Recensie: Jenny Lund Madsen- Dertig dagen duisternis

 Recensie

Titel: Dertig dagen duisternis

Auteur: Jenny Lund Madsen

Uitgeverij: Ambo Anthos

Genre: Spanning/ Thriller

Uitgave: 10 januari 2022

Met dank aan uitgeverij: Ambo Anthos, voor dit vooruiitlees-exemplaar 
Een mooie misdaadroman en goed speurwerk..dat belooft heel wat. Dan die mooie cover erbij en je hebt mij al bijna nieuwsgierig gemaakt. Hoe leuk was de mail van uitgeverij Ambo Anthos, met de melding dat ook ik mocht vooruitlezen. Whoop-whoop! Met groot enthousiasme duik ik graag in avonturen van nieuwe schrijftalenten. So let's go!

Wie is Jenny Lund Madsen?

Op Hebban lees ik het volgende: De Deense Jenny Lund Madsen (1983) volgde in LA een studie film en scenarioschrijven en ging vervolgens aan de slag als scriptschrijver voor film en tv. De succesvolle televisieseries ‘Follow the Money’ en ‘Rita’ staan bijvoorbeeld op haar conto.

Met Dertig dagen duisternis maakt ze haar debuut als thrillerauteur. Het boek won in 2020 de Harald Mogensen-prijs (voor beste Deense misdaadroman) en was genomineerd voor de Glazen Sleutel (beste thriller uit het Scandinavische taalgebied).

Waar gaat dit boek over?

In Dertig dagen duisternis van Jenny Lund Madsen stuit een schrijver op zoek naar inspiratie op een moordzaak. Dertig dagen duisternis is bekroond als beste Deense thriller van 2020. Voor fans van de tv-serie Trapped. Hannah is een romanschrijver wier boeken goed staan aangeschreven, maar nauwelijks worden verkocht. Dan gaat ze een weddenschap aan met een collega-schrijver om in dertig dagen een thriller te schrijven en ze reist naar een klein dorp in IJsland, Húsafjöður, om inspiratie op te doen. Een paar dagen na haar aankomst wordt het lichaam van de zoon van een visser uit zee gehaald. Hij leed aan hydrofobie, dus hoe kan hij zijn verdronken? Of was het een ongeluk? Wat begint als een zoektocht naar materiaal voor haar boek, mondt snel uit in een moordonderzoek. Zal Hannah de dader vinden? En zal ze haar thriller kunnen schrijven? 

De elementen

"Voor de fans van Trapped" staat er vermeld. Nu vond ik deze serie helemaal geweldig, dus dat. Kenmerkend in een scandi thriller, als ook in deze is de zwijgzaamheid van de lokale bewoners. Geheimen sluimeren als een mist voorbij. Het is bijna voelbaar, maar niemand praat. Ella, de persoon waar hoofdkarakter Hannah gaat logeren, kan zelfs geen Zweeds praten. Alleen wel schrijven. Ze spreekt wel haar eigen taal: IJslands. Dat kan Hannah weer niet. Hoe complex is dat.

Daarnaast houden de IJslanders in dit verhaal ook niet altijd van buitenstaanders. Behalve als er een gevoel is, dat ze je toch kunnen vertrouwen. Alleen dat duurt best lang. Als geluk bij een ongeluk vindt er een dramatisch ongeval plaats. Het blijkt de neef van Ella. Hannah wil gelijk een retour ticket gaan boeken, ze is er gelijk klaar mee, maar de zaken lopen anders. Hannah blijft om Ella te steunen en heeft meer redenen.

Geheimen, zwijgzaamheid en ook jaloezie sluimeren door dit spannende thrillerverhaal heen.

"Zij gaat niet op zo'n vreselijke boekenbeurs staan om haar romans te signeren voor een plebs dat het verschil tussen boeken en literatuur niet kent. Bovendien zal haar afwezigheid waarschijnlijk niet echt busladingen vol joelende fans teleurstellen".

Het begin van het boek is heerlijk bijtend. Een spannend proloog gaat van start, je zit gelijk rechtop. Wie gaat daar zijn XX tegemoet? Een goede start. In de hoofdstukken die daarop volgen maken we kennis met Hannah. Zij is een beetje uit-de-hoogte-auteur, 45 jaar en ziet zichzelf als een "wandelende bonk integriteit". Zij vond commercieel succes nastreven beneden haar waardigheid. Het schrijven loopt wat momenteel vast. Als klap op de vuurpijl komt ze terecht in een gênant momentje op de boekenbeurs, met als uitkomst een weddenschap dat zij in 30 dagen een thriller zal schrijven. Ze vertrekt voor meer inspiratie naar IJsland. Deze reis zal zij niet snel vergeten. Het brengt veel los.

De schrijfstijl is prettig. Soms literair en soms met humor en de nodige sarcasme. Dit maakt het boek bijzonder. Soms glijdt het wat af, qua sterkte. Gaan we over in een paar slome hoofdstukken om het weer op te pakken richting einde. Waar de spanning en geheimen samen komen. 

"Je hoeft je echt niet vereerd te voelen, het was een buitengewoon slechte leesbeleving. Ik heb schrijfcursussen gegeven aan kinderen die nog maar in groep 8 zaten, maar die zich beter wisten uit te drukken" 

De personages zijn divers, koppig ( Ella), wat uit de hoogte (Hannah), beetje klef van charme (Jorn) en/of wat dronken (vissers mannetjes in de kroeg) en nog veel meer. Hannah gedraagt zich in IJsland als een soort van Jessica Fletcher, door haar neus overal in te steken. Wat niet door iedereen prettig gevonden wordt. Of dit nu echt "scandi-crime" is, betwijfel ik op sommige momenten. Zeker de scene met het paard in het water is om te gillen. Wel is het "entertaining". Het verhaal is anders. Hannah is wat anders. Niet zo onnozel als Fletcher overkwam. Meer bitchy, maar niet voor lang.

Conclusie

Jenny Lund Madsen heeft met Dertig dagen duisternis een bijzonder spannend verhaal geschreven. Met een stevige start, een wat rommelig midden met humor en wat sarcasme en een ijzersterk einde. 

Ja, Madsen, dit smaakt naar meer! 

Waardering  4 sterren

Spanning: 4 ->Het begin knalde echt, in het midden zwakte het af, een wauw-einde maakte het goed.
Schrijfstijl: 5. ->fijn te lezen, literair. Leest fijn weg. Geen simpele teksten die weinig zeggen. Wel twijfel ik soms aan de vertaling (noch, tantezegger =neef, ed). 
Personages: 4, worden goed uitgewerkt en zijn divers. Jorn was wel te toevallig op veel plekken aanwezig, maar goed..
Plot: 4, verrassend. Sommige zaken zal je zien aankomen, maar dan volgt er weer een twist. En Madsen neemt je weer mee de andere kant op.
Einde: 5, verrassend en heerlijk spannend.

Kortom, een aanrader! 

Hartelijke groeten,
Annette Overvoorde
    


 


Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Thriller Recensie: Loes den Hollander - Geloof mij nooit.

De Camino - Anya Niewierra - De recensie