Tips & Trucs: Proeflezen hoe doe je dat? De top 5.

Proeflezen is leuk om te doen. Hoe dan? Ik vertel je meer hierover. Kijk mee!





Een auteur heeft veel werk aan zijn -al dan niet- volgende boekenkind. Het gaat heen en terug naar de redacteur tot het helemaal af is. Een nieuw verhaal is bedacht, een nieuw boek is daar om gelezen te worden.

Voordat het echt de wereld in komt, wordt het verhaal voorgedragen aan proeflezers. Dat zijn de early-readers, degenen die het mogen lezen als het af is  een soort van try-out. Met een serieuze en kritische blik gaan zij door het verhaal. Kloppen de tijdslijnen? De jaartallen? Is het geloofwaardig en spannend genoeg? De proeflezers geven hier feedback op. 

Als boekblogger heb ik al vele malen mogen proeflezen. Ik heb iets met taal en ook kritisch lezen. Wel op mijn manier.

Hoe pak je dit aan?

Tip 1. De voorbereiding

Ik zoek een rustig momentje. Pak pen en papier, eventueel een potlood. Eerder ontving ik manuscripten op papier. Daar ging ik dan eerst doorheen bladeren. Als de,auteur bekend was zocht uk die op om de bio te lezen. Een soort kleine kennismaking. Bij een epub kijk ik naar de opmaak, de letters, ed. 

Tip 2: lezen met pen en papier

Bij proeflezen ga je met kritische blik door een boek. Ik heb daar altijd een schrift naast met pen en potlood. Bij het lezen van foutjes of zaken die mijns inziens niet kloppen, daar zet ik een uitroepteken bij en/of ik noteer het in mijn aantekenschrift. Ook tekstfoutjes of zinnen die niet goed "klinken", noteer ik dat. 

Tip 3: De schrijfstijl

Qua vertelperspectief heb je verschillende stijlen. Als eerste persoon lezen we in de ik-stijl. In de eerste persoon, lees je soms het verhaal iets dichterbij. De valkuil is er wel, als er veel zinnen beginnen met die 'ik'. Dan wordt het vervelend. Dus bij de ik-stijl moet een goede balans worden gevonden. Die fijn leest. Daar let ik dan op.

Tip 4: Spanning & opbouw

Is het een spannend boek, dan kijk ik naar de spanning en ook naar de opbouw van die spanning. Ook naar de opbouw van het boek. Wordt de spanning goed opgebouwd, wordt die goed vastgehouden of is er een punt waarop die inzakt. Wordt het verhaal daar dan saai, of past het in het verhaal?. Dat soort zaken worden gechecked.

Tip 5: de plot. Is het geloofwaardig? Kloppen er zaken wel of juist niet?

Een goede thriller heeft diverse elementen. Een goede plot hoort daarbij. De plot is het geraamte van het verhaal. De weg die het verhaal gaat, met de benodigde plots, verrassingselementen en nog veel meer. 

De rapportage maken en insturen.


Groetjes Annette 

Birdy's Boeken 







Reacties

Populaire posts van deze blog

Recensie De Nomade - Anya Niewierra

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief