Marleen Hartog- Skoftig- Blogtour #3 Het interview


*Blogtour Skoftig * Interview Marleen Hartog Ik vroeg de auteur enkele nosy-questions

1. Hoe kom je zo bij dit verhaal?  Wat inspireerde tot het schrijven van dit boek?

Mijn idee was om een thriller te schrijven over een backpacker in Azië. Een kleinigheidje: ik was nog nooit in Azië geweest. Iemand gaf mij toen de gouden tip om het verhaal zo dicht mogelijk bij mezelf te houden. Ik besloot om de thriller zich af te laten spelen in West-Friesland, de regio waar ik ben opgegroeid. Een van de dingen die deze regio uniek maakt, zijn de kermissen. Zo werd de kermis van het dorp Wervershoof het decor van Skoftig.

2. Hoe was de aanpak en liep het boek schrijven vlotjes? 

Het plan was om in 2010 een jaar lang de tijd te nemen om mijn eerste thriller te schrijven. Het liep anders. Ik raakte zwanger van een kindje met een schisis (gespleten lip, kaak en gehemelte). Zelf ben ik ook met deze aandoening geboren. Lang verhaal kort: ik heb hier een boek over geschreven. Daarna volgden twee ander non-fictie boeken. Tussendoor werkte ik aan Skoftig. Het schrijven zelf verliep vlot, de omstandigheden en vooral de keuzes die ik heb gemaakt, zorgden ervoor dat het zo lang heeft geduurd voordat Skoftig verscheen. Toch wist ik dat Skoftig er ooit zou komen, dat moest gewoon! Inmiddels heb ik de keuze gemaakt om me volledig te richten op het genre waarbij mijn hart ligt: thrillers.

Wat betreft het schrijven zelf: het plot had ik van tevoren uitgedacht door elk hoofdstuk in een paar zinnen samen te vatten. Ook maakte ik van elk personage een cv met achtergrondinformatie. Dat gaf me voldoende houvast om het verhaal vlot neer te zetten. Sowieso: als ik eenmaal zit en begin te schrijven, dan komen de woorden vanzelf.

3. Heeft het een specifiek thema?  

Als ik het boek in een woord zou moeten samenvatten, kies ik voor ‘loslaten’. Dit thema komt op verschillende manieren terug in het verhaal.

4. Wat wil je achterlaten bij de lezers? Zit er een boodschap in?

Ik wil lezers vooral een (ont)spannende leeservaring geven. Als iemand er een boodschap uithaalt waar hij iets mee kan, vind ik dat heel mooi. Bij een thriller is het echter de voornaamste taak om spanning te creëren.
Omdat ik hiervoor drie boeken heb geschreven over zeer uiteenlopende thema’s, heb ik onderzocht wat de rode draad is in al mijn werken. Ik dacht dat die draad er niet zou zijn, maar niets bleek minder waar. Het thema dat in al mijn boeken terugkomt is jezelf (durven) zijn. Volg je hart en bewandel je eigen pad.

5. Komt er binnenkort een volgend boek? En heb je een tipje van de sluier, voor mijn bloglezers?  

Zeker! Mijn volgende thriller laat echt niet zo lang op zich wachten. In 2020 komt Spiegeleffect uit: Wanneer ze in de spiegel kijkt, beseft ze dat ze de vrouw die ze ziet nooit echt gekend heeft. Ze besluit haar op nietsontziende wijze te vinden. Op datzelfde moment neemt een seriemoordenaar exact dezelfde beslissing. Wie vindt haar als eerste?

Spiegeleffect is een boek dat zich ontdoet van alle clichés die je over thrillers kunt bedenken. Verrassend, hard en vooral dodelijk…

6. Wat is jouw blauwdruk, wat typeert jouw boek(en)?

De opmerking die ik het meeste terugkrijg is dat mijn boeken een toegankelijke schrijfstijl hebben en heel makkelijk weglezen. Daarnaast schrijf ik vrij direct en expliciet. Ik hou ervan de grenzen op te zoeken en te spelen met taal. Het hoeft van mij niet heel braaf te zijn.

7. Wie maakte deze mooie cover?  

Mijn vormgever, Japser Razenberg van Freelance Creative. Ik wilde een in het oog springende cover, waarbij ik op subtiele wijze de grens opzoek. Ook moest er een link zijn met de kermis. Zijn minimalistische stijl sprak mij direct aan en ik ben heel blij met het resultaat.

8. Voor welk publiek is dit boek geschreven?

Voor mannen en vrouwen die houden van een spannende thriller vol actie, met een plot dat net even anders is dan anders!

Hartelijk dank, Marleen Hartogs, voor dit leuke interview. We kijken al uit naar je nieuwe boek.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie