Linda Jansma- Uitverkoren

Recensie

Titel: Uitverkoren
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij: Crime Compagnie
Genre: thriller
Uitgave: eerste druk juni 2017
Uitverkoren..om smachtend te wachten 

op het 3e deel, 

het slotstuk & de finale!Gelezen voor: Leesclub ThrillZone, waarvoor dank!Beste Lezers,

Wat een prachtboek is dit! Lang gewacht en nu is hij er dan: de 2e in de serie van de Cirkel van het Kwaad, van Linda Jansma: Uitverkoren. Dit boek leest werkelijk als een warme jas, je doet hem aan, voelt goed en niets meer aan doen. Gewoon genieten!

{ “Met wijd open ogen luisterde ze in stilte, gesplitst op elk geluid dat kon wijzen op iemands aanwezigheid op de gang. Ze was bang. Erg bang. Maar ze had geen keus. Niet als ze wilde dat haar leven nog enige zin had”} 


Samenvatting: 

Jules DeClerck is officier van justitie. Harry werkte freelance als journalist, maar is nu fulltime bezig met zijn nieuwsblog. Ze kennen elkaar al 8 jaar en hadden eerder een relatie.
Twintig jaar geleden gebeurde er iets vreselijks in het persoonlijke leven van Jules. Haar vader werd vermoord, en haar broer moest naar de gevangenis. Na zijn vrijlating in einde boek 1, wil ze hem graag een bezoek brengen. Dit loopt anders dan verwacht. Gelukkig was Harry bij haar op dat moment. 

Boek 2 gaat hiermee verder. In dit 2e deel van de Cirkel van het kwaad, gaat de zoektocht verder van Jules naar haar verleden. Ze weet er alleen weinig meer van.
Uitverkoren begint bij Natania, zij heeft het niet meer naar de zin en probeert te vluchten. Daarna wordt er een dode vrouw gevonden. Daar had Harry ook iets mee te maken. Hij zou een vrouw ontmoeten, die niet verscheen. Jules krijgt opnieuw te maken met een mysterieuze zaak. Want naast de vrouw, vinden ze ook een dode man, zonder vingerafdrukken. Hoe is dit mogelijk, denkt Jules?
Een en ander leidt deze zaak naar een woongemeenschap. Erg afgelegen qua ligging, zodat bijna niemand hier zomaar naar binnen kan. Harry heeft de nieuwtjes graag uit eigen en eerste hand, en doet ook zo zijn ontdekkingen. En komt ook op deze plek uit.

Komen ze verder met het onderzoek? En kan Harry nog iets betekenen, met zijn ontdekking? Je leest het in Uitverkoren.  


{ “Hij hield zijn volgelingen liever onwetend over wat zich daarbuiten allemaal afspeelde. De wereld ging ten onder en hier waren ze veilig”}

De elementen:

De cover ziet er mooi uit, qua kleur. Een jonge vrouw met donkerblond haar kijkt achterom. Is het Jules, die haar verleden zoekt? En waarom deze grijze wolken, wat houden zij toch verborgen? De titel past prachtig bij het boek. De vertelperspectief is 3e persoon, het leest vlot weg. De flashbacks zijn een belangrijk element van het verhaal. Verder zijn het de vlotte zinnen die je gelijk meenemen in de vervolg-zoektocht naar het verleden van Jules. Boeiende passages houden de lezer gekluisterd aan het verhaal van Jules. Naarmate het boek vordert wordt de nieuwsgierigheid steeds groter, want gebeurde er toch 20 jaar geleden met de vader van Jules, wat het daglicht niet kan verdragen en iedereen toch steeds wil wegstoppen? Mondjesmaat krijgen we hier maar een antwoord op. Als lezer wordt het geduld op de proef gesteld, gezien de puzzel nog niet af is. De auteur heeft zich opnieuw erg goed voorbereid, zodat het relaas allemaal levensecht voorbij komt.

{ “Zijn blik ging naar Jules en ze voelde hoe haar ademhaling versnelde. Waarom keek hij zo naar haar? Ze wilde haar ogen afwenden, maar zijn starende blik was sterker.”} 

Mijn mening over het boek:

Dit is opnieuw een echte “Jansma”, alle ingrediënten zijn opnieuw aanwezig voor een succesvol 2e boek over Jules. Met Harry als helpende hand. Vraag is: maakt Jules een ontwikkeling door? Ik vind van wel, gezien ze op een aantal momenten flink van haar stuk wordt gebracht. Als stugge Vlaming, komt ze nu in situaties waar het masker even af gaat. Omdat het niet anders kan. En dat is bijzonder. Het verhaal begint in vlot tempo, dan als het onderzoek vastloopt bemerkte ik een klein momentje, waarbij ik dacht, waar gaat het nu toch heen?. Toen ging de 2e versnelling aan, en kwam de actie flink op gang. Met natuurlijk een open einde, zodat we toch moeten wachten op deel 3, om echt alle antwoorden te krijgen.

Met actuele thema’s zoals een sekte, vrijheidsberoving en gps/ tracking weet Jansma de lezer zeker weer te boeien. Het is een verhaal over liefde en verdriet, onzekerheid, angst en zoeken naar het verleden. De spanning wordt goed vastgehouden en we krijgen meer details over Jules, maar toch nog niet alles.  

<Het boek paste weer als een warme jas, het zat als gegoten, enorm genoten!>

De auteur:

De schrijver Linda Jansma ( 1967) groeide op in Amsterdam en verhuisde op haar dertiende naar Almere. In 2009 stuurde zij haar manuscripten naar diverse uitgeverijen, debuteerde in 2010 met haar eerste thriller Caleidoscoop bij uitgeverij De Crime Compagnie (voorheen Verbum Crime). Met dit boek won ze de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut.
Naast de Schaduwprijs werd haar boek Schuilplaats verkozen tot Beste Vrouwenthriller 2013, en stond zij op de longlist van zowel de Gouden Strop als de Diamanten Kogel. Behalve auteur is Linda Jansma ook tekstschrijfster en beoordeelt zij manuscripten. In 2016 verscheen Cirkel van het kwaad, deel 1: Schaduwkinderen. Uitverkoren is deel 2. En deel 3 volgt over een tijdje.

Waardering:

Dit boek krijgt 5 sterren.
Originaliteit: 5
schrijfstijl: 5
Leesplezier: 5+
Plot: 5
Psychologie: 5
Spanning:5 
  
*** Deze recensie mag niet zonder toestemming worden overgenomen. ***


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie