Marieke Nijkamp- Voor ik je loslaat

Recensie


Titel: Voor ik je loslaat
Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgeverij: Harper Collins
Genre: Young Adult

Pagina's: 320 bladzijdes
Het boek is gelezen, voor de Hebban-leesclub, waarvoor dank."Het is de bijzondere schrijfwijze die je aanraakt
en je kippenvel geeft"  
Annette Overvoorde, Birdy's Boeken."Voor hen die we onderweg verloren"


Beste Lezers,

Het boek Voor ik je loslaat is helemaal uit. Het is een heel bijzonder verhaal over twee Young Adults. Twee jonge vrouwmensen die elkaar kwijtraken. Degene die achterblijft is Corey en die gaat op zoek naar haar vriendin. Het hele boek is als het ware de zoektocht en is erg mooi beschreven, kijk je mee?

De auteur

Marieke Nijkamp (30 jaar) is een Twentse schrijver van romans voor young adults. Ze is een dromer, globetrotter en verhalenverteller. Tonke Dragt inspireerde haar tot het gaan schrijven. Na het lezen van "Brief van de koning", wilde ze ook graag verhalen gaan vertellen, wel met een meisje in de hoofdrol. Vanaf haar tiende is het begonnen. 

Haar 1e boek bereikte een nummer 1 positie in Amerika

In 2016 verscheen Mariekes debuutroman, This Is Where It Ends (54 Minuten) in de Verenigde Staten. Dit young adult verhaal stond ruim zestig weken in de New York Times bestsellerlijst en er werden meer dan 100.000 exemplaren van verkocht. En belande tenslotte op een nummer 1 positie. Het volgt vier tieners gedurende de 54 minuten van een schietpartij op een middelbare school. De Nederlandse editie met de titel 54 Minuten, verscheen in september 2016 bij HarperCollins Holland en won de Hebban Award voor Beste Young Adult. Haar tweede boek, Before I Let Go, is  begin 2018 zowel in de Verenigde Staten als in Nederland uitgebracht. In het Nederlands heet het: Voor Ik Je Loslaat. Het derde boek ligt als voorstel bij de uitgeverij. 


¶ En hoe ze ook hun best deden, deze lost souls, zelfs in Lost konden ze niet ontkomen aan hun lot Het verhaal speelt zich af in Lost Creek, Alaska

Corey & Kyra zijn beide 17 jaar en dikke hartsvriendinnen. Samen groeien ze  op in de afgelegen en besloten gemeenschap van Lost Creek. Een oud mijnstadje in het koude Alaska. Totdat de moeder van Corey elders kan gaan werken en ze gaan verhuizen naar Winniped. Niets blijft bij het oude. De vriendinnen nemen afscheid en beloven elkaar plechtig om contact te houden. Dan 7 maanden later, als Corey net besloten heeft om terug te gaan naar Lost Creek, hoort ze dat Kyra is overleden. Ze is gevonden onder het ijs. Corey kan het maar niet geloven, pakt haar spullen en vertrekt naar Lost Creek. 

En niets bleef ook bij het oude. ook Lost Creek en zijn bewoners zijn veranderd van een hartelijk ontvangst is totaal geen sprake. Er hangt een grimmige sfeer. Wat is er toch gebeurt met Lost en ook met Kyra? Je leest het in Voor Ik Je Loslaat.  


 ¶'Denk jij nou echt dat wij zo kil zijn en dat we geen verdriet hebben?', nee maar..'Er zijn dingen veranderd sinds jij weg bent'.  'In Lost Creek veranderd er nooit iets", zegt ik uit gewoonte

De elementen zijn ijskoud, grillig en mysterieus

De cover is werkelijk prachtig, met kleine ijssterretjes die schitteren. Met de titel nodigt het zeker uit en maakt tegelijk nieuwsgierig. Het rode handschoentje geeft ook wat spanning aan. De schrijfstijl is in de ik-vorm lezen we over Corey en haar zoektocht naar Kyra. Tevens zijn er stukken uit het verleden en ook brieven van Kyra. Deze vertelperspectieven maken het verhaal heel bijzonder en ook mysterieus.  Corey vertrekt naar Lost. De piloot die haar daar afzet, zegt tegen haar: "Wees voorzichtig in Lost Creek. Er gebeuren soms vreemde dingen". Dat is ook een van de elementen uit dit boek. Mystiek en griezelige mysterie houden je als lezer aan het boek gekluisterd. Thema's als Liefde & verdriet, teleurstelling en de gedragsstoornis van Kyra komen voorbij. Neem daarbij een dosis kou, die aanwezig is in deze streek van Alaska en er alle ingrediënten zijn er voor een spannend verhaal. Wat bezielde Kyra, wat bezielde haar? Corey kan er haar vinger maar niet op leggen. En wat gaat er om in het hoofd van Corey? Dat alles wordt heel goed beschreven door auteur Marieke Nijkamp. Zij heeft hier veel talent voor en dat is zeker te voelen in dit mooie spannende boek. ¶ Ik kan niet geloven dat ze hier dood is gegaan. Ik wil niet geloven dat ze hier dood is gegaan ¶


Conclusie

De voor mij onbekende Marieke Nijkamp heeft een bijzonder en mysterieus boek neergezet. Tijdens het lezen deed het denken aan de film The Wicker Man. Met Nicolas Cage. Waarbij het op een bepaalde manier afloopt met Cage. Een echte aanrader voor mysterie en griezeligheden. Maar dan nu The people versus Corey. Het is een echte YA, maar ook lezers buiten deze doelgroep zal het boek in zijn greep houden. Al is het geen thriller, wordt er toch een soort griezel en spanning opgebouwd. Het lijkt erop..dat er alleen maar vragen zijn en geen antwoorden komen en dus geen voldoening. Maar toch aan het einde komt er nog een konijn uit een hoed. Waardoor de lezer het boek met een zucht zal dichtslaan. 


Waardering

Het was een mooi boek, jammer dat het uit is. 

Gewaardeerd op 4 Birdy-sterren.
Originaliteit: 5
Leesplezier: 4
Opbouw: 4
plot: 4
Einde: 5

Reacties

Populaire posts van deze blog

Boek recensie Rob van Essen - Ik kom hier nog op terug

Simone van der Vlugt- Schilderslief

De Camino - Anya Niewierra - De recensie