Marleen Hartog- Skoftig- Blogtour #2 recensie

Recensie

* Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour * Blogtour

Titel: Skoftig
Auteur: Marleen Hartog
Uitgeverij: Vior Webmedia Bv
Genre: Thriller

Uitgave: juni 2019

Allereerst bedank ik de auteur, Marleen Hartog, voor dit mooie boek! 






Beste lezers,

Het eerste wat mij opviel aan dit boek, was de cover, wat een aparte  samenstelling. Het is liefelijk en een beetje gruwelijk tegelijk. Marleen Hartog is voor mij nog onbekend, dus kijk je mee?

De auteur

Marleen Hartog (1984) haar voorliefde voor gruwelijk spannende verhalen kwam op jonge leeftijd al tot uiting. Ze verslond boeken en met haar eindeloze fantasie verzon ze graag verhalen. Haar droom was thrillerschrijfster worden. Voordat ze haar eerste thriller Skoftig in 2019 uitbracht, schreef ze drie non-fictie boeken. 

Het verhaal

Wat gebeurt er als het verleden je niet met rust kan laten & je de controle over je eigen leven verliest?

Skoftig is een spannende thriller over een aantal jongvolwassenen, met ieder zo zijn eigen bijzondere achtergrond en verleden. Vraag is: wie beheerst de kunst om zich werkelijk los te maken van zijn verleden? En wie raakt verstrikt in het web van intriges die zich nu voordoen?
Tijdens dit kermisweekend in een dorp in West friesland wordt alles in moordend tempo op scherp gesteld. Het is kiezen of verliezen. Wie overleeft zijn verleden? Of haalt het verleden je gewoon in?

De elementen


De cover is sprankelend en valt echt op. De flaptekst geeft niet veel weg, maar maakt toch erg nieuwsgierig. Dat schept best een verwachting. De titel is bijzonder, wat zou het woord "Skoftig" wel niet betekenen?

De spannende proloog begint in de ik-stijl. In de jaren negentig gebeurt er in een dorpje in Westfriesland een drama, de impact er van is groot. We maken een sprong in de tijd. Het is nu opnieuw kermistijd in het Westfriese stadje Wervershoof. In de vertelperspectief van 3e persoon, lezen we over een groep jonge vrienden. Het zijn Micha, Amos en fredje. Als Micha naar de supermarkt gaat glipt er wel eens iets in zijn broekzak. Dat gebeurt wel vaker. wat ook wel vaker gebeurt is afspraken met zijn maatje Amos. Maar waar is die gast? Hij reageert totaal niet op zijn telefoon. Micha maakt zich toch wel zorgen. Hij ontmoet Laura, hij kent haar nog van zijn schooltijd. Laura is daar vanwege de jaarlijkse kermis, zij verblijft tijdelijk bij haar ouders die haar nog steeds een naar en beklemmend gevoel geven, maar zij heeft Amos ook niet gezien. Het tempo blijft alsnog wat rustig. Als Fredje met de vuisten van een foute gast in aanraking komt, zit je als lezer recht op je stoel. Het verhaal is dan nog erg onduidelijk, maar de spanning stijgt. Het verhaal krijgt dan meer snelheid en meer bite. Er zijn veel personages, met ieder hun eigen achtergrond. En ook veel gebeurtenissen. Afwisselend lezen we met name over Micha en over Laura. Die de hoofdrollen hebben. De vraag blijft: wat heeft het allemaal met elkaar te maken?

Skoftig is een spannende thriller, over gevangen zitten in een drama uit het verleden. Het is omringt met thema's als controle, loslaten, chantage en moord. Hartog zet je daarbij tevens aan het denken over een ethische kwestie, door deze te koppelen aan de keuzes die je hebt. Wat doe jij als  jij dit drama meemaakt? De keuze die je dan maakt, heeft veel impact in de gevolgen. En die zijn heel groot. De schrijfstijl is prettig. Bij het lezen krijgt je als lezer het gevoel in een doolhof te zijn beland zonder uitgang te kunnen vinden. Het is beklemmend. De kermis draait maar "door". De drama's volgen elkaar op tot een ware climax. Er zijn veel personages, met al hun bijzonderheden, daar moet je wel de aandacht bij houden. Naarmate het einde vordert worden de verschillende verhaallijntjes bij elkaar geknoopt. En dat is mooi gedaan.

Skoftig is als een nieuwe kermisattractie: het is even wennen en uiteindelijk wil je er alleen maar meer van proeven. Maar pas op, wel stilzitten, niet omkijken...anders wordt het gevaarlijk en val je er zomaar uit!

Conclusie

Marleen Hartog schreef hiermee een snelle thriller, boordevol actie, kermis, misdaad, ongelukken, loslaten, misleiding en zelfbedrog. Naast het heden is het verleden ook erg belangrijk in dit boek. Hartog gebruikt een fijne schrijfstijl, heeft veel oog voor detail en stopt hier en daar een stukje humor tussen. Dit maakt de sfeer van het verhaal niet te zwaar en zorgt er tevens voor dat je aandachtig blijft lezen. Als lezer wil je namelijk maar 1 ding, door puzzelen tot dat het helemaal duidelijk is en daarvoor moet je echt helemaal bij het einde zijn.  

Waardering     4 sterren

Skoftig krijgt van mij 4 dikke sterren, het is verfrissend en spannend. En de personages hebben voldoende diepgang voor het verhaal. In begin was het wat zoeken naar de verhaallijn. Er zijn veel personages, waarbij ik van 1 nog niet begrijp wat de toevoeging er van is. 

Originaliteit: 5
Spanning:4
Plot: 4
Leesplezier: 4
Psychologie: 4 

Genoten van dit spannende verhaal. En met nieuwsgierigheid kijk ik al uit naar het voldoende boek van Marleen Hartog!

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken

 




Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie