Terugblik Meet & Greet Jet van Vuuren *Boek 12"


Boekpresentatie van "Liegbeest" superleuke ontmoeting met auteur Jet van Vuuren, op een bijzondere locatie: Stumpel in Almere.


Op 19 januari 2019 was de boekpresentatie van het boek Liegbeest, geschreven door Jet van Vuuren. Locatie: Almere, boekhandel Stumpel. Dus hup, daar gingen we.


Beste lezers,

Het is weer een nieuw jaar met mooie nieuwe momenten om je fotoboek mee te vullen. Als eerste leuke Event was daar het boekenfeestje van "Liegbeest", geschreven door Jet van Vuuren. 

Over het 12e boek dat "Liegbeest" heet

Jochem Nijhoff is vermogend, drieënveertig, advocaat en een bal. Samen met zijn oud-jaargenoten van het Utrechts studentencorps verheugt hij zich op hun vijfde lustrum dat dit keer in zijn buitenhuis op de Veluwe gevierd wordt. Toch verloopt niet alles even feestelijk als gepland. Vlak voor het lustrum valt een van zijn studievrienden van zijn paard en komt te overlijden. De politie twijfelt over de doodsoorzaak en er volgt een onderzoek.

Kort daarna wordt Jochem met de dood bedreigd en krijgen ook de andere jaargenoten vreemde appjes waaruit blijkt dat iedereen het volgende slachtoffer kan zijn. Jochem geeft zijn secretaresse Roos de opdracht op zoek te gaan naar een betrouwbare poetsvrouw voor zijn weekendfeestje. Een vrouw die de rotzooi van hem en zijn vriendjes opruimt en tevens haar mond houdt. Die vrouw is Hannah, een kennis van Roos. Ze kan goed zwijgen. Maar is ze wel eerlijk? 

Niemand is eerlijk, iedereen liegt; iedereen heeft een reden om te liegen en Hannah nog het meest…

De trip naar Almere

Annette (en Marc) van Birdy's Boeken gingen dus weer op pad, naar Almere. Daar was ik nog nooit geweest en de trein vond ik dan wel handig, gezien het in een drukke stad cq winkelcentrum was. De reis verliep voorspoedig, met een heerlijk sandwich heel relax. De locatie: Boekhandel Stumpel te Almere

Binnen heel warm, en buiten toch best koud, liepen wij toch nog even te zoeken naar de boekwinkel, waar het festijn zou plaatsvinden. Gelukkig zijn er aardige mensen in Almere, die dan even de weg wijzen, voor het laatste muizenstukje! Boekhandel Stumpel is de nieuwste uitbreiding van deze boekhandel(keten), en heeft een oppervlakte van 1200 m2 waar je heerlijk kan toeven en koffie kan drinken in de mooie koffiecorner. Een grote roltrap ging naar boven, daar was de plek voor de boekpresentatie. Die werd geopend door Uitgeverij Karakter. 
Roeland De By van het blog De Perfecte Buren

Liegbeest is de 12e thriller geschreven door Jet van Vuuren. Het verhaal  is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Jet las een artikel in de krant over zinloos geweld en werd hierdoor getriggerd en ging hiermee aan de slag. Het schrijven ging niet altijd makkelijk, gezien de bijzondere omstandigheden en haar gebroken arm. Maar in haar mooie schrijfhuisje op de Veluwe is het helemaal gelukt en daar is..thriller nummer 12! 

Roeland De By stelde een aantal rake vragen aan de auteur. Het publlek was ook erg nieuwsgierig. Allereerst vroeg hij aan Jet, hoe ze aan het onderwerp kwam. Jet gaf aan dat 1 jaar geleden er een jongen gewond is geraakt op het station in Delft. Aangevallen door een groepje, voor een klein centje eigenlijk. Zinloos geweld. Het moet ook een flinke impact hebben gehad op de familie. En Jet schrijft ook veel over familie in haar thrillers. Dus dat raakte haar. 
"Vrouwen hebben een bepaalde manier van wraak nemen in je boeken, ben jij ook zo, Jet"?  Nee, zei Jet, ik ben nogal een schijterd. Ik ben saai. Haar huisgenoot kan dit bevestigen. Het echte wraak nemen, laat ze over aan de personages. Het schrijfhuisje van Jet doet Roelant denken aan de film "The Shining", een doolhof en zo eenzaam en verlaten. Dacht Jet dit ook niet? De auteur vond het een geweldig gevonden term, maar nee.. de setting is nodig voor het maken van het boek. De stilte en eenzaamheid, daardoor kan Jet zich helemaal focussen. Het is voor haar noodzakelijk om te schrijven.  

Roeland las een stukje voor. Het is dan "doodse" stilte in Stumpel. Het gaat over Hannah. Is zij slachtoffer? En worden de verknipte vrouwelijke daders nooit gepakt?  Hoe zit dat? vraagt Roelant. Tja, zei Jet, ze zijn eigenlijk slachtoffer en voelen zich ergens schuldig over. De obsessieve kant, research doen, er helemaal zijn voor het boek, het vastbijten in het onderwerp..eigenlijk gaat Jet daardoor een beetje op deze vrouwen lijken, geeft ze aan. Het versje in het boek doet denken aan Agatha Christie. Jet is fan van Christie blijkt. Er is ook een rijmpje van...tien kleine n.. 

Studenten en studententijd is een thema in het boek. Jet heeft vroeger niet in een studentencorps gezeten. (Roelant wel:)) Zij stellen zich boven het gewone volk, wat zij "paupers & biggen" noemen., vertelt Jet. Roken, geld en drank. En zij hebben vaak geheimen, een eigen taal en doen dan heel stoer. Roelant geeft aan, dat het hem deed denken aan de film: "Le grande boeuf"
(een film over 4 rijke vrienden, vastgeroest in hun rijke leventje..zoeken een radicale uitweg, gaan een weekendje weg en dan..gebeuren er bizarre dingen.) 

Roelant heeft het e-book al mogen lezen en vindt "Liegbeest" het een erg mooi boek. Wat hij ook erg mooi vond, was een eerder boek, van Jet. Uit het boek "Nazomeren" las hij dan ook een stukje voor. Het is een verhaal dat gaat over 2 vrouwen die de vijftig zijn gepasseerd. Hun gevoelens en emoties delen zij met elkaar.

Jet van Vuuren gaf eerder workshops en creatieve cursussen, waarvan het boek "Nazomeren, waarom het leven leuker is als je geen twintig meer bent" een direct resultaat was en aanleiding gaf voor het schrijverschap.  


Nu was het tijd voor signeren!

Na het leuke interview door Roelant met Jet, en het stukje voorlezen, was er nog voldoende tijd voor het het publiek om vragen te stellen. Daarna kon iedereen het nieuwe boek aanschaffen en het signeren beginnen. Ook het boek De minnaar lag klaar, voor degenen die dit exemplaar graag nog gesigneerd wilden hebben. Met lege handen ga ik niet op pad, dus ook dit keer had ik een leuk presentje ingepakt, met heerlijke chocolade. Voor hondje Duuk een paar kluifjes. Zodat hij zoet is, als Jet in het schrijfhuisje aan haar volgende boek zal beginnen, of dit mogelijk al gestart is. Natuurlijk is iedereen erg nieuwsgierig naar thriller 13.   


Fotogalerij van nieuwe en hernieuwde vriendschappen

Het leuke van een boekenfeestje is dat je altijd wel mensen ontmoet die je nog niet kent. Misschien wel van social media, maar nog niet live. Dit keer ontmoette ik Roelant de By, van FB-groep De perfecte buren. Roelant vertelde mij dat Thrillers toch echt zijn favoriete genre is, en Harlan Coben één van de auteurs is, waar hij alle boeken van heeft. Literatuur is niet zo zijn ding. Het was erg leuk om Roelant te ontmoeten!
Supertof vond ik het om Elsa Bakker weer te zien, zij is nu blogger bij Mustreads or not, en was eerder ook bij een boekenfeestje van Jet van Vuuren in Den Haag.
Toffe boekenmaatjes zijn altijd leuk, hier een gezellige babbel met Dini & Hannie. 
Hier zitten naast Hannie, ook een aantal van de Jet Set Groep: Hannah, Mae, Karin, Mariska, ea. Daarnaast Henriette die heerlijk zwaait op de foto:) ..en nog vele anderen die ik nu misschien vergeet te noemen.

Tot zover deze impressie. Het was erg leuk iedereen weer te zien en te spreken. Met een big smile ging ik huiswaarts! 


Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie