Janine van der Hulst- Veerman - Gevangen Wind incl. Lieve Hart

-recensie


Titel: Gevangen Wind
Auteur: Janine van der Hulst - Veerman
Uitgeverij: Lieve Hart
Uitgave: oktober 2016
ISBN: 9789082480313







Flaptekst:
In het eerste deel van deze historische saga, over het visserijleven in Huizen anno 1906, leren we Marrie kennen. Door een noodlottig ongeval verliest ze haar vader en zorgt ze met haar moeder voor haar zes zusjes. Haar leven fleurt op wanneer ze Lammert de vissersknecht ontmoet. De moeder van Marrie heeft in eerste instantie bezwaar en waarschuwt haar om niet met Lammert om te gaan. Uiteindelijk zwicht Marries moeder en krijgen Lammert en Marrie verkering. In de laatste week van het visseizoen lijkt het noodlot opnieuw toe te slaan.
Gevangen Wind is het vervolg op de historische roman Lieve Hart! Beide romans zijn in deze uitgave gebundeld.
In Gevangen Wind verlaat Marrie Huizen om elders een bestaan op te bouwen. Zou ze kunnen wennen aan de andere omgeving, gewoonten en gebruiken?


Mijn samenvatting: Deel 1 Lieve Hart
Het is Huizen, anno 1906. Marrie bijna 18 jaar, woont nog thuis. Met 6 zusjes en een zwangere moeder. Het leven was hard, en het was in december erg koud. Nog een aantal dagen voor kerst. Vader was met iemand extra vis gaan vangen, daarvoor moest hij op het ijs. Want in de winter leefde ze op de pof gezien het visserijseizoen van april tot november liep. Dan waren het lange dagen en gleden de botters bij nacht en ontij de havens in. Maar in de winter liep dit heel anders.

Marrie en moeder wachtten op vader. Hij was nog niet thuis. Moeder zag bleek. En Marrie mocht niet helpen zoeken in het donker van moeder. Dan komt er een bericht: Vader is door het ijs gezakt en kon niet meer gered worden door zijn maatje. Als dan ook nog de baby van moeder dood ter wereld komt, is er veel verdriet. Maar het leven gaat door en er moet brood op de plank komen. Marrie gaat breiles geven aan een clubje meisjes.  Ze heeft een oogje op Lammert, die dagelijks voorbij loopt en naar haar kijkt. Moeder moet er in het begin niets van hebben. Hij is een knecht op een vissersboot en neemt af en toe wat vis mee. Moeder gaat overstag.. en laat haar dochter Marrie met hem wandelen. Als Lammert op een dag weer vertrekt met de boot, heeft Marrie er geen goed gevoel over. Komt hij wel terug?

Deel 2: Gevangen Wind
Het is Huizen 1914. Marrie is nu wat jaartjes ouder en ze verlaat het ouderlijke huis. Om zo zelf haar eigen geluk te gaan zoeken. Zo komt ze op een boerderij terecht, met veel koeien en kaas. Dat is ze totaal niet gewend en ze vind het daar ook erg stinken. Het is dus heel erg wennen voor Marrie. Het leven leek haar erg leuk, maar ze mist ook wel erg het vissersdorp Huizen. Zo probeert ze de lokale klederdracht na te maken, want dat is haar grote hobby. Maar is dit het nu ..waar Marrie zo gelukkig van wordt?

Je leest het in het vervolg op Lieve Hart.

De elementen:
De cover ziet er prachtig uit, en dame in klederdracht siert de cover. In gematigde kleuren.. om zo een oude sfeer na te bootsen. De titel “Gevangen Wind” is heel apart. De uitleg hiervoor volgt aan het einde van het boek.
De titel van het 1e deel “Lieve Hart” is een soort uitspraak uit die tijd. Zoals wij nu soms “lieve help” ..uitroepen, een uitroep van verbazing. ( Dit klopt ook, als ik in het Huizers-Dialect-boek kijk).Er wordt veel dialect gesproken, wat echt heel leuk is. Zo geeft Marrie haar vriendin geregeld “een stijve poes”, wat een dikke zoen betekent. Door deze mooie details, waan je je gelijk in het verhaal en de tijd van toen..

Het verhaal is geschreven in de 3e persoon en speelt zich af in begin van de 20e eeuw over het harde vissersbestaan in Huizen. Er wordt soms dialect gebruikt, maar dit is goed te volgen. Als je er niet uit komt, zit er achterin een lijstje met vertalingen. Het verhaal leest heel prettig.

In Gevangen Wind lezen we over het vervolg van Marries leven, nu 8 jaar later. Het leven is nog steeds anders dan het nu is. Er wordt weinig onderling met elkaar gesproken. Verdriet en pijn wordt verdrongen en dit zorgt voor bitterheid. Er is hierdoor niet altijd begrip voor elkaar. Ook door onwetendheid of hulp die net te laat komt.. gaan geboortes niet altijd goed ..wat opnieuw uitmondt in veel verdriet.

De auteur Janine Van der Hulst- Veerman heeft hiermee een prachtig mooi historisch verhaal neergezet. Het verhaal is echt oud-Hollands en levensecht. Met wat spanning & romantiek schrijft ze over het leven rondom 1906. Zo leven we mee met Marrie die ongerust is als haar vader zo lang wegblijft, vol spanning leef je met haar mee. Je voelt bijna de spanning tussen haar en moeder. Moeder die heel verdrietig een dood kindje krijgt. Het is een hard leven zo rondom 1906, met kou en armoede in de winter, met veel zwijgzame momenten tussen de karakters zoals dat vroeger was. Maar ook met mooie momenten zoals de liefde tussen Marrie en lammert en haar ongerustheid als hij toch uitvaart met het slechte weer en ze dit eigenlijk geen goed idee vindt.


{ “ De tiid hâldt gjin skoft “}


Het is een prachtig boek, in 2 mooie delen, wat mij echt tot ontroering heeft gebracht. Het boek is net een mooie film die voorbij komt, maar daarbij ruik je de vis, en de netten en de boten, zit je bijna te bibberen als ze wachten op vader.. en pingt er een traan, als moeder een dood kindje krijgt. Het is allemaal zo levensecht.. droevig en toch ook prachtig om te lezen. Het geeft goed weer, hoe het er vroeger aan toe ging. Het was een sombere, sobere tijd. De schrijfster heeft hier zich erg goed in verdiept en heel mooi weergegeven.







De schrijver:
De schrijver Janine van der Hulst- van der Veer, nu 40+, is getrouwd met Jaap en moeder van een dochter en twee zoons. en komt uit Huizen. Zij studeerde Journalistiek en Nieuwe Media en volgde de cursussen Literair Schrijven en Columns Schrijven.

Het boek Lieve Hart, kwam uit in 2013, het vervolg Gevangen Wind volgde in 2016.


Komt er nog een 3e deel? Ik ga er vanuit!


Mijn waardering:

Dit boek krijgt 5 sterren…  welverdiend!
Originaliteit: 5
mooi format, het leven over de Huizers rondom 1906.
Plot / de clou: 5
mooie plots, en twisten in het verhaal.
Leesplezier: 4
het boek leest goed, maar had een ander lettertype mogen krijgen, of grotere letters.
Psychologie: 5
Mooie dialogen.
Einde: 5
prachtig open einde..zeker geschikt, voor een 3e deel!


**
Informatie van het internet:
http://www.mijnwoordenboek.nl/dialect/Huizers



Mijn persoonlijke toelichting:
Dit verhaal heeft mij zeer ontroerd. Vandaar de 5 sterren. Mede omdat ik familie heb uit het vroegere vissersdorp Scheveningen. Mijn vader en opa hebben nog gevaren op zee, en mijn oma deed de netten boeten. Daarom kon ik mij goed inleven en reuk ik de geuren nog zo goed, de olielucht.. het zout van de zee.. Veel tijd met mijn moeder en zusje alleen.. als mijn vader op zee was, de hele week. En daarbij nog het spookweer af en toe. Het waren spannende tijden.

Het kwam allemaal weer terug!






Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Recensie De Nomade - Anya Niewierra