Esther van der Ham- Controle

Recensie


Titel: Controle
Auteur: Esther van der Ham
Uitgeverij: Droomvallei
Genre: Roman
Uitgave: november 2016Het verhaal via de Flaptekst

Als Marjolein er, na een noodlottig ongeval van haar man, alleen voor komt te staan, verliest ze meer en meer de controle over haar leven. Spanningen om haar gezondheid, vervelende incidenten op het werk, intriges bij het koor en een bemoeizuchtige moeder... De zorgen stapelen zich op. Ze kan zelfs haar kinderen niet meer de veilige omgeving bieden, die ze zo belangrijk vindt.
Marjolein zoekt wanhopig naar een oplossing. Om de controle terug te krijgen is ze bereid veel te doen. Heel veel. Maar gaat ze in haar zoektocht naar een nieuwe partner niet net een stapje te ver?


¶ Je hebt altijd een keuze. Ook als je geen keuze hebt ¶.


Mijn samenvatting

Marjolein is getrouwd met Luc, ze hebben 2 dochters Lisa en de verlegen Maartje, 4 + 6 jaar. Marjolein zit op een koor en geniet er erg van. Luc daarentegen heeft een drukke baan en vergeet veel familieafspraken, en vindt het zingen minder belangrijk. Ze heeft een strenge jeugd gehad, haar boeken waren haar uitvlucht. Haar zus Emma was de lieveling van haar moeder. Wat ze leerde van haar moeder, is het feit om nooit de controle te verliezen. Terwijl ze met Luc getrouwd is, is hij niet meer de man waarmee ze trouwde en regelmatig droomt ze van een man die haar aandacht heeft een geen buikje zoals Luc nu heeft. Dominique van het koor.. is wel een mooie man en ze kijkt graag naar hem.

Dan staan er 2 agenten voor de deur, en komt het vreselijke nieuws dat Luc is aangereden en is overleden. Ze valt dan eigenlijk in een zwart gat.. haar verdriet is groot, ze wil even helemaal niets en maakt ook de post niet open. Als haar moeder brieven stuurt, dat ze een slechte moeder is, haar beste vriendin het contact verbreekt en er intriges op het koor ontstaan en de brieven van de bank maar blijven komen, is het moeilijk voor Marjolein om “In controle” te blijven. Gaat ze het redden?


Ik heb graag alles onder controle. Ik streef het zo veel mogelijk na in wat ik ook doe, in mijn werk, met de kinderen en thuis.¶


De elementen

De cover laat een vrouwengezicht zien, met de handen in het haar, ze kijkt wat sip en mistroostig. Het boek ziet er mooi uit, goede vormgeving en duidelijk lettertype. Fijn leesbaar. De hoofdstukken waren vrij lang, hadden korter gemogen. 

De titel “Controle!” slaat op Marjolein, door de strenge opvoeding die ze heeft gehad, moet alles in control zijn. Dit valt niet mee voor Marjolein. De opvoeding heeft een flinke stempel op haar gedrukt. Het woord “Controle” beheerst haar hele leven.

Het verhaal is geschreven in de “Ik”. Het verhaal leest heel prettig en vlot, maar leest soms door de vele cliche’s ook wat stroef. Het zijn best wel wat cliche’s waar je even doorheen moet  ( “Wie wil er nu een vrouw zonder borsten”,  maar ook andere zinnen die ik las, vond ik erg standaard, ook het gegeven: Vader Luc is druk, Marjolein wordt snibbig en raakt daardoor de interesse kwijt in Luc.. en droomt van een andere man..) De lezer zal zich in veel dingen wel herkennen, en in sommige dingen ook weer niet. 


Ik wil onze vriendschap niet kwijtraken, daarom durfde ik het je niet te vertellen” zegt Marjolein. “Ik probeer mezelf onder controle te krijgen, ik wil onze vriendschap ook behouden”, zegt Marjolein.¶


Conclusie

Het is een verhaal met verschillende lagen. Zo lezen we over het verlies van Luc en de vriendschap van Marjolein en Martine, die zwaar onder druk komt te staan. Haar relatie met haar zus Emma, waar alles op rolletjes loopt. Haar moeizame relatie met haar moeder, die in de 70 is en haar continue vertelt hoe ze dingen moet aanpakken. Haar gezondheid waarmee ze worstelt. De financiële chaos waar ze in beland en tenslotte de avondjes op het koor en de daar strijd onderling. Tenslotte lezen we over het werk van Marjolein, het moeilijke besluit wat ze moet nemen en de nare gevolgen. Het valt allemaal niet mee voor Marjolein, die zojuist haar man is verloren.

De schrijver Esther van der Ham heeft hiermee een mooi verhaal neergezet, over Marjolein en haar controle die ze lijkt te verliezen. Het is een dramatische rollercoaster waarin ze beland. Van het een rolt de lezer in het andere drama. En met alles is er weinig of geen begrip voor hoofdpersoon Marjolein. Die veelal maar niets zegt, wat ook niet helpt. Het enige waar ze kordaat in is, is het besluit op het gebied van haar gezondheid. Ze gaat er voor..ook voor haar kids.
En dat is prachtig te lezen 

Het boek krijgt een twist aan het einde. Dit einde past meer bij een thriller. Ik vond het jammer dat het boek zo afliep. Maar hierdoor krijgt het wel meer "bite". Ik kijk al uit naar het volgende boek!

Met groot plezier gelezen!

De schrijver:

Esther van der Ham, moeder van twee jongens (2005 en 2006), en is getrouwd. Ze studeerde Civiele Techniek aan de HTS en Technische Bedrijfskunde aan de TU. Na de geboorte van de kinderen heeft ze de opleiding tot kunstzinnig dynamisch coach aan de Kleine Tiki afgerond en allerlei kindercoachopleidingen. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in de oprichting van haar uitgeverij 
(Droomvallei Uitgeverij) en mijn (kinder)boeken.

In 2016 is haar debuutroman "Controle!" uitgekomen. Bij deze roman heeft ze zich laten inspireren door gebeurtenissen in haar omgeving die een geheel eigen leven zijn gaan leiden in “Controle”. Een aantal zaken zijn autobiografisch.


Meerdere titels zijn:
>De koningin met groen haar
>De pinquin met heimwee
>serie over de vluchtingenkinderen Jamil & Jamila

Mijn waardering

Dit boek krijgt 4 sterren.


Originaliteit: 4
Spanning: 3
Plot / de clou: 4
leesplezier: 4
psychologie: 5
Einde: 3
Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie