Mechtild Borrmann- Over de grens

Recensie


Titel: Over de grens
Auteur: Mechtild Borrmann
Uitgeverij: A.W. Bruna
Genre: Roman
Uitgave: 5 maart 2019Allereerst bedankt, uitgeverij A.W. Bruna, voor aanbieden en toezenden van dit mooie boek! "Over de grens" is een boek, dat mij werkelijk heeft gegrepen. Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.
Birdy's BoekenBeste lezers,

Uitgeverij A.W.Bruna wilde een #blogtour organiseren voor dit mooie boek. En ik zei geen nee. Al eerder las ik de verhalen van Diney Costeloe en in deze zelfde stijl zag de cover er uit. Dus de nieuwsgierigheid steeg tot grote hoogte. Ook de flinke verkoudheid kwam langs. Maar..na wat geduld: daar is hij dan! Kijk snel verder..

De auteur

Mechtild Borrmann (1960) begon pas na een carrière als oa. dans en theaterpedagoog met het schrijven van romans. Zij ontving voor haar eerdere werk in Duitsland al een gerenommeerde Friedrich-Glauser-Preis.
Eerder verscheen in Nederland de roman "Oorlogskind".


¶Over Henriette Bernhard, geboren Schoning zal het hier gaan Over haar moed en overmoed, over haar geluk en ongeluk, over haar schuld en onschuld en de behoefte het juiste te doen.¶ 

Het verhaal

Over de grens is een aangrijpende roman van een verloren Duitse jeugd. Gebaseerd op een duister hoofdstuk uit de Duitse naoorlogse geschiedenis: kindertehuizen in de jaren vijftig

Henni Schöning woont met haar familie in een dorp aan de Duits-Belgische grens. Zoals veel gezinnen daar proberen ook zij in de zware jaren na de oorlog wat extra’s te verdienen met het smokkelen van koffie. De zeventienjarige Henni is hier vanaf het begin bij betrokken en kent de route over het verraderlijke moerasgebied op haar duimpje. Zij kan de smokkelaars, voornamelijk kinderen, veilig in het donker door het gebied loodsen.

Maar vanaf 1950 gaat de georganiseerde misdaad zich met de smokkel bemoeien en schrikt de douane er niet voor terug op hen te schieten. En op een nacht gebeurt er een vreselijk drama. Dit heeft veel impact in het verdere leven van Henni.


De elementen

De cover is pakkend. Een jong meisje staat op het perron. Er staat een trein, gaat die vertrekken? Waar gaat hij dan naartoe? De flaptekst geeft teveel weg, naar mijn mening. Ik heb deze ook niet doorgenomen, voor het lezen. De titel is op meerdere vlakken te duiden.
In de prettige vertelperspectief van 3e persoon lezen we over Hennie en wat zij allemaal heeft meegemaakt. De jaren na de oorlog waren erg zwaar. Om wat bij te verdienen gaat de 17-jarige Henni meedoen aan de koffiesmokkel. Al dan niet zonder gevaar. Met de opbrengst hiervan kan zij goed en beter voor haar broertjes en zusje zorgen. 

Het verhaal over Henriette, oftewel Henni wordt verteld door verschillende personages. Haar jeugdvriendin Elsa vertelt een groot gedeelte. Daarnaast lezen we over Thomas, hij is hovenier met een grote passie voor schilderen. Ook hij is verbonden aan Henni. Doordat de personages heen en teruggaan in de tijd, wordt steeds duidelijker wat de moeilijke tijden heeft gedaan met de karakters. Door het noodlot kan het gezin helaas niet bij elkaar blijven en moeten er 2 broertjes naar een kindertehuis. Henni vecht als een leeuw om het gezin bij elkaar te houden, maar helaas loopt dit anders.

Mechtild Borrmann vertelt het verhaal over Henni in een zeer meeslepende schrijfstijl. De cover deed mij denken aan de boeken van Diney Ciosteloe, maar de schrijfstijl is totaal anders. Borrmann weet de juiste sfeer neer te zetten, al dan niet grimmig zo na de oorlog. Het is een pittig verhaal in een moeilijke periode uit de geschiedenis. Het leven van Henni gaat zeker niet over rozen. Er komt veel onrechtvaardigheid op haar levenspad. Maar zij geeft niet op.

Conclusie

Over de grens beschrijft een stuk uit de geschiedenis van de na-oorlogse periode in de Duits-Belgische grensstreek. De familie van Hennie Schöning
staat daarbij in de spotlights. Door de smokkelroute te nemen, moet Henni letterlijk "over de grens". Hij boek heeft mij werkelijk gegrepen. De schrijfstijl van Borrmann is overtuigend. Hoe men in de kindertehuizen met elkaar omging is schrijnend en zeker geloofwaardig. 


"Over de grens" is een boek, dat mij werkelijk heeft gegrepen. 

Waardering           5 sterren

Als een boek bij mij een snaar raakt, komt het in aanmerking voor 5 sterren. Op sommige momenten moest ik slikken en andere momenten kwam er echt een traan. Kon ik mij soms wat ergeren aan de "gemaakte" schrijfstijl van Costeloe, dan heeft Borrmann dit nu helemaal goed gemaakt, voor dit genre!  

Een dikke aanrader dus, lieve lezers! En ik ga snel op zoek naar haar eerdere boek.

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken,

    
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.