Jane Harper - Wildernis

Recensie


Titel: Wildernis
Auteur: Jane Harper
Uitgeverij: A.W. Bruna Uitgevers B.V.
Genre: Literaire Thriller
Uitgave: 27 maart 2018
Pagina's: 368 pagina's
"Harper trekt je mee diep de Wildernis in..om verwilderd en bedazzled er weer uit te komen." Annette Overvoorde, Birdy's Boeken.
 


Beste lezers,

Wat heb ik uitgekeken naar deze tweede thriller van Jane Harper. Zij is bekend van De droogte. Het is het type thriller waar ik erg van hou: mysterie, spanning en kippenvel. En dat moet een thriller zeker hebben. Dus lees je mee?

De auteur


Jane Harper, geboren in Manchester, UK, verhuisde op haar 8e jaar met haar gezin naar Australië. Daar woonde ze zes jaar in Boronia, Victoria , en verkreeg uiteindelijk het Australische staatsburgerschap. Als tiener keerde Harper terug naar het Verenigd Koninkrijk met haar gezin en woonde ze in Hampshire . Later volgde ze de Universiteit van Kent en studeerde Engels. In 2008, na tijd te hebben besteed aan haar carrière, verhuisde ze terug naar Australië. 

Jane Harper heeft ruim dertien jaar als journalist gewerkt. De droogte, haar thrillerdebuut, won in 2015 de Victorian Premier’s Literary Award. Het werd na verschijnen in Australië nummer 1 in de bestsellerlijsten. In 2017 kreeg zij de ABIA voor het boek van het jaar.

De eerste spannende roman was een thriller in een fictieve stad op vijf uur rijden van Melbourne in Australië. De tweede thriller van Harper Wildernis speelt zich af buiten Melbourne, Australië, opnieuw met Federal Agent Aaron Falk


¶Het was koud buiten. Nog steeds. De bleke winterzon had zich de afgelopen dagen maar èèn keer goed laten zien. In de bus zaten ze in elke geval droog. De mannen leunden achterover. Een van hen maakte een grap over vrouwen en kaartlezen en ze moesten allemaal lachen. Ze dronken koffie en wachttten op hun collega's. Ze hadden hen al 3 dagen niet gezien, dus die paar minuten konden er ook nog wel bij¶

Het verhaal

Het survival-uitje komt eraan: 10 medewerkers van Bailey Tennats gaan een paar dagen de bush in. Vijf vrouwen en vijf mannen maken apart een route. 

Met enige tegenzin beginnen de vijf vrouwen aan de zware regenachtige trektocht. De route gaat door het ruige regenachtige achterland van Australië. Door het Giralang-gebergte. Het doel van het uitje is om de onderlinge band tussen de collega's te versterken. De regel is: geen telefoons. Met alleen een kaart, kompas en een basic kampeeruitrusting vertrekken ze. En met 4 personen komen ze terug. Waar is Alice? 

Voor federaal agent Aaron Falk ligt er opnieuw een uitdaging. Maar Aaron is meer dan gewoon geïnteresseerd in Alice, want zij is een soort "klokkenluider". Zij heeft bijzondere informatie voor hem, voor een zaak waar hij laatst mee bezig was. Hem was beloofd om informatie te krijgen, maar nu is ze vermist. De vrouwen worden natuurlijk ondervraagd. De twee zussen Bree en Beth, en Jill en Lauren vertellen hun verhaal, sommige van hen zijn licht gewond teruggekomen uit de duistere bossen. Aaron hoort details over een achtervolging, achterdocht en geweld. Wat huist daar toch in die sinistere jungle? Je leest het in Wildernis.
¶Is Alice hier? Heeft ze het gehaald? Is ze in veiligheid?¶ 

De elementen

De cover is pakkend en valt direct op. De titel is kort maar krachtig. Het boek op zich is een ware eyecatcher. Wat verbergt die Wildernis? De verhaalstijl is meeslepend. Het boek heeft een soort zuigende aantrekkingskracht. Je blijft als lezer geboeid lezen. De personages zijn helder en duidelijk beschreven. En de achtergronden worden voldoende toegelicht. In 2 verhaallijnen vertelt Jane Harper over Alice en ook over Falk. In twee verhaallijnen komen we steeds meer te weten wat er speelt. Het boek gaat over samenwerken, geheimen, social media en een duister verleden.

Conclusie

Jane Harper heeft de verwachting opnieuw waargemaakt en hoe! Wildernis is een krachtige thriller en laat zien dat deze jungle niet met zich laat sollen. Ook de personages hebben deze insteek, met de nodige botsingen van dien. Wat moet leiden tot meer verbondenheid onderling, mondt uit in een ware "verwildere" sfeer, vol ongemakkelijke momenten en iedereen heeft wel wat te verbergen. Zo lijkt het. Een eenheid is niet te bespeuren in deze groep van vijf. Daardoor kom en ze niet terecht op de afgesproken kampeerplaats en raken eten en drinken snel op.

Opnieuw toont Jane Harper haar schrijftalent. Wildernis maakt nieuwsgierig, sleept je mee de Outback in en pas aan het einde van de route, laat het boek je weer helemaal los. Verwilderd en bedazzled  denk je als lezer nog dagen na....over wat daar er is gebeurt. En had je dit wel verwacht? 

Super genoten! Ik wacht met spanning op boek 3. Deze heet The Lost Man. En verschijnt in oktober in Australië, en begin 2019 in Engeland. 


Waardering

5 mooie Birdy-sterren.


Hartelijke groeten,

Annette overvoorde
Birdy's Boeken**Een kijkje op mijn blog is altijd leuk. Deze tekst overnemen mag echter niet. 


   Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie