Bianca Nederlof- Ondenkbaar - Interview

Interview

Birdy's Boeken Vragenvuur!


Beste lezers,

In verband met het verschijnen van de 2e thriller van Bianca Nederlof, Ondenkbaar, per 14 april 2018...vroeg Birdy's Boeken 5 scherpe vragen aan Bianca. Zo krijgen we wat meer achtergrond en idee achter het boek. 
Let's go!

Voor de recensie, klik HIER.


1. Hoe kwam je zo op dit verhaal?  Hoe kwamen de verhaallijnen tot stand? 

Het eerste idee kwam een paar maanden na de ramp met de MH17. Ik vroeg me af hoe het zou zijn als je op zo'n vreselijke manier bijvoorbeeld in één klap je ouders zou verliezen, zonder fatsoenlijk afscheid te kunnen nemen. Dit gegeven combineerde ik met een ander idee, een vrouw die getekend is door een 'pestverleden'.
Uiteindelijk was het lastig om de echte ramp met de MH17 voor mijn verhaal te gebruiken. Ik moest me aan de feiten houden en bovendien voelde het alsof ik een verhaal 'pikte'. Daarom heb ik een fictieve aanslag gebruikt. Twee jaar geleden was er een dreiging dat er iets bij de Gaypride in Amsterdam zou kunnen gebeuren. Dat heb ik als uitgangspunt genomen.
In eerste instantie schreef ik alleen vanuit hoofdpersoon Evelien, afgewisseld met de dagboekfragmenten van Lieke. Toen ik wat verder was met schrijven, kwam ik erachter dat het noodzakelijk was om ook het derde belangrijke personage, Ralf, een eigen stem gegeven. Die drie personages wisselen elkaar dus steeds af, zij hebben (bewust of onbewust) invloed op elkaars leven.

2. Wat is à la Bianca Nederlof? Wat is jouw blauw-print?

Dat is een lastige vraag! Qua verhalen loopt het nogal uiteen, ik schrijf ook verschillende korte verhalen en kinderverhalen in diverse genres. Voor wat mijn schrijfstijl betreft kun je wel zeggen dat ik 'schrijven is schrappen' hoog in het vaandel heb staan. Ik wil niet alles uitleggen aan de lezer, ik vind het belangrijk om ruimte te laten voor eigen interpretatie. Ook uitgebreide beschrijvingen zul je in mijn boeken niet terugvinden. Met enkele zorgvuldig uitgekozen woorden of zinnen probeer ik juist de sfeer of omgeving op te roepen die ik voor ogen heb en aan de lezer wil laten zien. 


3. Wat wil je achterlaten bij de lezers, zit er een boodschap in?

Ik schrijf niet met het doel een boodschap over te brengen, ik wil vooral dat lezers een fijne leeservaring hebben. Uiteindelijk blijken er toch bepaalde thema's in het verhaal te zitten waar je wellicht langer bij stil zou kunnen blijven staan. In Ondenkbaar gaat het vooral over keuzes maken, hoe ga je om met heftige gebeurtenissen en wat drijft je om dingen te doen die je niet van jezelf verwacht had?


4. Wie maakte deze mooie cover? Hij past echt goed bij het verhaal..en bij Letterrijn.

Samen met Theo van de uitgeverij ben ik op zoek gegaan naar een foto die de sfeer van het verhaal weergeeft. Dat was nog best een zoektocht. De proefdruk heeft zelfs een heel andere voorkant, van een vrouw in een bos. Uiteindelijk vonden we dit beeld van de jonge vrouw bij de muur toch het beste passen. Theo heeft de cover verder ontworpen en we zijn tevreden met het resultaat.

5. Ben je al bezig met een volgend boek? Een tipje van de sluier misschien?

Op dit moment ben ik bezig met een nieuw kinderboek, maar ik heb ook al plannen voor een volgende thriller. Ik heb al een 'profiel' van de hoofdpersoon gemaakt en twee probeerpagina's geschreven. Verder laat ik er niets over los. ;)

Superleuk en hartelijk dank, Bianca Nederlof!
& succes met dit mooie boek.


Hartelijke groetjes,
Annette overvoorde
Birdy's Boeken

Reacties

Populaire posts van deze blog

Simone van der Vlugt- Schilderslief

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

De Camino - Anya Niewierra - De recensie