Esther Boek- De perfecte moeder

Recensie

#blogtour #blogtour #blogtour

Titel: De perfecte moeder
Auteur: Esther Boek
Uitgeverij: Hamley Books
Genre: Literatuur & romans
Uitgave: 4 april 2019

Allereerst bedankt uitgeverij Hamley Books, voor dit mooie boek.Birdy's Boeken

Beste lezers,

Esther Boek kennen de meeste van jullie wel, van haar 1e boek: Geen kind meer, uitgebracht bij De Crime Compagnie. Mijn dochter won dit boek toen. Hoe leuk is dat? Daarna sloeg Esther direct weer aan het schrijven, en kwam met De perfecte moeder. Ze blijft hiermee in de familiesferen. Opnieuw een heftig boek. Kijk je mee? 

~Als je nooit een veilige haven hebt gekend, hoe kan je dan liefde en veiligheid doorgeven aan je eigen kind?~   

Een auteur met talent

Geboren in het Brabantse Uden groeide Esther Boek (1967) , wat een alias is, verder op in Volkel. Als kind was zij al gek op lezen en schreef gedichten over alles wat haar bezig hield. In 2003 verhuisde zij naar de Betuwe waar ze met haar gezin een prettig leven leefde. Tot de aangifte van verkrachting tegen een van mijn kinderen kwam. Een gebeurtenis die de latere basis zou worden van mijn debuut: Geen kind meer, een psychologische thriller die op 31 maart 2017 bij De Crime Compagnie is verschenen.

Van non-fictie naar fictie

Esther Boek heeft met het indrukwekkende 1e boek zeker haar schrijftalent al laten zien. Het boek is gebaseerd op haar eigen gezinsleven. Mogelijk getriggerd door haar werk in de zorg rondom kinderen, schreef ze De perfecte moeder. Puur fictie. Momenteel is de auteur bezig met haar 3e boek.  

¶We zijn nooit zo kwetsbaar, als wanneer we liefhebben.¶Sigmund Freud. 

Het verhaal via de flaptekst is al zeer indrukwekkend

Nelleke en Helena zijn vrouwen die elk op hun eigen manier trachten te ontsnappen aan hun verstikkende verleden. Dit is hun geschiedenis. 

Nelleke wil vluchten uit het armoedige bestaan dat ze van haar ouders erfde en zal daarvoor tot het uiterste gaan. Rijkeluiszoon Jacob lijkt de perfecte man om te manipuleren in een huwelijk dat haar rijkdom zal verzekeren. Alleen: maakt geld alles goed?

Helena groeit op in een, voor de buitenwereld, perfect gezin. Maar is dat wel zo? Wat er achter gesloten deuren gebeurt, blijft lang verborgen.
Wanneer haar moeder plots overlijdt, stort Helena's zorgvuldig gecreëerde wereldje in. De verstrekkende gevolgen van haar moeders dood, blijven haar voor de rest van haar leven achtervolgen. Hoe ontloop je immers het systeem waarin je opgroeide, als dat je nooit meer loslaat?          

De elementen

De cover is bijzonder en ook heel mooi. Een vrouw met donker haar kijkt naar links. Als je goed kijkt, heeft ze ook een donkere en duistere kant. Wat heeft het verhaal te vertellen over beide kanten?  Ik kom het graag en snel te weten. 

Na een mooie Quote van Freud begint het boek bij de jonge Helena. In haar jonge jaren was het niet altijd peis en vree. Bibberend staat zij in de kou, oh, was zij nu maar niet zo ondeugend geweest. Daarnaast lezen we over Nelleke. Bij haar thuis hebben ze het niet breed en leiden een armoedig bestaan. Met regelmaat moet zij haar vader dan ook uit de kroeg gaan halen, voordat hij al het geld er doorheen jaagt. Bij die gedachte krijgt zij al kippenvel. En jij ook als lezer, maar dat terzijde. 

Gedurende het lezen wisselen we van karakter en van tijd. Dit vergt wel wat aandacht, als je bezig bent met lezen. Beide vrouwen maken veel nare dingen mee, die tekenen voor hun verdere leven. Hoe maak je je los van die duistere monsters? Lukt dat überhaupt wel? Ook als je later kinderen hebt gekregen? 
¶Als papa thuis is, is mama bijna de beste moeder die ze zou kunnen hebben.¶ 
Geef vergeten kinderen een stem

Esther Boek heeft hiermee een ware voltreffer geschreven. Ze heeft een bijzondere schrijfstijl. Het is een boek met verschillende lagen. Het is een boek met een boodschap. Esther schrijft best lange zinnen met uitgebreide beschrijvingen. Met soms een vergelijking in de overtreffende trap. Wat in dit boek veel voorkomt, maar zeker niet irriteert. (Zo komen bepaalde beelden een hersenpan binnen, als "stinkende wortels".)
Door aankoop van dit verhaal, steun je Stichting Het Vergeten kind. Veel kinderen kunnen niet meer thuis wonen, door mishandeling en verwaarlozing of geweld. Of wonen thuis met veel problemen. De stichting geeft deze kinderen een stem.  


Conclusie

Esther Boek heeft met De perfecte moeder een paar rake klappen uitgedeeld. Voor het goede bedoel ik. Zodat je gaat nadenken. Wat gebeurt er allemaal achter die gesloten deuren, met die perfecte moeders? Je wordt wakker geschud, als je dit nog niet was. Je zal mogelijk je hoofd niet meer direct omdraaien, als je denkt: dat zit daar niet helemaal goed. Het is een boek over moeders, moederliefde, onveiligheid, kindermishandeling en veel verdriet. Het zijn zware thema's, dat geef ik toe. Maar het schrijftalent van Esther Boek heeft dit alles samengevoegd, tot een bijna "perfect" boek. Wat zeker niet te zwaar leest maar waar je een beetje van moet bijkomen als het uit is.

Geboeid bleef ik lezen. Onder de indruk en met kippenvel sloeg ik het dicht. 


Noteer -Esther Boek-, want daar gaan we dus veel meer van horen!

Waardering:    5 sterren.    

Hartelijke groeten,

Annette Overvoorde
Birdy's Boeken 


                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie