, Mark van Dijk, auteur van zeer enge thrillers, en Yvonne Franssen & Marcel Roozeboom, van Futuro Uitgevers. Daar wilde ik graag even langs. Esther Suzanna heeft hier haar thriller De stem uitgegeven. Yvonne Franssen is de auteur van Kamer 305 en Schaduwen. Met zoveel spanning geschreven en zo meeslepend en spannend, dat je al snel uit kijkt naar een volgend boek. Zo leuk om deze mensen nu in het echt te ontmoeten!

Inmiddels was het half 2, en werd er omgeroepen dat de boekpresentatie van Karin Hazendonk haar nieuwste thriller Ongenadig zou plaatsvinden in de rode foyer. Dat was dus even opschieten, haha. Want Yvonne Franssen was nog bezig met signeren. Tevens was het heerlijk rustig geworden, dus dat kwam goed uit. Karin Hazendonk is auteur bij Uitgeverij Letterrijn en heeft al een aantal zeer spannende titels op haar naam staan, zoals Waanidee, De dood heeft blauwe ogen, en nu dan Ongenadig. Het toeval wil, dat ik mag deelnemen in de leesclub van Vrouwenthrillers.nl van deze mooie nieuwe thriller. Dat is altijd extra genieten.  

De boekpresentatie van Ongenadig

Hilda Spruit, auteur van oa. Geestverwanten, deed een mooi interview, en onderwierp Karin Hazendonk aan allerlei leuke en pittige vragen. Beide dames zagen er prachtig uit in mooie outfits, speciaal voor deze leuke gelegenheid. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Marelle Boersma, die hier erg blij mee was.  

De genomineerden voor de Max Gouden Vleermuis 

Er waren 25 aanmeldingen voor een nominatie. 17 daarvan zijn door de jury op de longlist geplaatst. De uiteindelijke shortlist van de jury bestond naast Esther Verhoef uit Corine Hartman, Deon Meyer, Hilde Vandermeeren, Jacob Vis en Simone van der Vlugt. Helaas was Deon Meyer niet in persoon aanwezig, maar hij maakte een mooie videobericht. Esther Verhoef zag ik wel in een flits voorbij komen. 
Als één van de genomineerden voor de Max Gouden Vleermuis, was daar Simone van der Vlugt. De koningin van de thrillers. Ik weet nog dat ik na het lezen van De reünie, helemaal verbaasd het boek dichtsloeg en echt onder de indruk was van haar fijne schrijfstijl. Nadien lees ik al haar boeken, met groot plezier en dus vroeg ik haar om een mooi kiekje. we hadden elkaar al eerder ontmoet op een boekenfeestje in Rotterdam. Dus ik waagde de sprong. Simone van der Vlugt was erg enthousiast. Top!


Na het luisteren van Karin en Hilda, keek ik om mij heen en zag daarin de verte Corine Hartman en mijn hart maakte (opnieuw) een sprongetje. Corine schreef ruim vijftien thrillers, werd diverse malen genomineerd voor De Gouden Strop en won meerdere malen de Crimezone Award. 
Zij is voor mij een ware  "masterchef" van de thrillers. Na de Ijsseltrilogie, volgde "Een duister pad". zo een prachtige thriller, waar zoveel in verweven zit. Corine vertelde mij dat ze bezig is met een volgende boek, die over 1 van de karakters uit boek 1, zal gaan, en mogelijk volgt er ook een deel 3. Dat is toch superleuk!    

Nog niet eerder heb ik de Vlaamse Hilde Vandermeeren ontmoet, maar we hadden zo een leuk gesprek. Ze schrijft al vele jaren, vertelde ze. Ik heb het er even bij gezocht:  Sinds 2001 publiceerde ze bijna vijftig kinder- en jeugdboeken. Vele daarvan werden vertaald. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven en de Hercule Poirotprijs. Sinds 2006 is ze fulltime auteur. Haar laatste boek heet: Bodemloos, de tweede uit de serie van strafpleiter Damen en Vandermeeren. Het boek "Pas op voor de buren"stond nog op mijn wensenlijst, dus ging mee voor thuis en werd gesigneerd. 

Links naast Vandermeeren zat Jacob Vis. Helaas was er geen tijd om even te ontmoeten, want de bel ging alweer voor de uitreiking van de Max Gouden Vleermuis en dat de zaal open was om het publiek en gasten toe te laten. Jacob Vis, is de synoniem van Job Vis, hij schrijft misdaadromans met een actueel en controversieel thema. Zijn eerste uitgave volgde in 1987. 

Meer leuke auteurfoto's

Hier een mooi momentje met Karin. Het boek van Karin Hazendonk ziet er werkelijk prachtig uit, qua cover. Ik ben dan ook erg nieuwsgierig naar de inhoud. Na een kleine sneakpeek ben ik gestopt, want ja..eenmaal begonnen in de boeken van Karin, is niet meer stoppen!  Karin Hazendonk

Era Ricmen is het pseudoniem van Eric Bakker en Herman Zandstra en zijn geen onbekenden op het schrijversvlak. In 2011 verscheen Het Dubai Ultimatum, het in eigen beheer gepubliceerde thrillerdebuut van Era Richmen. De tweede thriller, Het Slater Delict, verscheen in oktober 2014. Daarna volgde De Saraceense Samenzwering, uitgegeven bij Uitgeverij Letterrijn. Eric Bakker, van schrijversduo Era Richman

Theo van Rijn, is eigenaar van de uitgeverij Letterrijn. Vanaf 2008 kreeg het schrijven hem in zijn greep. Hij organiseerde verhalenwedstrijden, was columnist, recenseerde, schreef oa. Het tippelteefje en nog veel meer. Van Theo van Rijn mag ik altijd mooie recensie-boeken lezen, waarvoor speciaal dank! 
  


Theo van Rijn, eigenaar van Uitgeverij Letterrijn

Met de schrijfsels van auteur Suzanna Esther maakte ik kennis, toen uitgeverij Ambilicious mij een mail stuurde, met de vraag of ik Wervelstof wilde lezen. Het was 2017. Zij stuurden mij de epub toe en ik begon. Eerlijk gezegd begreep ik het bijzondere verhaal niet zo goed, een roman? Fictie of juist niet? Nu zijn we weer wat later en intussen las ik de Stem, en zeer goede thriller. En stuurde Esther mij Wervelstof 2.0 toe. Het waren maar een paar kleine aanpassingen, maar voor mij de dingetjes die ik miste. Ik heb genoten.  Inmiddels zijn we Fb-vriendinnetjes.    


Auteur Suzanna Esther

Rachel van der Lee ken ik via Facebook. Zo'n mooi evenement als deze biedt altijd een mooie kans om mensen LIVE te kunnen ontmoeten. Rachel is met haar man Jan een schrijversduo. Het schrijversechtpaar heeft een eigen stijl ontwikkeld. Er zijn al vele titels uitgebracht onder de naam "Jara Lee". 

Auteur Rachel van der Lee  

Tenslotte kwamen we langs J. Sharpe. Het synoniem van Joris van leeuwen. Hij is een Nederlandse fantasy- en Thrillerauteur. Zijn werken worden soms vergeleken met die van Stephen King. Samen met  Melissa Skaye schreef hij het super-spannende boek Meedogenloos, uitgebracht bij Letterrijn.Auteur J. SharpeHet was een superleuke middag en Esther Verhoef won de Max Gouden Vleermuis. Wat mooi! We konden niet blijven voor de afterparty, want er stond nog een andere party op ons namiddagprogramma. Wat natuurlijk jammer was, maar toch genoten van deze superleuke middag. 

Met een grote glimlach en een tas vol boeken gingen wij, manlief en ik, huiswaarts!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken


   
    

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie