Linda Jansma- Schaduwkinderen

Recensie

Titel: Schaduwkinderen
Auteur: Linda Jansma
Uitgeverij: Crime Compagnie
Gelezen voor de Leesclub van ThrillZone
uitgave: 2016
ISBN: 9789461092700 


Beste Lezers,

Voor de leesclub van ThrillZone, mocht ik dit mooie boek lezen. Allereerst bedankt hiervoor! Want het is een prachtboek.   


Mijn samenvatting:


Jules Declerck is officier van Justitie. Ze is van Belgische afkomst, wat tot uiting komt in haar taalgebruik trots op haar drukke baan. Twintig jaar geleden is haar vader overleden. Haar broer werd gezien als dader en zit sindsdien vast in de gevangenis. Ze denkt er vaak aan terug. Helaas kan ze zich niet alles herinneren. Na het voorval is ze bij haar oom en tante ondergebracht. Haar moeder heeft ze sindsdien niet meer gezien. Wat is er toch gebeurd?
Op het werk is ze bezig met een ingewikkelde zaak. Het begint met een explosie. Het blijkt een uitgebrande auto, met 2 doden: een man en een kind. Als er daarna weer een ontploffing plaatsvindt, staat iedereen op scherp. Ze moeten snel zijn, voordat er weer ontploffing zal plaatsvinden, met mogelijk meer slachtoffers. In het begin komen ze niet veel verder, maar dan lijkt er een opening te komen. Ze is bevriend met Harry Simones, een journalist met blog. Harry wil graag alle info uit de eerste hand doorkrijgen en klopt veelal aan bij Jules. Wat nogal lastig is, voor Jules. Want Harry is haar ex. Tevens moeten ze het onderzoek niet in gevaar brengen. Of elkaar.

Hoe dit afloopt? Je leest het allemaal in “Schaduwkinderen”.


De elementen:

De cover: Ziet er mooi uit, intrigerend, een persoon kijkt naar het avondrood, het is al bijna donker.. waar kijkt ze naar? Het maakt nieuwsgierig.
Het boek heeft een goed lettertype, valt goed op en leest prettig weg…je zit zeer snel in het verhaal.
De titel: “Schaduwkinderen”, maakt nieuwsgierig. Kinderen in de schaduw, die niet echt in de spotlights staan…wie zijn dat?

{ “Kinderen die ergens vandaan kwamen, maar nergens naar toe gingen”}

Het verhaal is geschreven in de 3e persoon, in de verleden tijd, en heeft welgeteld 4 wisselperspectieven. De karakters worden zeer goed neergezet. We lezen over Jules Declerck, de officier van justitie, over Jules die nadenkt over vroeger (de kleine Jules) , over Harry Simones, de journalist die blogt, en heel graag de eerste informatie heeft om de lezer te informeren. En nog erg veel geeft om Jules en haar wil beschermen. En haar wilt helpen. Om haar mogelijk voor zich terug te winnen.


<Mijn eerste reactie: “ Wauw! Dit boek barst uit zijn voegen, van spanning, snelheid, realistische vertelwijze, meeslepende verhaallijnen, het proeft naar meer, kan niet wachten op het vervolg, echt een “Jansma”.. maar dit , dit is een ECHT juweeltje! Een masterpiece! ”>


Mijn mening:

De schrijver Linda Jansma heeft hiermee een realistisch meeslepend verhaal neergezet. Met een zeer actueel thema. Met veel spanning en in snelle vaart lezen we over Jules Declerck die een explosie hoort, hier erg van schrikt en snel in actie komt. Ze is absoluut geen softie, hard voor zichzelf en bevriend met haar ex Harry Simones, een journalist met blog. Harry heeft nog warme gevoelens voor Jules. Jules stelt alles op alles om na te gaan wat er aan de hand is en wie er verantwoordelijk zijn. Ze is er van overtuigd de daders spoedig op te laten pakken. Ze wil koste wat het kost, het oplossen. Met de nodige risico’s van dien.

De auteur die meer actuele thema’s in haar boeken heeft verwerkt, heeft hiermee echt een juweeltje neergezet. Een prachtboek, in snelle zinnen en duidelijke verhaalstijl wordt er een heel spannend verhaal neergezet. Met een thema wat nog steeds speelt en dus heel actueel is. Het is levensecht en sommige stukken zijn zeer aangrijpend. Tijdens het lezen...gebeuren er ook soortgelijke dingen in de media. .dan is het net, of het zo in het “echt” gebeurt. Of je het nu wilt of niet, je kan het boek gewoon niet wegleggen.

Het verhaal is levensecht, maar wordt dan ook levenseng.. en dat is knap gedaan!


Schaduwkinderen is een prachtige vertelling, met zeer spannende momenten, ontroerende momenten, nieuwsgierige momenten, met plezier maar ook met ontroering gelezen. En eigenlijk een “Mustread” voor iedereen!
Jansma heeft zich overtroffen, haar beste werk tot nu toe.
De auteur:

De schrijver Linda Jansma ( 1967) groeide op in Amsterdam en verhuisde op haar dertiende naar Almere. In 2009 stuurde zij haar manuscripten naar diverse uitgeverijen, debuteerde in 2010 met haar eerste thriller Caleidoscoop bij uitgeverij De Crime Compagnie (voorheen Verbum Crime). Met dit boek won ze de Schaduwprijs, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende debuut.

Naast de Schaduwprijs werd haar boek Schuilplaats verkozen tot Beste Vrouwenthriller 2013, en stond zij op de longlist van zowel de Gouden Strop als de Diamanten Kogel. Behalve auteur is Linda Jansma ook tekstschrijfster en beoordeelt zij manuscripten. Op 1 oktober 2015 maakte producent Incredible Film bekend dat regisseur Diederik van Rooijen het boek Verbroken zal gaan verfilmen.

Mijn waardering:
Als een boek mij zeer geraakt heeft, komt het in aanmerking voor 5 sterren.
Dit boek krijgt 5 sterren…eigenlijk 6!

Originaliteit: 5
Spanning: 5
Plot / de clou: 5
leesplezier: 5
psychologie:5
Einde:5
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie