Chris McGeorge- Kiekeboe

Recensie


Titel: Kiekeboe
Auteur: Chris McGeorge
Vertaling van: Now you see me
Uitgeverij: L.S. Amsterdam
Genre: Thriller
Uitgave: 27 juni 2019


Beste lezers,

Zo nieuwsgierig was ik naar dit nieuwste boek van Chris McGeorge, en daar is hij: en wat een mooie cover. 

De auteur

Chris McGeorge is geboren op 26 juni 1991, en heeft een MA ( Master Opleiding) in creatief schrijven, voor Crime/Thriller. Behaald bij de City University in London. Daar schreef hij zijn proefschrift voor zijn eerste misdaadroman "Deadroom", wat bij ons bekend is onder de naam Tik Tak. En uiteindelijk is uitgebracht onder de naam "Guess who". Hij was al vroeg liefhebber van verhalen en is houdt erg van misdaad uit de Gouden Eeuw, zoals Agatha Christie en Conan Doyle. Dit leidde ertoe dat hij een mix maakte van oud en nieuwe "crime". Hij houdt erg van intriges en plotse wendingen. Tik Tak is zijn debuut. Kiekeboe is zijn 2e thriller. 

¶Je hebt hem niet horen praten. Over Standedge. En zijn vrienden. Hij klonk... Hij klonk als iemand die iets was kwijtgeraakt. Iemand. "Robin struikelde over zijn woorden en wilde eigenlijk niet zeggen wat hij bedoelde, alsof dat het echt zou maken. "Hij klonk als mij". ¶

Het verhaal dat Kiekeboe heet

Robin Ferringham is schrijver van het boek "Zonder haar". Bij een signeersessie in de Waterstones in Islington, gaat zijn telefoon. Het zou onbeleefd zijn om nu op te nemen maar na het dringende gezoem doet hij het toch. Vanaf dat moment loopt zijn leven anders dan gepland.

Matthew McConnell zit momenteel in de gevangenis en wacht op zijn rechtszaak. Twee maanden geleden ging Matthew met zijn 5 vrienden op een boot door de langste scheepvaarttunnel van Engeland. Zes personen gingen door de tunnel, en 1 kwam maar terug. Matthew is de enige verdachte. Wat gebeurt er? En waarom is Robin gebeld? 

De bijzondere plottwisten zijn mooie elementen

De cover valt direct op en is een echte blikvanger. Grote gele letters sieren het zwarte kaft. In het midden een witte bol, het einde van de tunnel. 

In de vertelperspectief van de 3e persoon begint het verhaal bij Robin. Hij is auteur en als hij aanhoudend wordt gebeld, stamelt er iemand een aantal onsamenhangende regels. Zijn zus waarschuwt hem nog voor nepfans. Het zal wel niets betekenen. Maar volgens Robin is dit heel anders. Wie is deze beller? Vanaf dat moment is zijn leven niet meer hetzelfde. Zijn nieuwsgierigheid krijgt de overhand, waardoor hij uiteindelijk bij de tunnels beland. 

Opvallend is dat Robin in het begin vol van verdriet zit en zich daarna ontpopt als een ware "Hercule Poirot". Grappig is dat een personage uit het boek dit ook tegen hem zegt. Robin maakt de lezer deel uit van zijn ontdekkingen en langzaam komt de spanning in het verhaal. Want er moet toch echt meer zijn, dan degene die achterbleef en overal voor opdraait. 

Wie ook de eerdere thriller las van McGeorge weet dat er geen gemakkelijke plot aanwezig is. Het is zeer goed doordacht en personage Sheppard uit boek 1 wordt ook genoemd, een mooi detail. Het format lijkt even idem als boek 1, een groep opgesloten, en dan verdwijnen er personen. En niemand weet hoe en wat. Maar toch gaat deze mysterie de geheel andere kant op en dat is echt mooi.

Conclusie

Kiekeboe is de 2e thriller zeer spannende thriller van Chris McGeorge. Bij een volgens boek wil je graag dat het de eerste zeker zal overtreffen, of dit is gelukt houd ik in het midden. De verwachting was erg hoog. Tik Tak had de lezer mogelijk direct in zijn greep. Dit verhaal begint wat rustig. Het verhaal lijkt namelijk zeer eenvoudig, maar dat is het zeker niet. Door verschillende twisten krijgt het tunnel-drama meer diepgang. Het gaat een kant op die je geheel niet verwacht. 

Waardering   4 sterren

Echt genoten, het las weer als een heerlijk warm bad. Met nieuwsgierigheid kijk ik uit naar boek 3! 

Originaliteit: 5
Spanning: 4
Leesplezier: 5
Plot: 4
Einde: 4

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken
   

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie