Renee Knight- De secretaresse

Recensie


Titel: De secretaresse
Auteur: Renee Knight
Uitgeverij: Ambo Anthos
Genre: Thriller
Uitgave: 5 april 2019
gelezen als: ongecorrigeerd vooruitlees-exemplaar

Allereerst bedankt uitgeverij Ambo Anthos, voor aanbieden van dit mooie boek!


¶Het venijn en geslepenheid biedt een mooi psychologisch kat en muisspel.¶ Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.

Beste lezers,

Wat vliegt de tijd, we zitten nu alweer in mijn verjaardagsmaand april. wauw, wat een feest. En een feest was het zeker om dit mooie boek te mogen lezen: De secretaresse. Je ziet wel eens een reclame over chocomelk. Een dame in een grote jas, loopt statig door de gang. Haar secretaresse loopt niet maar vliegt voor deze dame, wat mogelijk haar baas schijnt te zijn. Rennend door de gangen, en paden scoort ze het laatste pak chocomelk. Omdat tijd ook veelal geld is, gaat ze in flink tempo weer snel naar kantoor. In de lift krijgt ze dorst. En helemaal bovenaan, op de juiste verdieping aangekomen is het pak leeg en mogelijk zwaait er wat. Zo'n veeleisende baas heeft Christine nu ook. Zij heet 
Mina. Hoe ver zij gaat? Afijn kijk je mee?

De auteur 

Renée Knight werkte als scenarioschrijfster voor de BBC en schreef daarnaast scenario's voor onder andere Channel Four totdat ze zich toelegde op het schrijven van boeken. In 2013 rondde ze de Faber Writing Academy af, die eerder auteurs als S.J. Watson voortbracht. Haar debuut Disclaimer werd een Sunday Times Bestseller #1. De secretaresse laat haar schrijftalent opnieuw zien.

¶Terugkijkend verbaast het me nog steeds hoe onschuldige momenten na verloop van tijd de schijn van gemene opzet kunnen krijgen. Hoe een cynische blik gebeurtenissen kan vervormen en veranderen in iets dat moet worden uitgelegd, gerechtvaardigd en verdedigd.¶ 

Wie heeft de meeste macht op kantoor?

In de psychologische thriller ‘De secretaresse’ stelt Renee Knight de vraag: wie heeft de meeste macht op kantoor? 

Kijk eens om je heen. Is het degene die het hardst praat, er het beste uitziet, het rijkst is, degene die het meeste respect afdwingt? Of is het iemand als Christine Butcher: een bescheiden en hardwerkende vrouw die in stilte getuige is van alles wat besproken wordt, elk geheim en elk gerucht? Iemand die onopvallend informatie inwint bij degenen voor wie ze werkt, en zorgt dat alles op rolletjes loopt? 

De loyaliteit van Christine gaat heel ver, tot het punt dat zij zich verraden voelt. Dan kan je beter niet met haar te doen hebben. 

De elementen: who-dunnit of why-dunnit? 

Het begin van het boek is even de weg zoeken. Wordt er nu gelijk een spoiler weggegeven? Is het misschien een klassieke why-donnit? De cover is een ware eye-catcher. een pittige dame siert de voorkant. Is de secretaresse de gevaarlijkste vrouw van kantoor? Ik ben nieuwsgierig.

De messen zijn geslepen, maar ook de personages zijn vlijmscherp

Renee Knight gebruikt een pittige en fijne schrijfstijl. In de ik-vorm lezen we over Christine Butcher, nu 43 jaar. Zij vertelt haar verhaal aan de lezer, vanuit haar stoel in de Lauwershof. Op 25-jarige leeftijd wordt zij de persoonlijke secretaresse van Mina. Langzaamaan kruip je mee in haar leven en loopt de psychologische spanning steeds een trapje op. Haar loyaliteit kent geen grenzen. Achttien jaar ploeterde zij voor haar veeleisende baas. Maar als de maat vol is, is zij gewiekst en soms geslepen. Knight weet alles zeer geloofwaardig over te brengen. Personages worden goed neergezet en ook de omgeving en details slaat Knight zeker niet over. 

Christine blijkt een echte yes-woman totdat ze ontdekt dat haar loyaliteit niet wederzijds is. Niet alleen voor de secretaresse zijn dan de messen fijn geslepen. Ook Mina is niet voor de poes. Als veeleisende baas, trapt zij op tere zieltjes en nog veel meer. Wat een mooie finale te weeg brengt.   

A.J.Finn schrijft over dit boek: "Fonkelend als een zwarte diamant". Of Finn het nu gelezen heeft of niet, het heeft dezelfde onderhuidse spanning als bij het lezen van Finn's boek "De vrouw in het raam". 

Waardering   4 sterren.

Mooi boek, maar moet wel even op gang komen. Eenmaal in het vaarwater van Christine gekomen, wil je alleen maar doorlezen. Het venijn en geslepenheid biedt een mooi psychologisch kat en muisspel. 

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde

Birdy's Boeken#boek23Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie